|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Nasze Ventki - Vento by Max
maxymilian - 2009-10-20, 21:56 Temat postu: Vento by Max Witam
Auto wpadlo mi w rece w czerwcu tego roku, z poczatku troche mi sie nim dziwnie jezdzilo (prawko od kwietnia 2009 ), bylo troche duzawe jak na mlodego drivera,
dzis po przejechaniu prawie 10 tys km stwierdzam, ze to byl dobry wybor.
Ale do sprawy:
vento 1.8 z gazem
rocznik 1993
przelecial sobie 200 tys
wersja bez bajerow, auto policyjne wiec bite ale po testach wyszlo ze jest dosc w dobrym stanie
jedyne co mnie meczy to przednie zawieszenie (stoi bardzo wysoko) i podloga, troche jest do latania
ogolnie motor nie do zaje..... podobno ma wersje wzmocniona
zmiany jakie zrobilem:
zaprawki na szczescie nie duzo
owiewki heko team
zalozony centralny z alarmem (bo nie bylo )
no i to co lubie to naglosnienie
a i bym zapomnial wymiana nagrzewnicy w 6h bez rozbierania polowy auta (nie liczac czasu na pizze i 2 browary )
tak wygladal przy zakupie:
czarnysauber - 2009-10-20, 22:04
autko fajne przód naprawde wysoki
ale zabiłbym tego co montował wlew gazu na środku zderzaka
maxymilian - 2009-10-20, 22:16
ogolnie to troche skopali instalacje jak na moj gust
duza butla bo 60l zabiera sporo bagaznika
na szczesie waznosci konczy sie we wrzesniu 2010 i bedzie zmiana
zeniTh - 2009-10-20, 22:54
a jak teraz wygląda ?
pokaż jak te owiewki wyglądają ? bo też myślę o owiewkach
jaki masz silnik 75km czy 90km
Vento-Łukasz - 2009-10-20, 22:55
bardzo fajna Ventka
Jakieś mody zamierzasz wprowadzać czy zostaję orginał
Oby służyła jak najdłużej
krzeszak - 2009-10-20, 22:59
jakoś nie naturalnie wygląda ten zadarty przód ... w tej sytuacji trzeba cos kombinowac żeby podnieść tył bo strasznie nisko siedzi
no i zdały by sie aktualne fotki jak juz kolega zeniTh, wspomniał
czarnysauber - 2009-10-20, 23:01
zeniTh napisał/a: | jaki masz silnik 75km czy 90km |
ktos tu sie nie wyspał przeciez jest w opisie 1.8 90 KM B+G
zeniTh - 2009-10-20, 23:23
czarnysauber napisał/a: | zeniTh napisał/a: | jaki masz silnik 75km czy 90km |
ktos tu sie nie wyspał przeciez jest w opisie 1.8 90 KM B+G |
sorki ale nie patrzyłem na sygnaturkę ... no faktycznie, niedospany jestem xD
maxymilian - 2009-10-20, 23:36
na obecna chwile zmian w wygladzie nie wprowadzilem, staram sie tylko naprawic skutki wypraw "niebieskich panow". dolozylem tylko owiewki i troche srodek nabral wygladu, ale zrobie kilka fotek jak aura i praca pozwoli
co planuje, po uporaniu sie z podlaga na pierwszy rzut idzie przednie zawieszenie
tyl nie jest za nisko, wydaje mi sie, ze siedzi orygnalnie
co dalej zobaczymy, ale musze przyznac, ze oryginal mi sie podoba
zastanawiam sie tylko czy wymienic same sprezyny czy calos?
sluga - 2009-10-21, 20:33
furka ok, na moj gust to swiatelka tyl do zmiany zderzak przedni pod kolor ewentual szybki do przyciemnienia, no ale to taka moja skromna podpowiedz hehe pozdrawiam i powodzenia
maxymilian - 2009-10-22, 00:07
sluga napisał/a: | ...swiatelka tyl do zmiany zderzak przedni pod kolor ewentual szybki do przyciemnienia... |
dzieki za podpowiedz
zastanawialem sie nad tym i chyba jednak cos z tego bedzie
moze doradzicie jakie sprezyny zalozyc na przednie zawieszenie, nie jestem oblatany w tych sprawach wiec pomoc bedzie mile widziana. tylko nie szalejcie z cenami
a ventylek wygladal dzis tak (jak pisalem, zmian narazie nie ma tylko owiewki)
tu bym chyba wygral konkurs na najwyzsze vento
Paweł J. - 2009-10-22, 08:03
Przydałoby się troszeczkę zawieszenie wyrównać...czyli albo przód do dołu albo tył do góry
A jeśli chodzi o lampy to faktycznie...ciemne byłyby lepsze
Lwomati - 2009-10-22, 10:04
hehe ventka z policji co tam się w niej działo zanim ją kupiłeś... chyba tylko ona to wie.
