|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - predkosc wycieraczek
Junior_86 - 2009-01-08, 00:28 Temat postu: predkosc wycieraczek W jaki sposob mozna regulowac predkosc wycieraczek, bo nieraz jak wezme na tymczasowe to kilka sekund trzeba czekac a nieraz co 2 sekundy zbiera. jakos to sie musi regulowac czestotliwoscia wlanczania czy moze raz w gore raz w dol, wiecie moze jak???
siergiejjg - 2009-01-08, 00:31
masz to na stronie naszej o vento...a tu ci skopiowalem.. prosze :
http://www.vwvento.org/wycieraczki.htm
W Volkswagenie Vento jest możliwość ustawienie czasu pracy wycieraczek.
Wystarczy przy włączonych wycieraczkach na najniższym programie wyłączyć je i włączyć jeszcze raz a czas pomiędzy włączeniem i wyłączeniem będzie czasem przerwy pomiędzy następnymi ruchami wycieraczek.
Junior_86 - 2009-01-08, 00:32
aaaaaaaaa no to juz wszystko jasne, dzieki za expresowa odpowiedz. jutro przetestuje
siergiejjg - 2009-01-08, 00:34
wcisnij plusika ze ci pomoglem ekspresowo
sebastian - 2009-01-08, 00:36
siergiejjg napisał/a: | Wystarczy przy włączonych wycieraczkach na najniższym programie wyłączyć je i włączyć jeszcze raz a czas pomiędzy włączeniem i wyłączeniem będzie czasem przerwy pomiędzy następnymi ruchami wycieraczek. |
Wszystko ok. Ale aby ustawić sobie taką prędkość, to trzeba najpierw włączyć tą "czasówkę", później wyłączyć i odczekać taką chwilę, jaką sie chce, aby chodziła. Przykładowo, aby zrobić odstęp między kolejnymi wahnięciami 2 sekundy, to włączasz czasówkę, wyłączasz, czekasz te 2 sek. i włączasz ponownie - i masz już 2 sek. tak samo, jak byś chciał odstęp z ok. 8 sek. - analogicznie tak samo. włączasz, wyłączasz, czekasz te 8 sek i ponownie włączasz - nic prostrzego. Ale ustawienia te kasują się po wyłączeniu zapłonu, więc po ponownymuruchomieniu auta na nowo trza się ustawiać
siergiejjg - 2009-01-08, 00:38
no tak ale za kazdym razem ustawiasz bo przecoiez deszcz tak samo nie pada i tak samo ci inni spod kol nie sypia...
sebastian - 2009-01-08, 00:41
siergiejjg napisał/a: | no tak ale za kazdym razem ustawiasz |
Nio, ale to nie ma tak hop sium, że wyłączy i włączy i ma taki czas, jaki by chciał - aby miec tak, jak się tego chce to trzeba odpowiednio odczekać Ja to dopiero w sumie niedawno odkryłem, nieźle, nie? Nigdy nie potrafiłem sutawić tak, jak to ja bym chciał, a przypadkowo krócej, niż zwykle przełączyłem i działa
bradley - 2009-01-08, 00:45
sebastian napisał/a: | więc po ponownymuruchomieniu auta na nowo trza się ustawiać |
U mnie ustawienie trzyma
siergiejjg - 2009-01-08, 00:46
sebastian napisał/a: | Ja to dopiero w sumie niedawno odkryłem, nieźle, nie? Nigdy nie potrafiłem sutawić tak, jak to ja bym chciał, a przypadkowo krócej, niż zwykle przełączyłem i działa |
no stary prosze cie...ja jak tylko kupilem vento..i jak pierwszy deszcz spadl to juz to przyczailem...bo zanim wsiadlem do mojego auta to stronke kilka razy przeczytalem
wiesz takie podniecanie sie autem jak jeszcze nie masz w domu
sebastian - 2009-01-08, 00:51
siergiejjg napisał/a: | bo zanim wsiadlem do mojego auta to stronke kilka razy przeczytalem |
Za moich czasów takich rarytasów jeszcze nie było
siergiejjg napisał/a: | wiesz takie podniecanie sie autem jak jeszcze nie masz w domu | wiem, wiem - te koszmary po nocach itd. hehehe
siergiejjg - 2009-01-08, 00:53
sebastian napisał/a: | te koszmary po nocach itd |
sorry...moje sny byly piekne...i nie zabieraj mi tego
sebastian - 2009-01-08, 00:57
siergiejjg napisał/a: | moje sny byly piekne |
dobrze, że mi się nic nie śni
Tak to jest, jak się myśli o głupotach, a później śnią się takie głupoty
siergiejjg napisał/a: | nie zabieraj mi tego | nie mam zamiaru
siergiejjg - 2009-01-08, 00:59
byly piekne w znaczeniu motoryzacyjnym...
