Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - zamiana sterowania szyb na elektryczne

vedka 93 - 2008-05-08, 22:06
Temat postu: zamiana sterowania szyb na elektryczne
siemanko.w mojej vedce sa normalnie opuszczane szyby tzw korbka.lazilem po szrocie i znalazlem w golfie 3 sprawna instalacje do elektrycznego opuszczania i podnoszenia szyb zapytalem kolesia ktory tam urzedowal o cene i üpowiedzial mi ze jest to bardzo wadliwy sprzet i zebym sobie odpuscil.po prostu za czesto sie psuje.to bylo w niemczech tak ze mi sie zdaje ze koles wie co mowi.ale chcialbym od was cos na ten temat przeczytac.zmieniac czy nie?
sebastian - 2008-05-08, 22:11

ja chciałem zmienić z korbek na elektrykę, ale jak popodliczałem, co musze kupić, a generalnie to wszystko, więc koszt tej przeróbki wyniusłby mnie tak ok. 800 zł - czyli w tym wypadku gra niewarta świeczki. Z tego, co się orientuję to owszem, oga być problemy, jak nie było elektryki i sie ją doklada - mogą, lecz nie muszą, jak wszystko zostanie prawidłowo założone, ale nigdy nie wiadomo. Bo to już ingerencja w elektrykę. akże nie wiem, czy Ci się by opłacało...
vedka 93 - 2008-05-09, 18:55

siemanko.koszta to raczej najmniejszy problem bo dobrze zyje z tym niemcem ze szrotu tylko wlasnie boje sie ze beda wychodzic jakies nieprzewidziane problemy.powiedzia lze jest to wadliwe i czesto sie psuje.myslalem ze ktos to przekladal i mial z tym do czynienia.nie wiem pomysle jeszcze.dziekowa.
Paweł J. - 2008-05-09, 18:59

Spyro, z tego co gdzieś czytałem taki sam zabieg planuje....
tomek87 - 2008-05-09, 19:33

jak dobra cena to kupuj i przekładaj, kumpel ostatnio kupił za 750 wszystkie 4 z modułem komfortu i wszystko śmiga ;)
spyro - 2008-05-09, 23:57

Tygrysisko napisał/a:
Spyro, z tego co gdzieś czytałem taki sam zabieg planuje....

Ano masz rację. Wszystko już zawiozłem i niedługo mają się za to zabrać, ale co z tego wyjdzie to zobaczymy, sam mam spore obawy, bo to jednak jest ingerencja w elektrykę.

pablomed - 2008-05-11, 00:27

Aż takiego problemu niema. Załóżmy że kupimy cztery sprawne mechanizmy i załóżymy. Istotnej ingerencji w elektrykę niema. Jeżeli weźmie się z oryginalnymi wiązkami to problemu wogóle niema, jeśli niema wiązek to trzeba je dorobic, takie które łączą prawe i lewe moduły ze sobą, do tego dodaje sie plus po zapłnie, stały, masę, po jednym kabelku od centrala, kabelek od szyberdachu jeśli jest i mamy komfort.
W razie awarii mechanizmu kupuje sie podróbę bez silniczka i zmienia za małe pieniądze. Same moduły padają rzadko, właściwie jest tylko jedna częsta awaria (skokowe otwieranie) ktora się powtarza, łatwa do usunięcia.

spyro - 2008-05-11, 01:11

no ja niestety bez wiązek kupiłem całe drzwi, zobaczymy co elektryk z tego wykrztusi...
vedka 93 - 2008-05-11, 15:17

no o dziekowa ja to od tego niemca kupie tylko za bardzo nie wiem co ja mam kupic cale dzwi czy tylko wyjac mechanizm z tapicerka?
spyro - 2008-05-11, 20:53

vedka 93 napisał/a:
tylko za bardzo nie wiem co ja mam kupic

ja kupiłem kompletne drzwi, wyszło dużo taniej niż jak sprzedają na części.