Dobry rocznik, nie potrzeba zmieniać detali. Stary gril i pewnie, na pewno stara deska rozdzielcza
Teraz wystarczy kupić jakieś fajne aluski na lato, obniżyć lub wyrównać zawiechę i niech Ci służy
sluga - 2009-10-22, 10:13
Lwomati napisał/a: | hehe ventka z policji co tam się w niej działo zanim ją kupiłeś... chyba tylko ona to wie.
|
hehe ile pieniazkow na lewo przeszlo w niej... i oczywiscie kazdy kierowca mial respekt A jak bys obnizal przod to prosze powiedz jakie sprezyny zalozyles bo mysle w swojej lekko przodzik sprowadzic na dol
MAM takie pytanko dlaczego czesc ventek ma antenki na dachu a czesc ma w w szybie to jakas zaleznosc jak z salonu wychodzily czy to juz uzytkownicy zakladali sobie antenki
Paweł J. - 2009-10-22, 10:33
Tez niadwano widziałem samochód z policji....co prawda był w niezbyt dobrym stanie ale takze miał taki wysoki przód....sam mam przód ten jeden z wyższych) ale mi to jeszcze dużo do tego policyjnego brakowało.
maxymilian, ale z tego co widze to także nie masz aż tak wysokiego przodu jak ten co widziałem
krzeszak - 2009-10-22, 10:59
maxymilian napisał/a: | zmian zarazie nie ma tylko owiewki) |
maxymilian, i powiedz ciszej jest z tymi owiewkami bo ja tez mam i wydaje mi sie ze sie nic nie zmieniło , oprócz tego ze jeśli nie domknę szyby to nie widać tego ale przy otwartych oknach i tak szumi no moze nie wieje tak ,z reszta już sam nie wiem trochę nie pamietam jak było bez nich maxymilian napisał/a: | tu bym chyba wygrał konkurs na najwyższe vento
|
uwierz mi sam myślałem ze mam wysoko zawieszone vento ale kolegi Gavela nikt nie przebije , golf II contry przy nim to pikuś
zeniTh - 2009-10-22, 11:03
często nim palili gumy i dla tego jest taki wysoki
Buli - 2009-10-22, 13:02
kolega nie chce sie zamienic na gril bez znaczka??
vwkrzysio - 2009-10-22, 14:12
Buli, widzę że Ty to byś wszystko zamieniał
Paweł J. - 2009-10-22, 14:10
maxymilian napisał/a: | vento 1.8 z gazem |
No właśnie....kto zakładał gaz...Ty czy policja Czy może był jeszcze inny właściciel
maxymilian - 2009-10-22, 18:16
Lwomati napisał/a: | hehe ventka z policji co tam się w niej działo zanim ją kupiłeś... chyba tylko ona to wie.
|
tutaj akurat wiem, no moze na na 100% ale zawsze cos, kumpel pracuje w policji i zna tego ventyla, reszte potwierdzily numery policyjne ktore przebijaja na klapie od bagażnika F341. widac je dosc wyraznie w sloneczny dzien. powiedzial mi, ze katowali ja dosc ostro , pozniej dodal, ze jak to wytrzymala to juz jej nic nie zabije poza rudym . druga rzecz co mnie zaciekawila to to, ze podobno przekrecali liczniki na wiekszy przebieg zeby ludzie tego nie kupili i poszly na zlom. to slyszalem tez od drugiego mechanika co pracowal w policji 15 lat jako mechanik i zna te auta na wylot.
Paweł J. napisał/a: | Przydałoby się troszeczkę zawieszenie wyrównać...czyli albo przód do dołu albo tył do góry
|
mysle raczej nad przodem, tyl chyba tak zostanie, tylko nie mam pojecia jakie sprezyny dopac zeby bylo ok
krzeszak napisał/a: | i powiedz ciszej jest z tymi owiewkami
|
jest ciszej i nie wieje tak, ale na poczatku tak nie bylo, sporo szumialo itd i troche mnie to meczylo, ale w ruch poszedl silikon, ktory wsio usztywnil i teraz jest ok
Buli napisał/a: | kolega nie chce sie zamienic na gril bez znaczka?? |
przemysle to, a dlaczego taki napalony na stary grill ?
