|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Dziwne stuknięcie
wasil1 - 2008-05-06, 10:08 Temat postu: Dziwne stuknięcie Mam problem z lokalizacją usterki. Padł przegub zewnętrzny i łożysko piasty w prawym kole. Przegub wymieniłem na nowy (LOBRO) i łożysko na SKF. Jazda próbna - dziwne stuknięcie przy skręconych w prawo kołach. Wymieniam więc przegub wewnętrzny, też na LOBRO. Bez zmian, stuknięcie przy skręconych w prawo kołach dochodzące z prawego koła. Zgłupiałem, nie mam już pomysłu, koledzy proszę o sugestie. Sprawa pilna, szykuje się dłuższa jazda. Stuknięcie pojedyncze, przy jeździe na wprost wszystko ok.
Paweł J. - 2008-05-06, 10:12
Sworzen na wahaczu.....kilka tygodni temu to wymieniałem tylko że u mnie w lewym kole....
wiele rzeczy podejrzewałem....ale jak się okazało sworzen miał mały luz i przy skręcie na nierównościach dobijało...i czasami nawet ostro...
Nawet na mokrej kostce przy ostrym skręcie coś waliło...sworzeń 30kilka zł kosztował (lepszej firmy)z wymianią 50zł
Poruszaj kołem w boki tylko tak z verwą i obczaj czy nic nie dobija...
U mnie też jak z pięści w oponę walnąłem to był trochę metaliczny dźwięk...
wasil1 - 2008-05-06, 15:28
Sworzeń wahacza wymieniony (TRW). Stary na moje oko był jeszcze w porządku. Przy okazji wymieniłem końcówkę drążka. I ... dupa. Dalej występuje pojedyncze stuknięcie przy niepełnym skręcie koła. Na kierownicy go nie czuć więc to nie maglownica. Drążki kierownicze w porządku. Są jakieś inne sugestie?
Paweł J. - 2008-05-06, 16:04
Więc albo amortyzator może być za słabo przykręcony, albo jest luz na łożyku...
Dodatkowo stuki przy skręconym kole mogą wskazywac na stabizizator...
A jak jest jak kołem ruszasz lub w opone kopniesz?? Słychać coś??
wasil1 - 2008-05-06, 21:26
No właśnie, amorki ok, wymieniłem łączniki stabilizatora i gumy. Odkręciłem i sprawdziłem łożyska amortyzatorów. Cudów nie ma, coś nie tak. Został tylko do sprawdzenia przegub, ale przecież wymieniłem go na nowy i to dobrej jakości. Na półosi pięknie pracuje, więc go wykluczam. I jeszcze ciekawostka - na asfalcie stuknięcia nie słychać, na tzw trelince tylko. Jest to taki dziwny metaliczny dźwięk, jakby coś przeskoczyło. Aha, przy okazji usprawniłem luźną poduszkę zawieszenia silnika. Od kilkunastu lat mam do czynienia z marką vw ale jeszcze takiej zagadki nie miałem.
[ Dodano: 2008-05-06, 21:27 ]
Kopnięcie w koło i ruszanie nim nie powoduje żadnego dźwięku.
sebastian - 2008-05-06, 21:46
A może którys amorek stuka, puka? heh, u mnie też stukało jak pierdziu, ale całą zawieszkę zrobiłem - uspokoiło się to, co najgorsze, lecz stuka nadal, ale to prawy tylny amorek. Wiem o tym już od dawna, lecz to stukanie tak jakby promieniuje, tzn. stuka sobie z tyło, a wrażenie mam, jakby stukało z przodu. I to tylko na jakimś zakręcie, choć nie zawsze, i po dziurach, ale też nie zawsze. Czasami przejadę i jest cicho, a czasami coś zastuka.
[ Dodano: 2008-05-06, 21:47 ]
oj, nie doczytałem z tym amorkiem.....
Paweł J. - 2008-05-07, 11:41
A jakie masz fele??
Alu czy blaszaki??
Bo jak alu to może pierścień centrujący jest źle dobrany??
A może felga jest słabo przykręcona??
A jeszcze o ten stukot zapytam...przy nieskręconym kole też stuka??
Może się wyrobiła tulejka na stabilizatorze....
Jak bujasz autem to stuka??
Sorki za ten grad pytań, ale moze będzie lepiej coś doradzić w ten sposób....
wasil1 - 2008-05-07, 13:33
Felgi stalówki, a gumy jak już pisałem wymienione na nowe. Stuka tylko raz przy skręconym mniej więcej do połowy kole. Potem przy jeździe na wprost wszystko cichutko. Przy większej prędkości hałas nie pozwala na dosłyszenie czegokolwiek, poza silnikiem Ventyl zachowuje się stabilnie jakby nigdy nic, ale przecież coś mu dolega.