tomek87 - 2008-05-12, 10:10

przydałyby sie jeszcze wszystkie kostki miedzy drzwiami, a kabiną, a najlepiej cala instalka która idzie do drzwi ;)
spyro - 2008-05-12, 11:23

no ja niestety nie dostałem tego, cale kompletne drzwi i nic poza tym.
vedka 93 - 2008-05-13, 21:50

ok.dziekowa zagadam z tym niemcem niech to wszystko wymontuje i mi da.sprawdzimy jak to bedzie dzialac.jeszcze raz dziekowa.
spyro - 2008-05-13, 23:22

vedka 93 napisał/a:
jeszcze raz dziekowa.

polecamy się na przyszłość :D

Whiskas - 2008-05-23, 21:40

Witam
Chłopaki i dziewczyny UWAGA! Nie każda Ventka ma kable w wewnętrznej wiązce do sterowania elektrycznymi szybami. Tak jest właśnie u mnie mimo, że mój to niby wersja GTD, a odkryłem to dopiero po fakcie zakupu podnośników na allegro. I teraz kicha. Można wprawdzie kupić oryginalną dokładkę (sprawdziłem w ETCE), ale koszt nowej w ASO to ponad 900pln, a na szrotach w Poznaniu i okolicy brak tego towaru.
Także przed kupnem sprawdźcie czy macie te kable w swoich pojazdach. W razie czego służe pomocą jak to rozpoznać.
Pozdrawiam

P.S.
Andrzej. A jak u Ciebie było?

spyro - 2008-05-23, 22:01

Cytat:
Andrzej. A jak u Ciebie było?

nie mam zielonego pojęcia bo dopiero jakś teraz mają się za to zabrać. Dzisiaj dzwoniłem i stwierdził, że elektryk oglądnął wszystko i powinno być O, ale jak będzie... Zobaczymy. Oby pozytywnie bo napaliłem sie na te szybki elektryczne i będzie zonk jak sę nie uda.

Whiskas - 2008-05-23, 22:10

To daj znać jak poszło.
Byłem dzisiaj u elektryka, żeby mi sprawdził czy chociaż silniki w zakupionych podnośnikach chodzą i nie chciał nawet tego dotykać, bo mówił, że muszą być wszystkie podłączenia, bo te silniki są z domykaniem z kluczyka (tzw komfort) i można coś popsuć podłączając na krótko.

tomek87 - 2008-05-24, 04:42

chyba trochę śmieszne rzeczy opowiada, jak nie można sprawdzić na krótko, a moduł komfortu to oddzielna układ i on tylko podtrzymuje napięcie aby się szybki domknęły
spyro - 2008-05-24, 21:30

też wydaje mi sie to nie logiczne... U mnie narazie nic nie wiem, ale co ma podłaczanie na krótko do popsucia... Cos mi się zdaje że koleś bredzi...
spyro - 2008-05-26, 08:23

No i totalna lipa, właśnie dostałem telefon z warsztatu, podobno jest potrzebny jakiś moduł komfortu który trzeba jeszcze przeprogramować. To prawda? Czy to jest potrzebne żeby elektryczne szyby chodziły?
Fable - 2008-05-26, 08:42

niemam el szyb to dobrze niewiem ;(
Paweł J. - 2008-05-26, 08:56

spyro napisał/a:
To prawda? Czy to jest potrzebne żeby elektryczne szyby chodziły?

Poniżej wrzucam schemat instalacji otwierania szyb i nie widzę zeby był tam jakiś moduł komfortu...

Fable - 2008-05-26, 09:03

jak widac z rys. ze zadnego modulu komfortu nietrzeba... masz przelaczniczki, silniczki i wszystko musi byc ok :)
Paweł J. - 2008-05-26, 09:46

No chyba że ten moduł jest takze częścię innego komponentu i np daje prąd na szyby...takie moje domysły...no, ale wydaje mi się że powinien być zaznaczony na schemacie... :mysli:
sebastian - 2008-05-26, 09:46

Ale są przecież wersję Golfów czy Vent z elektrycznymi szybami, i jedne mają ten moduł komfortu, a drugie jakoś nie mają i jeżdżą... ten moduł komfortu to taki luux do wersji wyposażenia, ale nie wszystkie taki bajer miały, więc nie wiem, czy to aby tak na prawdę było pilne...
Paweł J. - 2008-05-26, 09:48

A może po prostu łatwiej jest to wszystko podłączyć jak się ma ten moduł...i fachowiec woli iść na łatwiznę...
sebastian - 2008-05-26, 09:49

