Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - problrm z centralnym

maciekzyje - 2008-12-04, 21:50
Temat postu: problrm z centralnym
witam

dzisiaj robiłem szyby w moim vencie. znojamy pozyczył mi cała elektryke z dzwi wiec najpierw sprawdziłem swoja. czy nie ma pekniec itp. zazolowałem pekniecia i zaczeło chodzic;] ale tylko na chwile;[ podłaczylem wiec kolegi elektryke i tez nie chodzi. wiec dałem sobie spokoj. po podpieciu moich kabli okazało sie ze nie działa mi centralny zamek. nie moge zamknac dzwi od kierowcy;( centralny tez nie reaguje, z kuluczyka nie zamkne zadnych drzwi:( co moze byc przyczyna?? i gdzie jest dokładnie umieszczona ta pompka od centralnego zamka???

z gory dzieki

krzeszak - 2008-12-04, 21:58

maciekzyje napisał/a:
gdzie jest dokładnie umieszczona ta pompka od centralnego zamka???

pompka jest w bagażniku na nadkolu pod wykładzina od strony kierowcy ,musisz odpiąć wykadzi i zobaczysz niedużą puszeczek ;)

krzeszak - 2008-12-04, 22:22

maciekzyje, - jak mozesz wytłumacz co tak naprawdę sie stało bo czytam Twój post i nie mogę zajarzyć o co kaman ;)
tu masz dokładnie opisane gdzie jest pompka centralnego i masz nawet zdjęcie:
http://forum.vwvento.org/...light=centralny

maciekzyje - 2008-12-04, 22:25

nie moge zamkac samochodu od strony kierowcy a nie mam kluczyka od strony pasazera i lipa.
krzeszak - 2008-12-04, 22:27

maciekzyje napisał/a:
nie moge zamkac samochodu od strony kierowcy

to akurat rozumie :D
Co znaczy
maciekzyje napisał/a:
dzisiaj robiłem szyby w moim vencie. znojamy pozyczył mi cała elektryke z dzwi wiec najpierw sprawdziłem swoja. czy nie ma pekniec itp. zazolowałem pekniecia i zaczeło chodzic;] ale tylko na chwile;[ podłaczylem wiec kolegi elektryke i tez nie chodzi. wiec dałem sobie spokoj. po podpieciu moich kabli okazało sie ze nie działa mi centralny zamek.

maciekzyje - 2008-12-04, 22:34

kumpel pozyczył mi przewody z drzwi tzn całe okablowanie drzwi od kierowcy z wiazkami. ja na swojej miłem pare pekniec przy słupku. przez chwile szyba chodziła. potem przestała. odłaczylem ta cała wiazke co wychodzi ze słupka i wpiałem jego i tez nie chodziła szyba. podłaczylem swoja wiazke i centralny juz nie chodził. teraz wymieniłem bezpiecznik. od srodka moge sie zamknac. wszystko ładnie chodzi. tylko ze od zewnatrz auta nie zmkne:[
maciekzyje - 2008-12-04, 22:36

i nie wiem co jest. czy w zamku cos mogło peknac i dlatego nie zamyka sie??
cinek82 - 2008-12-04, 22:43

Jak zamkiem nie możesz zamknąć a od środka tak to może wiosełko rąbnęło http://allegro.pl/item496..._iii_vento.html . Też to przerabiałem. Wiosełko kosztuje grosze i wymiana dość prosta. :faja:
maciekzyje - 2008-12-04, 22:47

tez tak sadze. bo bardzo lekko sie kreci kluczykiem a wczesniej bylo czyc ze sie przekreca. teraz czuje jak bym krecił kluczykien na sprezynce
krzeszak - 2008-12-04, 22:47

a kluczyk mozesz włożyć do zamka?rozumie ze nie idzie przekręcić kluczyka w zamku?
Może jak grzebałeś jakieś cięgno spadło albo sie rozpięło?
przeczytaj to może coś pomoże:
http://forum.vwvento.org/...centralny+zamek

cinek82 - 2008-12-04, 22:52

No to wykręć klamkę i zobacz. pewnie będziesz musiał użyć małego pilniczka już przy montowaniu wiosełka (jeśli to to zdechło ;) ) do podszlifowania haczyka. A reszta to prościzna. :faja:
maciekzyje - 2008-12-04, 22:55

jak bedzie tylko to to dam sobie rade. ale nie bede musiał zdejmowac tapicerki z drzwi???
cinek82 - 2008-12-04, 22:59

