Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Wypadek :(

giewuzet - 2010-01-07, 18:26
Temat postu: Wypadek :(
Witam wszystkich serdecznie,
dzisiaj w Katowicach na ul 1-go Maja miałem wypadek. Wpadłem w poślizg po czym wylądowałem na torach tramwajowych. Na cale nieszczeście Ventka zawiesiła się na torach, wiec szkody są dosyć duże. Co dokładnie się stało to nie wiem, bo auto czeka na swoja kolej u mechanika, ale napewno misa olejowa poszla, bloki od silnika, najprawdopodobniej skrzynia biegow tez będzie do wymiany ;/ Moje pytanie dotyczy sprawy, czy mogę do sądu podać osobę, tudzież firmę odpowiedzialną za odsnieżanie drogi? Albo w jakiś inny sposób otrzymać jakieś pieniądze? Z tego co mówił mi laweciarz to w tym miejscu co miałem wypadek bardzo często dochodzi do podobnych sytuacji. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

vezet22 - 2010-01-07, 18:49

przykra sprawa :( a co do odszkodowania to niemam pojęcia
giewuzet - 2010-01-07, 18:51

Ale oczywiscie będę Ventke naprawiał i dalej nią śmigał :)
Michcik - 2010-01-07, 18:53

zal Ventki
czarnysauber - 2010-01-07, 18:54

co do odszkodowania to nie dasz rady :( gdyz w kodeksie masz ze predkosc powinna byc dostosowana do warunków na trasie i jak to zgłosisz to mozesz jeszcze dostac mandat za stwarzanie niebiezpieczenstwa :mur: :mur:
zeniTh - 2010-01-07, 19:07

dokładnie jak pisze czarnysauber, wtedy będą Ci szukać czy opony miałeś w dobrym stanie, czy Vento było w 100% sprawne, itd ... i na koniec jak nic nie znajdą to Ci powiedzą, że się nie dostosowałeś z prędkością do warunków i jeszcze Ci mandat dadzą ...
giewuzet - 2010-01-07, 19:10

To nic nie zgłaszam. Dzięki za rady. Teraz tylko musze zaczekać co powie mi mechanik, czy lepiej będzie kupić cały silnik, czy wymieniać poszczególne elementy...
babyy82 - 2010-01-07, 19:23

Cytat:
Moje pytanie dotyczy sprawy, czy mogę do sądu podać osobę, tudzież firmę odpowiedzialną za odsnieżanie drogi?

nie no rozwaliles mnie. Naprawde przykro mi z zaistnialej sytuacji ale nie opanowales fury to do kogo masz pretensje?? Zaskarz matke nature ze zima jest i snieg pada, Pogodynki bo ci nie powiedzialy ze bedzie padac i bedzie slisko, Pana Boga ze tak cie doswiadczyl i jeszcze pelno osob co magly miec cos z tym wspolnego :P

Ciesz sie ze ciebie nikt nie ukaral za spowodowanie zagrozenia albo nie podal do sadu za uszkodzenie trakcji tramwajowej albo za straty zspowodowana zablokowaniem ruchu tramwaju.

giewuzet - 2010-01-07, 19:30

No ale dlaczego prawy pas był ok, a połowa lewego nie? Wg mnie jak nie ma informacji, że drogi utrzymywane są na biało, to powinny być czarne. Może się mylę, ale mimo wszystko tak mi się wydaje. a co do opanowania do nie bylo opcji żeby z tego wyjść, zakręt troche ostry, dodatkowo z górki, samochody na prawym pasie, ludzie na chodniku, więc wg mnie wybrałem najmniejszą szkodę. Tylko myślalem, że auto zakopie się w sniegu koło torów, bo nawet troche go tam było.

Za zatrzymanie ruchu tramwajów będę miał potrącone z OC, a policja sama nie chciała przyjechać( motorniczy dzwonił) bo stwierdzili, ze jak nie ma kolizji to są niepotrzebni...

Wvojtek - 2010-01-07, 19:35

giewuzet, szkoda furki i kaski na naprawe
giewuzet - 2010-01-07, 19:38

A ile dostanę za taka Ventke? 2,5k? to wole juz dać te 2k za naprawę, czy ile tam będzie trzeba, bo za 5k nie kupię nic ciekawego...
WAFEL - 2010-01-07, 19:40

przykro mi ale plac i placz bo innego wyjscia to ty nie masz
zeniTh - 2010-01-07, 19:46

giewuzet napisał/a:
No ale dlaczego prawy pas był ok, a połowa lewego nie? Wg mnie jak nie ma informacji, że drogi utrzymywane są na biało, to powinny być czarne. Może się mylę, ale mimo wszystko tak mi się wydaje.

spróbuj zrozumieć drogowców, jeśli pada śnieg to nie da się utrzymać wszystkich dróg na czarno, jest to po prostu niemożliwe, drogi musiały by być podgrzewane ... a z tego co widzę, to w ostatnich dniach prawie wszędzie są obfite opady ...