Albo taki fachowiec, że nie wie co z czym się je...
spyro - 2008-05-26, 10:38

czyli coś czuje że albo mu się nie chciało albo nie wiedział jak to podłączyć...
sebastian - 2008-05-26, 11:30

Raczej to drugie... Zobacz nawet na allegro, że są autka i z modułem komfortu i bez niego i jakoś to chodzi przecież...
Spyro, coś mi się wydaje, że chyba po raz kolejny trafiłeś nie na tego mechanika... :(

spyro - 2008-05-26, 11:36

Na szczęście nie robi tego ta osoba co maluje autko, to jakiś elektryk. Podjadę dzisiaj tam i zagadam do tego elektryka. A ten moduł komfortu nie odpowiada czasem za automatyczne domykanie szyb?
sebastian - 2008-05-26, 11:46

spyro napisał/a:
A ten moduł komfortu nie odpowiada czasem za automatyczne domykanie szyb?

Dokładnie, za to właśnie odpowiada ten modul komfortu. Ale, jak już pisałem, nie wszystkie Golfy i Venta miały taki moduł zainstalowany, pomimo, że miały elektryczne szyby. A działa to tak, że nawet jak zostawisz opuszczone szybki, to w momencie zamykania auta szybki się same automatycznie domykają. Bardzo fajna i praktyczna rzecz, ale bez przesady, żeby był on niezbędny do podłączenia, skoro i fabrycznie tego nie montowali w autach z elektrycznymi szybkami...

[ Dodano: 2008-05-26, 11:48 ]
To cos takiego: http://allegro.pl/item370...357959875a.html

spyro - 2008-05-26, 11:51

Niezła cena tego bajeru... No to muszę pogadać sobie z tym elektrykiem, bo coś czuje, że jemu się po prostu nie chce zakładać tych szybek elektrycznych...
sebastian - 2008-05-26, 11:54

spyro napisał/a:
jemu się po prostu nie chce zakładać tych szybek elektrycznych...

Wiesz, po prawdzie rozumiem go, bo jest z tym w ch** roboty, ale mógł od razu powiedzieć, że się tego nie podejmie, żeby nie robić sobie nadzieji, a nie teraz, jak już jest w połowie i napotkał na problem, który go samego przerasta w tej chwili...
Takich fachowców mamy teraz... :(

spyro - 2008-05-26, 11:58

No najbardziej wnerwiające jest to, że autko jest już polakierowane i składają je teraz a tu taka lipa, że szybki mi zakładają z powrotem na korbkę :-( Będę szukał innego elektryka, skoro ten przez 3 tygodnie nie mógł tego zrobić... Tylko boję się ile sobie za taką rzecz zawołają inni.
sebastian - 2008-05-26, 12:05

Czyli, jak na razie, powrót do punktu wyjścia? No to pięknie...
U nas jest taki zarąbisty elektryk, co zna się na prawde na swoim fachu. I jak mówi, że z czyms może być problem, że może sobie nie dac rady to mówi, że się tego ne podejmie i już. Drogi może i jest, nie powiem, że tani, ale za to solidny.

Mam też kumpla elektryka, co prawda, ale temten to na prawdę wie na czym stoi. I takich własnie teraz ze świeca szukać...

tomek87 - 2008-05-26, 16:37

spyro napisał/a:
No i totalna lipa, właśnie dostałem telefon z warsztatu, podobno jest potrzebny jakiś moduł komfortu który trzeba jeszcze przeprogramować. To prawda? Czy to jest potrzebne żeby elektryczne szyby chodziły?