Jak Ci nic nie spadnie podczas wyciągania klamki to nie. Mi akurat jakaś część wpadła i musiałem ściągnąć boczki. Ogólnie nie ma potrzeby ściągania jeżeli się uważa. Klamkę wykręcasz torxem z boku drzwi i ją powoli wyciągasz, i masz wszystko na wierzchu. Ja sobie przy okazji rozmontowałem zamek i go trochę przeczyściłem. :faja:
maciekzyje - 2008-12-04, 23:01

aha. dzieki wielkie za pomoc;]
krzeszak - 2008-12-04, 23:03

maciekzyje napisał/a:
dziwki wielkie za pomoc

:wow: my nie dziwki :paluszkiem: a najlepiej dziękować wciskając pomógł :D
jak uporasz sie z problemem to zawitaj na forum podziel sie z nami swoimi spostrzeżeniami ;)

maciekzyje - 2008-12-04, 23:05

spoko;] juz to zrobilem;] sorki za bledy;] jutro napisze co bylo przyczyna;]
Buli - 2008-12-04, 23:06

tez miałem podobny problem i u mnie akurat strzeliło to małe ciegno ktora faktycznie trzeba podszlifowac:P ale niewiem z jakiego powodu miało to pujsc u Ciebie zazwyczaj sie to ukreca a Ty nic tam nie kabinowałes:) moze przyczyna byc gdzie indziej:)
cinek82 - 2008-12-04, 23:09

Zmęczenie materiału, samo pęka, jak u wszystkich, bez kombinowania.
maciekzyje - 2008-12-07, 11:29

tak jak mowiłes cinek82 ciegiełko pekło. kupilem drugie troche podszlifowałem i działa zamek;] przy okazji wyjałem klamke z prawej strony i bylo to samo wiec zrobilem tak jak powinno byc;] teraz tylko czeka mnie wymianana silniczka szyby lewej...
cinek82 - 2008-12-07, 11:32

No to cieszę się że mogłem jakoś pomóc :OK:
siergiejjg - 2008-12-18, 11:44

podepne sie do tematu:D

chodzi mi o to co to moze byc ze jak przekrecam kluczyk w aucie to czasem normalnie zamknie a czasem otwieraja sie saME SZYBY....Najlepsze jest to ze wszystkie 4..wczoraj pod praca sie mezcylem z piec minut...w koncu wsiadlem zamknalem szyby od srodka i dopiero wtedy zamknalem samochod....mieliscie tak kiedys?

cinek82 - 2008-12-18, 13:45

Może zwarcie jakieś powstało ? Nie wiem bo nie mam el. szybek. :mysli:
szwagier - 2008-12-18, 17:15

coś sterowanie nawala, tak jak cinek82, pisał może być zwarcie.
Powinieneś rozebrać i sprawdzić centralke

pablomed - 2008-12-18, 20:36

siergiejjg, włącznik w zamku który uruchamiasz kluczykiem jest powiązany ze sterowaniem szyb. Awaria może być w wielu miejscach. Najpierw poszukaj pękniętych kabli w gumie wchodzącej do drzwi. Potem sprawdź czy nie winna jest pompka centrala, w niej może być zwarcie. Jeśli wypniesz je wtyczkę i taki objaw z szybami ustąpi to ona jest winna.
siergiejjg - 2008-12-22, 09:52