Arcaj - 2010-01-07, 19:47

giewuzet napisał/a:
A ile dostanę za taka Ventke?

dużo zależy od zniszczeń i ogólnego stanu pojazdu

giewuzet napisał/a:
to wole juz dać te 2k za naprawę

dowiedz się konkretnie co zostało uszkodzone i ile naprawa wyniesie. Bo jak się okaże że za całość musisz wyłożyć 3 tysie jak nie więcej to co zrobisz?

giewuzet napisał/a:
bo za 5k nie kupię nic ciekawego...

czasami zdarzają się okazje wystarczy szukać

giewuzet - 2010-01-07, 19:53

Arcaj napisał/a:
giewuzet napisał/a:
to wole juz dać te 2k za naprawę

dowiedz się konkretnie co zostało uszkodzone i ile naprawa wyniesie. Bo jak się okaże że za całość musisz wyłożyć 3 tysie jak nie więcej to co zrobisz?

Kupię taką: http://allegro.pl/item870..._na_czesci.html albo taką http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C10479169 przełożę silnik i co mi będzie potrzebne, a reszte na częsci...

Lwomati - 2010-01-07, 20:10

giewuzet, możesz skierować sprawę na drogę sądową, ale i tak nie wygrasz. Wszystko jest proste. Wmówią Ci, że nie dostosowałeś prędkości do panujących warunków i tyle. Jeżeli masz masę zdjęć popierających fakt zdarzenia drogowego do którego doszło to możesz coś dowodzić, ale i tak sprawa spełznie na niczym.
Powodzenia i życzę taniego i szybkiego doprowadzenia samochodu do stanu używalności :hejka:

bradley - 2010-01-07, 21:23

1 maja to rzut beretem od 3 maja gdzie pomieszkuje ;) A gdzie to dokladnie wypakowales? Bo blizej rynku to robili remont i tam nie da sie powiesic na torach bo sa rowno z jezdnia. I w ktora strone jechales. Jakbys rozwalil kolo na jakiejs dziurze to by byla dosc duza szansa na odszkodowanie, a ze bylo slisko... no bylo, zima .
giewuzet - 2010-01-07, 22:17

bradley napisał/a:
1 maja to rzut beretem od 3 maja gdzie pomieszkuje ;) A gdzie to dokladnie wypakowales? Bo blizej rynku to robili remont i tam nie da sie powiesic na torach bo sa rowno z jezdnia. I w ktora strone jechales. Jakbys rozwalil kolo na jakiejs dziurze to by byla dosc duza szansa na odszkodowanie, a ze bylo slisko... no bylo, zima .

Jechałem przez Zawodzie i dokładnie jak sie zjeżdza z wiaduktu nad Murckowską, co jest zakręt, spadek w dół i trochę dalej przystanek tramwajowy Akademia Ekonomiczna, tam podobno strasznie często auta wypadają.

Rafik - 2010-01-07, 22:24

przykro mi z powodu wypadku z sądem to jak koledzy wyzej piszą marne szanse na wygranie :(

giewuzet napisał/a:
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C10479169

Ventka kolegi Van Diesla z forum ;)

giewuzet - 2010-01-08, 13:09

Tutaj jedno ze zdjęć co mi wysłal Dyspozytor Ruchu Tramwajów.
astaroth - 2010-01-08, 13:29

Dobrze, że miedzy torami nie robią fosy.... zamiast jako tako to wyrównać żeby uniknąc takiej sytuacji jak ta, to nie, fuszera i tyle odwalona przez niezawodnych budowlańców.. :/

Szkoda ventki.

lesny1982 - 2010-01-08, 13:47

no szkoda ale zrobisz auto i dalej heya, co do sianka to najpierw analize zrobia ile jechales jak za duzo to zapomnij co do nieodsniezonej drogi tez zapomnij a rowy po miedzy torami sa po to zebys w przystanek nie wjechal wychamowuja ;) no i zeby bylo latwiej wymieniac je :P
astaroth - 2010-01-08, 14:01

Wychamowują, a przy okazji niszczą samochód :P
piechu43 - 2010-01-08, 14:07

astaroth, dokładnie!!! to jest prawda!
kliper90 - 2010-01-08, 23:04

To tak miedzy nami to ile mailes na zegarze ? :D dobrze ze nie dostayl blachy...
Arcaj - 2010-01-08, 23:10