Paweł J. napisał/a: | No właśnie....kto zakładał gaz...Ty czy policja Czy może był jeszcze inny właściciel |
gaz zakladal pierwszy wlasciciel, zaraz po tym jak ventka przeszla do cywila
pablo170 - 2009-10-22, 21:26
przebieg mi się podoba 200tyś na oznakowany patrol. u mnie wentyle z policji miały od 350 w góre nawet widziałem 427tyś i nadal pracował ładnie. Ja bym lakier pierw zmienił, a potem jakieś udogodnienia jak alektryka itp. bo blacha ładna widze więc się nie podda szybko
maxymilian - 2009-10-22, 22:14
fakt, ze motor to ma naprawde zdrowy zreszta na obrotach zegar zamyka wiec musi byc ok. pracuje rowno, nie plywa.
blacha jak na swoj wiek naprade mnie zadziwila, bylo pare ognisk, ale to tylko przez zaniedbanie, tak samo jak podloga, pare malych dziurek.
na zmiane lakieru troche poczekam, narazie trzeba wyprostowac to co inni mieli gleboko w d...
Buli - 2009-10-23, 00:56
maxymilian napisał/a: | Buli napisał/a:
kolega nie chce sie zamienic na gril bez znaczka??
przemysle to, a dlaczego taki napalony na stary grill ? | podoba mi sie:D jak cos to pisz na pw
pablo170 - 2009-10-23, 10:52
ta dupa tak siedzi przez to że tyle tych paczków wozili na zmianie zawsze i mu tak zostało
maxymilian - 2009-10-24, 01:16
tak sobie szukalem i znalazlem te sprezyny
MONROE
ewentualnie cos takiego
SPORT
czy beda ok?
czy przy zmianie na te bede musial tez amorki zmienic ?
Paweł J. - 2009-10-24, 08:42
maxymilian napisał/a: | tak sobie szukalem i znalazlem te sprezyny
MONROE |
No tylko zobacz do jakich aut pasują...do polo i vento....trochę to dziwne gdyż te samochody różnią się masą...a poza tym każdy silnik ma rózną wagę.
maxymilian napisał/a: | ewentualnie cos takiego
SPORT |
Jak już to ten sport....ale jak dla mnie to zwykłe amorki ze sportowymi springami...no ale być moze się myle...
Także się tylko zastanawiam...dlaczego ktoś te amortyzatory malował skoro przejechały tylko tysiąc km
cinek82 - 2009-10-24, 09:18
Paweł J. napisał/a: | No tylko zobacz do jakich aut pasują...do polo i vento....trochę to dziwne gdyż te samochody różnią się masą...a poza tym każdy silnik ma rózną wagę. |
Może chodzić o Polo Classic z
Paweł J. - 2009-10-24, 10:36
cinek82 napisał/a: | Może chodzić o Polo Classic z |
Być może...ale jakoś dziwna jest ta rozpiętość silników...od 1.0 w Polo do 2.0 w golfie....a no i kilka klekotów się załapało....pasować-pewnie pasują tylko ciężko przewidzieć jak auto będzie na nich stało.
czarnysauber - 2009-10-25, 03:06
linki mi sie nie otwieraja bo jest przerwa na allegro ale wiem ze amortyzatory monroe to tragedia(znajomy ma firme przewozowa i je kupuje bo jak mowi "nigdy nie wytrzymaja do konca gwarancji" wiec ina sprezyny bym sie nie odwazyl
maxymilian - 2010-01-24, 23:11
i stało się.... wreszcie sprężyny zmienione i parę innych rzeczy.... foty wrzucę jak zima będzie bardziej przyjazna
przy tej zabawie wyszły poduchy dwie do wymiany a teraz już trzecia nadaje :-(
na dodatek dwa dni temu słup mi się schował i ventka ma po nim ślad na tylnej klapie i zderzaku :-(
BTW moje przednie sprężyny (słowa fachowca) prawdopodobnie były od diesla dlatego auto tak stało, nie znam ich przeszłości ja sam zrobiłem na nich jakieś 10 tys, jak ktoś chętny to może się dogadamy
Wvojtek - 2010-01-25, 07:52
maxymilian, duże szkody od słupa?? wrzuć fotki
czarnysauber - 2010-01-25, 11:04
maxymilian, czy to swoja ventke masz w podpisie?