wiecie co zauwazylem ze jezeli pokr3ce kluczem w druga strone przy otwieraniu,albo zamykaniu to za ktoryms tam razem te szyby sie otwieraja..a jak zamykam drzwi one sie domykaja...i dzieje sie to tylko wtedy gdy przekrece kluczyk w zla strone....tak sobie mysle ze moze to byc domykanie szyb z kluczyka....tylko musze jeszcze to obczaic....bo jezeli bylaby to awaria to robiloby sie to jakos tak niekontrolowanie,a to sie dzieje jak zle pokrece kluczem...
szwagier - 2008-12-22, 12:35

siergiejjg napisał/a:
bo jezeli bylaby to awaria to robiloby sie to jakos tak niekontrolowanie,a to sie dzieje jak zle pokrece kluczem...

to możliwe, przecież niektóre systemy centralnego mają opcje domykania szyb

zB3ig - 2012-08-22, 16:16

mam ostatnio taki problem że nie mogę zamknąć drzwi od środka rygielkiem tym od kierowcy oczywiście, w sumie to czasem się zamyka a czasem nie. Gdzie może być problem ?!
pablomed - 2012-08-24, 20:33

To znaczy? Nie można go wcisnąć czy po wciśnięciu nie zamykają się pozostałe drzwi?
zB3ig - 2012-08-25, 13:38

pablomed napisał/a:
To znaczy? Nie można go wcisnąć czy po wciśnięciu nie zamykają się pozostałe drzwi?
o to to dokładnie,
membranka jest walnięta ale to nie powinno mieć na to wpływu bo i tak nie słyszę żeby się pompka załączała

zB3ig - 2012-09-21, 20:22

a ostatnio całkiem mi centralny padł, ani nie otwiera ani nie zamyka drzwi tylko pompka strasznie piszczy i wyje, co jej dolega ?!
Radex - 2012-09-22, 07:04

może któryś z wężyków puścił i pompka pracuje na max, żeby wytworzyć ciśnienie, albo sama pompka siada
Gural99 - 2012-12-29, 22:02

siergiejjg napisał/a:
wiecie co zauwazylem ze jezeli pokr3ce kluczem w druga strone przy otwieraniu,albo zamykaniu to za ktoryms tam razem te szyby sie otwieraja..a jak zamykam drzwi one sie domykaja...i dzieje sie to tylko wtedy gdy przekrece kluczyk w zla strone....tak sobie mysle ze moze to byc domykanie szyb z kluczyka....tylko musze jeszcze to obczaic....bo jezeli bylaby to awaria to robiloby sie to jakos tak niekontrolowanie,a to sie dzieje jak zle pokrece kluczem...

W naszych dupowozach jest funkcja otwierania/zamykania szyb z kluczyka. Jeśli przy otwieraniu drzwi przekręcisz kluczyk i go przytrzymasz w takiej pozycji to szyby zjadą w dół, tak samo przy zamykaniu, przekręcasz, przytrzymujesz i się domykają.

Mi natomiast dzisiaj umarł centralny. Zawsze otwierałem autko z pilota, dzisiaj wyłączyłem alarm, łapię za klamkę a drzwi zamknięte :pała: W ogóle nie słychać tego buczenia zamka. Z kluczyka otworzyłem drzwi i też cisza w bagażniku :( Od czego zacząć w poszukiwaniu awarii? Jakieś pomysły ?

Pozdro

zB3ig - 2012-12-29, 22:37

Sprawdź czy prąd do pompki dochodzi, jak dochodzi to pompka do wymiany.
Gural99 - 2013-01-01, 16:38

Ok pompkę wymontowałem, prąd raczej jest nie sprawdzałem żadnym miernikiem, ale stwierdzam jego obecność po tym, że pompka w miejscu gdzie jest silniczek była cała gorąca. Zwarcie ?