Jak Ty tam wjechałeś? Widzę że droga jest dosyć daleko więc trochę przesadziłeś z prędkością. Całe szczęście że tylko tak się skończyło, bo mogło się skończyć dużo gorzej
bradley - 2010-01-08, 23:14

Wrzucilbym wsteczny i wyjechal. Z takim tarpanem... wszedzie wyjade :P
kliper90 - 2010-01-08, 23:18

hehe ale on mial mise uszkodzona iskrzynie tak jak pisze :) wiec co bys zrobil heh xD chyba pchal od tylu :D
giewuzet - 2010-01-08, 23:34

Powiem tyle, 60 km/h nie jechałem :P a wjechałem tak: był zakręt z górki, bo tam jest wiadukt. Wpadlem w poślizg i nie dało się nic zrobić, bo dodatkowo był korek do światel, samochody na prawym pasie, ludzie na chodniku, więc wpadłem na tory i wszerz torów mnie na dół pociągnęło, aż się zatrzymałem...
kliper90 - 2010-01-08, 23:35

hehe :D no coz zdarzy sie to i najlepszym :)
giewuzet - 2010-01-08, 23:42

a siła była duuża, zauważcie na zdjeciu jak jest przednia oś i jaki jest slad w żwirze, jak prawa przednia opona ryła.
kliper90 - 2010-01-08, 23:48

gril by mi sie przydal z tego ventylka idealny pod kolor :D
Arcaj - 2010-01-09, 00:07

według mnie dałbyś rade wypchać go
kliper90 - 2010-01-09, 00:14

może i by dał 2 auto i na hol xD a tak tylko ludzie sie spoznili do pracy :D hehe nie no zarty zartami:) ale tu nei ma nic do smiechu spory koszt jednym slowem ma;)
Rafik - 2010-01-09, 10:39

giewuzet, masz już zdjęcie do kalendarza na przyszły rok i jestes lepszy od Arcaja on stanął tylko przy torach a Ty na torowisku :diabełek: :diabełek:

a tak na powaznie to juz wiadomo coś ??

kliper90 - 2010-01-09, 13:52

ja sie wczoraj smialem z kolegi a dzis sam uderzylem ventylkem :( w drzewo wywalilo mnie ;/ i dostala lewa strona :(
Rafik - 2010-01-09, 13:55

nie smiej sie dziadku z czyjegos wypadku tak to było ?? dzisiaj jest mój jutro bedzie twoj jakos tak to leciało w podstawówce nam przysłowiami kiedys rzucali :diabełek:
Lwomati - 2010-01-09, 17:21

kliper90, mocno uszkodziłeś furaka ??
kliper90 - 2010-01-09, 18:21

mam fotke na telu troche slabo widac wrzuce pozniej. maska,zderzak,blotnik no i silnik sie podeszedl do gory i skrzynia zanlokowana ale jzu dzis do mechanika go zawizolem... szkoda ventylka :(
giewuzet - 2010-05-31, 20:21

Vento naprawione :) trwało to długo, bo szukałem mechanika, który się podejmie naprawy i zrobi to dobrze. Auto odebrałem przed Wielkanocą.
Koszt ok 4k. Strasznie dużo elementów trzeba było wymienić, m.in. skrzynię biegów, kolumnę kierownicy, pompę wspomagania, pompę wody, przekładnię kierowniczą, poduszki, miskę olejową, zderzak przedni i wiele innych elementów. Ale autko już jest sprawne i super jeździ :) pozdrawiam

kliper90 - 2010-05-31, 20:24

b]giewuzet[/b], masz jakies fotki???
giewuzet - 2010-05-31, 20:28

kliper90 chodzi Ci o więcej fotek z wypadku, czy jak aktualnie auto wygląda?
kliper90 - 2010-05-31, 20:29

no jak masz fotki z wypadku to wrzuć :) i jak jest po kapitalce:) a jak to Ci sie stalo??
giewuzet - 2010-05-31, 20:33

Jutro wrzucę zdjęcia, bo będę miał więcej czasu :) jedno zdjęcie z wypadku jest już wrzucone w tym temacie. Auto wygląda tak samo, jedynie przedni zderzak jest nowy. Wpadłem na tory...
kliper90 - 2010-05-31, 20:35

to takie straty wyszly?? co do silnika?? a co do plachark jakies wgniecenia??
kliper90 - 2010-05-31, 20:37

giewuzet - 2010-05-31, 20:40

silnik był ok, tylko wszystkie uchwyty mocujące pourywane, jeszcze amortyzatory przednie poszły. wgnieceń żadnych, ale będę musiał zrobić blacharkę, bo auto stało przez zimę cały czas na zewnątrz.