Kumpel z firmy który robił już nie jednego golfa powiedział, że bez modułu musi to działać. A co do przeprogramowania to nie wiem po co i jakby on chciał to zrobić :młotek:
A jeśli chodzi o domykanie szyb to dorzucasz takie cudo i wszystko śmiga: http://allegro.pl/item368...yb_2_szyby.html

chyba że masz elektryczny szyber to on powinien posiadać domykanie i można się pod nie podpiąć

Ja bym polecał zmienić elektryka ;)
A jeśli chodzi o koszt takiego montażu to wszystko zależy od czasu ok 60zł za roboczo godzinę , chyba że od dzieła :D

Whiskas - 2008-05-26, 17:49

Witam
Rzeczywiście mamy takich elektryków. Poprostu jak widzą jakiś starszy samochód z lepszym wyposażeniem elektrycznym to na odczepne mówią, że czegoś brakuje, żeby się nie głowić jaki kabelek do czego służy. Makabra. ja sobie posiedziałem troszkę przy schemacie elektrycznym i rozgryzłem to i tamto. Moduł komfortu jest rzeczywiście niepotrzebny. Ja mam akurat szyberdach to domykanie będzie działało ale tylko na lewej przedniej szybce (tak mi wyszło ze studiów schematu - ale mogę się oczywiście mylić). Natomiast mam wiekszy problem dotyczący wiązki w samochodzie. Nijak nie mogę jej zdobyć jak na razie. Jakby ktoś coś miał lub usłyszał albo zobaczył, to będę wdzięczny za wiadomość. Chodzi oczywiście tę wiązkę w kabinie, bo w drzwi kupiłem razem z podnośnikami (może byc kompletna wiązka do diesla zwykłego, lub sama dokładka do sterowania szyb - to drugie rozwiązanie lepsze, bo nie będzie tyle dłubaniny z pozostałymi elementami).
Wracajac do elektryków, dzisiaj znajomy w pracy powiedział, że powinno dać się to sprawdzić i on sie tego podejmie. Zobaczymy co z tego wyniknie i dam znać.

spyro - 2008-05-26, 21:00

no byłem dzisiaj i pogadałem, powiedziałem, że bzdury koleś opowiada, dałem mu wydruk schematu elektrycznych szyb. Lakiernik przy mnie zadzwonił do tego gościa i ma podjechać i zobaczymy co z tego wyjdzie. Najwyżej do innego elektryka sie zawiezie, choć jeszcze nie wiem jakiego... Lakiernik mi powiedział, że szyby to on i sam by podłączył ale gorzej z lusterkami elektrycznymi...
tomek87 - 2008-05-26, 21:15

A lusterka masz z okablowaniem czy bez? moim zdaniem podłączenie to mały problem, ale najlepiej zmień elektryka na dobrego to Ci wszystko dobrze podłączy ;)
spyro - 2008-05-26, 21:28

tomek87 napisał/a:
A lusterka masz z okablowaniem czy bez?

ja kupiłem całe kompletne drzwi ale nie mam wiązek które powinny być w środku auta i tu jest największy problem podobno...

tomek87 - 2008-05-26, 21:35

spyro napisał/a:
tomek87 napisał/a:
A lusterka masz z okablowaniem czy bez?

ja kupiłem całe kompletne drzwi ale nie mam wiązek które powinny być w środku auta i tu jest największy problem podobno...

Problem jak problem, wszystko jest do zrobienia, po prostu wszystko wymaga wkładu pracy i czasu, a co za tym idzie: pieniędzy :/

Jak w lato wrócę do roboty to będę sobie też szukał szybek, ale chyba wszystkich 4 i z pełnymi wiązkami, ale montażem sam się zajmę bo w pracy obracam się w takich klimatach :D

sebastian - 2008-05-26, 23:08

Ja wiem, czy podpinac się pod szyberek z modułem coś da? To troszkę inny układ (moim zdaniem, oczywiście), i wątpię, żeby to działało z szybkami - jak już, to będzie się gryzło jedno z drugim...

Wiesz Spyro - każdy fachowiec (nazwijmy to tak), będzie zawsze bronił swojego stanowiska. Przecież nie wyjdzie na durnia przy kliencie, że jednak to klient mial rację, a fachowiec się mylił. Zawsze jakiś bajek, bzdur nagada tak, zeby potencjalny klient to łyknął i było i tak, że to fachowiec ma rację, a nie klient.
tomek87 napisał/a:
A jeśli chodzi o koszt takiego montażu to wszystko zależy od czasu ok 60zł za roboczo godzinę , chyba że od dzieł

U nas biorą niby 50 zł za roboczogodzinę, ale część i tak nie patrzy na to i doliczają sobie jeszcze tzw. prowizję, jak Ty to nazwałeś - od dzieła. czyli jak robota gruba to 5 dych + prowizja :D