Paweł J. - 2008-05-07, 13:54
To może jest tam coś o co koło zaczepia i stąd ten stukot...
wasil1 - 2008-05-07, 15:16
Kładłem się na glebie a kolega delikatnie jechał i skręcał kołami. Łupnęło raz i przestało. Zaglądałem w tym czasie pod podwozie, myślałem, że może stabilizator zaczepia o półośkę, ale nie, jest blisko ale nie zaczepia.
spyro - 2008-05-07, 20:00
Powiem CI tak, u mnie świeże całe zawieszenie z końcówkami drążków itp wszystko lemfordera, do tego nowe przeguby i łożyska a niestety i tak całośc nie daje rady moim 16stkom i przy skręconych kołach jak ruszam to też słychać takie walnięcie. Nie wiem jakiej wielkości masz koła, a le u mnie poprostu 16stki chyba są za duże, tzn szybciej padają przeguby i warsztat stwierdził, że winą są właśnie te koła, bo na zimówkach 14stkach nie mam problemu a jak tylko aluśki założę to problem wraca, ale nie słyszałem o mocniejszych przegubach, w tej chwili założyłem najdroższe jakie były i i tak lipa... Nie wiem czy od VRki różnią się bardzo wizualni bo może je by trzeba było zaadoptować...
sebastian - 2008-05-07, 20:54
Dlatego ja teraz jestem takiego zdania, że jak książka pisze, że max 15-tki, to 15-tki, nie ma co bajerować w wyższych. (a sam kiedyś chciałem np. 17-tki i na szerokim kapciu na dodatek jeszcze...). Na 13 super się jeździło zimą, teraz na 15 - też nie narzekam - tak, jak książka pisze i będzie ok.
spyro - 2008-05-07, 22:11
e, 16stki ma kupa ludzi i jest OK, myślę, że poprostu przeguby standardzie sa za słabe bo na GT i VR bez problemu.
sebastian - 2008-05-07, 22:16
ale wątpię, zebys założyl pzeguby od VR-ka, bo inna skrzynia, inne półosie - same ząpki muślę, ze już pasowac nei bedą...
wasil1 - 2008-05-07, 23:22
Koła 14" stalowe. Wyważone.
Paweł J. - 2008-05-08, 00:41
No to sobie o większych felach poczytałem....
spyro - 2008-05-08, 11:52
Cytat: | No to sobie o większych felach poczytałem.... |
ale to tylko ja mam ten problem, nikt inny nie wspominał o podobnych przypadłościach.
piru - 2008-05-08, 13:22
sebastian napisał/a: | Dlatego ja teraz jestem takiego zdania, że jak książka pisze, że max 15-tki, to 15-tki, nie ma co bajerować w wyższych. (a sam kiedyś chciałem np. 17-tki i na szerokim kapciu na dodatek jeszcze...). Na 13 super się jeździło zimą, teraz na 15 - też nie narzekam - tak, jak książka pisze i będzie ok. |
Co do 15-tek to napisze tak. Mnie też się zdarzy że coś walnie jak ruszam przy skręconych kołach. Pojechałem do kumpla mechaniora całą zawiechę przejrzeliśmy. Potem na diagnostykę tez nic. W końcu się wkur... i założyłem zimówki 14-tki i dwa dni tak śmigałem. Problem ustał. Zero stukania przy ruszaniu. Cisza, jak ręką odjął. Felgi mam 15-tki kapcia 195/50 to przecież nie wiele a jednak okazuje się że przegub sobie walnie od czasu do czasu. Felgi i opony jak kupowałem przy mnie wszystko latało na wyważarce więc jest na 100 % prosto i dobrze wyważone. Stuknięcie się pojawiło dokładnie od momentu założenia tego kompletu. Więc wniosek taki że tak już będzie i póki jest to od czasu do czasu i nic się nie dzieje złego to trzeba się przyzwyczaić
sebastian - 2008-05-08, 13:34
U mnie na 13-tkach nic nie stukało przy skręcie, teraz na 15-tkach też nic, wszystko jest oki, na szczęście
mikusw - 2008-05-08, 23:41
u mnie na 15 nic nie stuka i to 205/50 ale jak się orientowałem mam przeguby od vr-a czyli mocniejsze
spyro - 2008-05-08, 23:56
mikusw napisał/a: | mam przeguby od vr-a czyli mocniejsze | i pasują bez problemu do zwykłej Ventki?
wasil1 - 2008-05-09, 07:26
Panowie, to nie jest post o felgach. Lepiej pogłówkujcie, co u mnie stuka.
Paweł J. - 2008-05-09, 18:43
Pewnie się powtórzę, ale przy skręcie to może stukać...sworzeń wahacza, wyrobiona tuleja na stabilizatorze, łożysko, może źle skręcony lub uszkodzony amortyzator.....no ewentualnie przegub, ale to inaczej stuka....
Najlepiej jak podlewarujesz auto, skręcisz koło i poruszaj tym kołem na wszystkie możliwe strony....