sebastian - 2009-01-08, 01:03
siergiejjg napisał/a: | |
Ała...
Paweł J. - 2009-01-08, 11:02
Dokładnie tak jak piszę poprzednicy...włączasz czasówkę i od razu wyłączasz i czekasz tyle ile chcesz aby wybieraczki miły przerwy...włączasz czasówkę i już masz na stałe te ustawienia....oczywiście mi te ustawienia zerują się po wyjęciu kluczyka i na nowo trzeba ustawiac...ale ten tryb domyślny jest nawet ok.
Ogólnie super sprawa te wycieraczki....ładnie można je dostosowac do warunków na drodze-wręcz idealnie....no i łatwo-szybko mozna wprowadzić nowe ustawienia....tutaj konstruktorzy VW się popisali
sebastian - 2009-01-08, 11:10
Tygrysisko napisał/a: | tutaj konstruktorzy VW się popisali |
Mi się bardziej podoba, jak programator działa nie na zasadzie włączania i wyłączania, lecz gdy w manetce jest małe pokrętełko, taki potencjometr, to sobie można regulować niezależnie jak sie chce, no i nic nie ucieka po zgaszeniu silnika - Jak np. w VW T5, Golfie 5 itp.
bradley - 2009-01-08, 11:12
Tygrysisko, nawet w skodzie favorit byl juz taki patent W daewoo jest cos takiego jak pokretlo od regulacji wysokosci swiatel i tym sie reguluje czasowki.
Paweł J. - 2009-01-08, 11:14
bradley napisał/a: | Tygrysisko, nawet w skodzie favorit byl juz taki patent |
A tego nie wiem...skody nigdy nie miałem.
bradley - 2009-01-08, 11:21
W zasadzie kazdy samochod mozna tak przerobic. Wystarczy ten przekaznik z regulacja i go podlaczyc.
sebastian - 2009-01-08, 11:25
bradley napisał/a: | W zasadzie kazdy samochod mozna tak przerobic. Wystarczy ten przekaznik z regulacja i go podlaczyc. | Dokładnie - wystarczy przekaźnik, na allegro po 10 zł kiedys widziałem i ma się francję elegancję
siekan - 2009-01-08, 11:25
Powiedzcie mi czy w każdym modelu takie cuda nie widy były?
Paweł J. - 2009-01-08, 12:01
siekan napisał/a: | Powiedzcie mi czy w każdym modelu takie cuda nie widy były? |
Pewnie tak....ja mam golasa z początku produkcji więc pewnie to i reszta ma
siekan - 2009-01-08, 12:08
Dobrze wiedzieć. Trzeba będzie sprawdzić co i jak.
Paweł J. - 2009-01-08, 12:13
siekan napisał/a: | Trzeba będzie sprawdzić co i jak. |
Dokładnie....jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz
siekan - 2009-01-08, 12:21
Sprawdzimy po pracy. Do tej pory sądziłem, że nie mam czasowych wycieraczek. Myślałem, że mam tylko dwie prędkości. A tu taka niespodzianka, miła niespodzianka może być
sebastian - 2009-01-08, 12:58
siekan napisał/a: | Powiedzcie mi czy w każdym modelu takie cuda nie widy były? |
W każdym, nawet w golfie 2, co dziwne, ale występowało
spyro - 2009-01-08, 22:00
Junior_86, na drugi raz zanim coś napiszesz sprawdź czy nie było już o tym pisane na forum, dzięki czemu nie zdublujesz tematu.