Znalazłem na allegro pompkę za 80zł:
http://allegro.pl/pompa-c...2858841092.html

Może ma ktoś taniej odstąpić ? :)
Numer mojej to: 1HO 962 257 G

wojtas83 - 2013-01-01, 17:32

jak chcesz to ja mam sprawną pompkę za 60zł + koszt wysyłki, numer mogę sprawdzić
zB3ig - 2013-01-02, 14:26

Gural99 napisał/a:
zwarcie?
nie koniecznie, poprostu pompka wypracowana już, ale jak masz wilgoć w bagolu to mogło być i zwarcie.
Gural99 - 2013-01-04, 16:13

Zamówiłem na allegro za 50zł i działa :) Poprzednia pompka buczała w czasie pracy a tej w ogóle nie słychać, czyli przy okazji poprawiła się kultura pracy centralnego ;)
Pozdro !

zB3ig - 2013-01-04, 18:01

ale w ogóle wcale jej nie słychać?
w sumie moja to też buczała jak szalona i wymieniłem i teraz działa elegancko ale troszkę coś tam słychać.

Gural99 - 2013-01-05, 20:02

Teraz w ogóle jej nie słychać :) Tą poprzednią było słychać nawet kilka metrów od auta :) Być może buczenie oznacza, że się pompka pomału kończy ??
pawel39106 - 2013-01-06, 11:32

Od kiedy kupiłem vento, około 4 lat temu pompka buczy :]
Seeken - 2013-01-06, 12:49

U mnie też buczy :) Słychać buuu, a potem cyk, cyk i auto otwarte :P Ale nie o to chciałem zapytać, a dokładnie o mróz i centralny zamek. Chodzi o to, że wystarczy mały mróz choćby -1*C i nie podnosi się rygielek w prawych przednich drzwiach, jak się w aucie nagrzeje to można ręką wyciągnąć i drzwi się otworzą. Co to może być ? Czyżby woda w układzie czy jakaś nieszczelność ? Dodam, że w pozostałych drzwiach wszystko ładnie się otwiera bez problemów.
Gural99 - 2013-01-06, 13:01

Parę lat temu w zimie, gdy było kilka dni odwilży pojechałem na myjnie i po powrocie mrozów też niektóre kołki nie podnosiły się. Widocznie wilgoć zamarza i blokuje mechanizm. Już taki "mądry" nie jestem i nie myję auta w zimie :P
Seeken - 2013-01-06, 13:06

Gural99, Też staram się unikać mycia w zimę :D Jak były początki z tym autkiem mróz trochę osłabł postanowiłem pojechać i umyć :D W nocy przymroziło i na drugi dzień musiałem iść do auta z butelkę gorącej wody, a potem dokładnie powycierać. A co do mojego pytania to by tylko w jednych drzwiach zamarzało ?
zB3ig - 2013-01-06, 13:36

Seeken napisał/a:
Gural99, A co do mojego pytania to by tylko w jednych drzwiach zamarzało ?

a czemu nie wszystko jest możliwe, jeżeli tylko tam woda zaleciała, widocznie inne drzwi potraktowałeś mniejszą ilością wody :P

Matej29 - 2013-01-06, 13:38

Dokładnie Zbigu, pamietasz jak ja wysiadałem przez tylne dzwi na zlocie -.- hehe
zB3ig - 2013-01-06, 20:17

Matej29 napisał/a:
Dokładnie Zbigu, pamietasz jak ja wysiadałem przez tylne dzwi na zlocie -.- hehe
no dokładnie, świetny przykład :P postał z pól godziny z zostawionym grzaniem w środku i później tylko trach i otwarte :wysmiewacz: a już miał drzwi rozbierać.
Matej29 - 2013-01-06, 20:29

zB3ig napisał/a:
no dokładnie, świetny przykład :P postał z pól godziny z zostawionym grzaniem w środku i później tylko trach i otwarte :wysmiewacz: a już miał drzwi rozbierać.

Oj tam, oj tam :P :P