Lwomati - 2010-01-25, 11:07
czarnysauber napisał/a: | czy to swoja ventke masz w podpisie |
pewnie rzuciła Ci się w oczy zaszpachlowana klapa
czarnysauber - 2010-01-25, 12:26
Lwomati napisał/a: | pewnie rzuciła Ci się w oczy zaszpachlowana klapa |
a dokladnie po korku od gazu i felgach mysle ze to ta sama
maxymilian - 2010-01-25, 20:58
Jutro za dnia zrobie foty, duzych sladow nie ma, na klapie widoczny pionowy odcisk po kancie slupa no i pekniecie na zderzaku, bardziej emocjonalnie jestem styrany
w podpisie jest moja ventka, ale tam zrobilem optyczny tuning w photoshopie
mam nadzeje, ze tak bedzie wygladala tylko wiosna musi szybko wracac
Lwomati - 2010-01-26, 07:43
maxymilian napisał/a: | w podpisie jest moja ventka, ale tam zrobilem optyczny tuning w photoshopie
mam nadzeje, ze tak bedzie wygladala tylko wiosna musi szybko wracac |
to lepiej niech będzie tak jak jest. Klapa na gładko to zły pomysł, ale zawsze zrobisz jak będziesz uważał
maxymilian - 2010-02-02, 21:55
dzis bylem u mechanika z zamiarem wymiany lewej poduszki pod silnikiem ( patrzac na wprost od silnika)
odkrecilismy co trzeba podnosimy silnik i poducha wyleciala ...razem z koszykiem, oderwala sie od belki, rozmawialem z nim powiedzial, ze mozna to zespawac, ale trzeba belke wyciagac czy cos itd
mnie nurtuje tylko jedna sprawa czy moj ventyl juz sie sypie czy to oznaka ze jest juz tak zgnity ze zaczyna puszczac, co dalej na co uwage zwracac co mam sprawdzicz aby byc pewnym ze to juz koniec
dzieki za odp
czarnysauber - 2010-02-02, 22:00
a jak progi ,podłoga ,tylne podłużnice sprawdz jeszcze pod tylna kanapa jak tam ok to bym sie nie martwił
maxymilian - 2010-02-02, 23:18
z tego co widzialem to progi byly robione, ale szalu nie ma, kolo siedzenia kierowcy dziura na dwa palce, ogolnie jak na moje oko to ktos zrobil to raczej na sztuke, tylne podluznice wygladaja na zdrowe, mala dziurka w tylnej czesci podlogi ale tym to sie nie martwie, jak wale to czuc,ze tam blacha jeszcze jest.
chyba jednak bede zmuszony poszukac jakiegos magika od blachy niech mi powie co i jak
troche mnie to zdolowalo bo wsadzilem sporo ciackow w przod i mialem sie za tyl zabierac a tu takie zgnite jablka
KickAss - 2010-02-03, 07:11
1. wiesz od kogo kupiłeś, wiesz jak Oni dbają o wozy.
2. Rocznik swoje robi niestety.
Paweł J. - 2010-02-03, 07:21
To że łapa silnika się oderwała to jeszcze o niczym nie świadczy.
maxymilian napisał/a: | na co uwage zwracac co mam sprawdzicz aby byc pewnym ze to juz koniec
|
Sprawdż te miejsca gdzie mocujesz amortyzatory i sprezyny (ogólnie tam wysoko w nadkolach)...jeśli tam jest mocna korozja to może mieć to wpływ na bezpieczeństwo...oczywiście jakiś minimalny rdzawy osad w niczym nie szkodzi...to mocna blacha, ale jak jest konkretnie przegnite to lepiej to zrobić.
maxymilian - 2010-02-03, 09:22
troche mnie uspokoiles
ostatnio zmienialem srezyny na przodzie i jeszcze pare rzeczy i z tego co widzialem to wsio siedzi mocno
nie bylo tam jakis oznak, ze sie poddaje
chyba masz racje to raczej mocna blacha, wydaje mi sie, ze to co teraz sie dzieje to zmeczenie materialu niz atak rudego
w sumie tak jak napisal kickass ventka z policji, napewno nie byla pieszczona...
|
|