A może coś ze sprężyną?? To jest tylko pojedyncze stukniecie tak?? Bo jak tak to sprężyny można się czepic...
No i jeszce jedno...zobacz dobrze czy nigdzie nie ma żadnego otarcią lub czegoś podobnego....bo jak jest to coś tam o siebie może zaczepiać.....
Maglownica ok??.....
Już mi nic więcej do głowy nie przychodzi....
Morfeusz142 - 2008-05-09, 18:51
spyro napisał/a: | i pasują bez problemu do zwykłej Ventki? |
Mikusw ma GT, i ma takie samo zawieszenie, hamulce, półoski....itd jak VR, czyli mocniejsze niż nasze zwykłe ventki.
spyro - 2008-05-10, 00:00
Morfeusz142 napisał/a: | Mikusw ma GT, i ma takie samo zawieszenie, hamulce, półoski....itd jak VR, czyli mocniejsze niż nasze zwykłe ventki. |
no właśnie... :-(
U mnie na bank to przeguby, u mnie to nie jest stuk, tylko takie walnięcia, zawsze walnie raz gdy manewruje na skręconych kołach.
Paweł J. - 2008-05-10, 09:04
Heh, skoro to przegub stuka to powinien szybka pasć...a nie pada??
Może chodzi o to, że koło przy skręcie delikatnie się przechyla i przez to, że koło jest większe to stopień pochylenia całego koła jest większy...i może coś o coś zaczepia....
sebastian - 2008-05-10, 11:01
spyro, spróbuj założyć na chwilę u siebie 15" i zobaczyć, czy też będzie stukać...
A i jeszcze jedno... -czy jednakowo lekko kręci się kierownicą na tych Twoich 16" i na zimówkach jak miałeś.. na 14"?
Ja mam takie wrażenie, że jakby na 15" swoich ciut ciężej się kręciło, ale to tylko wrażenie takie, bo juz nie kojaże jak się kręciło na 13", lecz przy starcie bardziej się zbierał na 13" niż teraz na 15" - po prostu większy opór i bardziej mułowaty się zrobił. Ale to większy kapeć, tam mialem 175, a teraz 195...
Paweł J. - 2008-05-10, 12:37
a właśnie może to coś ze wspomaganiem ma wspólnego to stuknięcie....
Bo np kapeć o szerokości 205 ma o dobre 10% większą powierzchnię tarcia o asfalt w stosunku do 185.....może to właśnie przekładnia nie wyrabia??.....
sebastian - 2008-05-10, 12:45
No bo skoro przeguby nowe, na 14 było ok, nic nie stukało, a na 16 o większym kapciu stuka, to faktycznie coś z przekładnią może być, a przeciez to kawał kapcia, jakby nie było i jakieś obciążenie jest
Paweł J. - 2008-05-10, 12:57
No ale co jest zastanawiające....nowy przegub....ale skąd to stuknięcie???
Bo jak stuka to powinien paść...a nie pada....to mnie dziwi....
sebastian - 2008-05-10, 13:10
A jakby stukal, to i na 13 i na 16, w końcu aż takiej to różnicy nie ma, skoro wyrobiony przegub... Niech po prostu założy normalne 15 na kapciu 195 i wówczas zobaczy, czy dalej stuka. Po prostu, tak uważam, ze auto nie jest dostosowane do kół o większych średnicach niż 15 i dlatego tak się dzieje. i szerokośc kapcia to max 195, ew. właśnie w VR-kach 205, ale za to mają one wzmacniane, w ogóle inne przeguby, dlatego. Powinno się wszystko robić tak, jak ksiązka pisze, a będzie ok.
spyro - 2008-05-10, 17:12
sebastian napisał/a: | czy jednakowo lekko kręci się kierownicą na tych Twoich 16" i na zimówkach jak miałeś.. na 14"? |
identyko, wspomaganie daje radę.
sebastian napisał/a: | spyro, spróbuj założyć na chwilę u siebie 15" i zobaczyć, czy też będzie stukać... |
na 14stkach zimowych nic nie stuka.
Chłopaki to nie są stuki jak przy przegubie, tzn przegub jak pada to charakterystycznie stuka, to ujest walnięcie, zawsze jedno nie więcej, przy manewrach na skręconych kołach, np na parkingu itp.
sebastian - 2008-05-10, 17:33
No to może listwa kierownicza nie daje rady?
spyro - 2008-05-10, 17:43
możliwe, sam już nie wiem co jest przyczyną...
Mariusz - 2008-05-10, 20:56
umnie też tak się dzieje jakieś 2 lata każdy mówi inaczej dałem sobie spokój czekam aż samo wyjdzie
pablomed - 2008-05-18, 23:38
wasil1, przy montażu przegubu, sa tam takie sprężyny talerzowe (jakby podkładki). Jak założyłeś na odwórt to będzie stukać.
|
|