bradley - 2009-01-17, 21:12
Ma ktos rozpiske przekaznikow? Bo potrzebowalbym wiedziec w ktorym miejscu znajduje sie u mnie przekaznik wycieraczek. Szlag mnie trafia jak daje na czasowki i wycieraczka idzie do gory po czym sie zatzrymuje, po 5 sekundach spada na srodek szyby a pozniej sie chowa. Albo jak wycieraczki pracuja na 1 biegu to po wylaczeniu ich za pomoca wajchy, zamiast dokonczyc cykl pracy to staja w miejscu.
bradley - 2009-01-18, 23:01
Ponawiam prosbe
Paweł J. - 2009-01-19, 08:19
bradley - 2009-01-19, 10:53
Tygrysisko, przewin troche w dol. Chodzi mi o przekaznik a nie bezpiecznik
Paweł J. - 2009-01-19, 10:58
bradley - 2009-01-19, 11:46
Gracias
Teraz tylko pytanie "jak to rozumiec"
R2 - mycie/wycieranie, tyl - to byly vento z tylna wycieraczka? Czy to raczej zywcem wziety opis z golfa?
R8 - przerywane mycie/wycieranie
Myslalem, ze jest jeden przekaznik do wycieraczek, a teraz zglupialem
Paweł J. - 2009-01-19, 11:52
bradley napisał/a: | R2 - mycie/wycieranie, tyl - to byly vento z tylna wycieraczka? Czy to raczej zywcem wziety opis z golfa? |
To akurat chodzi pewnie o golfa...ten E-tech nie jest idealny.
Ja bym się tego R8 czepił.
bradley - 2009-01-19, 12:08
Mam tylko R8, powyzej nie ma R2. U mnie ma on numerek 99. A na bocznej sciance katalogowy 357 955 531.
Po wyjeciu tego przekaznika spryskiwacze dzialaja, nie dzialaja czasowki oraz nie dziala pierwszy bieg wycieraczek, ale drugi ten najszybszy dziala. A teraz przystepuje do rozbierania przekaznika
Paweł J. - 2009-01-19, 13:02
bradley napisał/a: | powyzej nie ma R2 |
Bo zapewne R2 odnosi sie do golfa.
bradley napisał/a: | Po wyjeciu tego przekaznika spryskiwacze dzialaja, nie dzialaja czasowki |
czyli problem namierzony.
bradley - 2009-01-19, 13:09
Musze jechac na szrot po przekaznik bo niestety reanimacja mu nie pomogla.
Paweł J. - 2009-01-19, 13:15
tutaj są te przekaźniki o takich numerach jakie podałeś:
http://moto.allegro.pl/it...assat_polo.html'
http://moto.allegro.pl/it...assat_polo.html
bradley - 2009-01-23, 16:45
Bylem dzis na szrocie i kupilem przekaznik za 20zl. Numer 99. ale on jest wizualnie dluzszy od mojego poprzedniego. No i dupa zbita bo dalej nie dzialalo. Wycieraczki na czasowkach zawieszaly sie co chwile.
Zaczalem zdejmowac wycieraczki, prawa poszla szybko a lewa to jakas katorga zeby ja wyciagnac. Gdy sie wrzucilo bieg czasowek z tej bialo-przezroczystej obudowy gdzie montuje sie silnik iskrzylo. Jak juz wyjalem caly mechanizm i zdjalem obudowe (jest na zatrzaski wiec blyskawicznie schodzi) to zobaczylem takie owalne sciezki gdzie styki po niej kraza. Byly cale uwalone z jakiegos smaru zmieszanego z silikonem. Po 10min i uzyciu rozpuszczalnika w koncu dalo mi sie wyczyscic na blysk. Styki z drugiej strony obudowy tez przeczyscilem, zlozylem i smiga jak nowka A jeszcze wycieraczke prawa tak ustawilem, ze po skonczonym cyklu zawsze zaslania naklejke
Wiec okazalo sie, ze problem nie byl softwarowy a hardwarowy
I punkcik poprosze dla za rozpiske przekaznikow.
|
|