|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Nasze Ventki - Vento 2.0 GT by speedy gonzales
speedy gonzales - 2010-07-03, 22:26 Temat postu: Vento 2.0 GT by speedy gonzales Cześć,
MkIII sprzedane, rozpocząłem więc poszukiwania nowego dupowozu. Z założenia miałem pozostać przy trójce, jednak koniecznością był jakiś konkretniejszy silnik (do tej pory męczyłem 1.4 ABD i szczerze powiedziawszy miałem go już serdecznie dość).
Szukałem więc trójki z silniczkiem 1.8 lub 2.0 Na VRe mnie nie stać niestety
Noce spędzone przy kompie, kilometry przejechane do oglądanych aut.... i nic. Kwota jaką dysponowałem nie była zbyt duża, dlatego też większość aut które miałem "przyjemność" widzieć to krótko mówiąc parchy.
W końcu postanowiłem, że powiększę krąg poszukiwań- pod uwagę zacząłem brać także Passata, Jettę oraz Vento.
No i w końcu trafiłem na egzemplarz, który po dłuższych negocjacjach nabyłem.
Jest to Ventyl z 94 roku, silniczek 2.0 115 KM (a więc stara, sprawdzona jednostka).
Na wyposażeniu nie ma jakichś szczególnych wypasów, jednak źle nie jest.
Ma ABS, lusterka i wszystkie szyby w elektryce, grzanie dupska i parę mniej lub bardziej użytecznych pierdół
Kolor? Szczerze to nie mam pojęcia co to za kolor Niby to fiolet, niby śliwka- dość nietypowy.
Trafiła się akurat wersja GT, więc w środku są fajnie wyprofilowane siedzonka, które są całkiem wygodne.
Już podczas jazdy próbnej znalazłem kilka mankamentów Ventyla. ABS nie działa (muszę podłączyć pod kompa i sprawdzić dlaczego, może to jakiś czujnik tylko), jakieś tam drobne luzy w układzie kierowniczym, część szyb też nie działała tak jak powinna.
Ale najważniejsze dla mnie rzeczy- buda i silnik- nie budziły większych zastrzeżeń, więc po odpowiednim zbiciu paru stówek z ceny zakupiłem Ventka
Ogólnie autko wymaga dopieszczenia, jest do zrobienia trochę pierdół, które wymagają raczej więcej wolnego czasu niż nakładów finansowych.
Oczywiście na dzień dobry wymiana pasków, płynów i filtrów. Kilka godzin poświęconych szybom i już działają tak jak powinny Montaż CB radia i audio. I tak minęło mi kilka pierwszych dni z Ventylem.
Jeżeli chodzi o audio- to też bez szału.
Radyjko Panasonica, kable oczywiście słusznej grubości. Z przodu gra Hertz DSK napędzany oldschoolowym Macromem 42.16 (tak, wiem że wzmak się marnuje przy tych głośnikach Ale wszystko w swoim czasie.
Z tyłu natomiast gra Powerbass M12 w zamkniętej skrzynce 40 litrów. Napędza go Axton c109. Tył jak dla mnie gra dobrze, więc w najbliższym czasie nie planuję zmian.
Plany na przyszłość:
- KONIECZNIE gleba. Jednak to chyba zostaje we krwi W trójce latałem na kicie 60/40 i jeździło mi się całkiem przyjemnie. Vento stoi na serii, w dodatku już troszkę zużytej i jeździ się nim strasznie dziwnie Nie wiem, może to tylko kwestia przyzwyczajenia, a dowalone amory potęgują ten efekt
W dodatku jak widzę ten przód wyższy niż tył...- masakra
- To jeszcze kwestia do przemyślenia, ale pozostanę chyba po ciemnej stronie mocy :grin: czyli lampy, blendy itd trzeba będzie dać w smoked
- Felgi- tutaj jest mały problem, bo zostały mi fajne fele po golfie, jednak liczba otworów jest inna, więc lipa. Będę musiał szukać nowych, jednak póki co pojeżdżę na tych co są- nie wiem tylko co z nimi zrobić, czy dać w polerkę, czy pomalować...
- Trzeba założyć brakujące elementy, czyli halogeny i nakładki na progi
- Montaż audio "po Bożemu"- czyli wygłuszenie drzwi i montaż dystanów
No i na razie to tyle. Mam nadzieję, że nie zabraknie mi czasu na modzenie i będę mógł na bieżąco relacjonować postępy
Tutaj autko jeszcze przed zakupem
A tutaj już w moich rękach. Założyłem dymione kierunki w błotniki, myślę że lepiej wyglądają niż pomarańczowe.
Z umieszczeniem wzmacniaczy też miałem nie lada problem, docelowo chcę zrobić jakąś ciekawą zabudowę, póki co przykręciłem je od spodu w bagażniku
No i serducho- niestety zagazowane, ale przy dzisiejszych cenach wachy nie wyobrażam sobie innej opcji.
Na uwagę zasługuje sposób montażu przewodu gazowego, idącego od parownika do filtra powietrza - nie wiem kto to robił, ale pozdrawiam autora patentu
Oczywiście wszelkie sugestie, pomysły- bardzo mile widziane
pozdro
Arcaj - 2010-07-03, 22:37
wydaje się zadbany
kilka modów i będzie sympatycznie
bezawaryjności,powodzenia w modach i szerokości
Mlody~ - 2010-07-03, 22:42
Ładny okaz gratuluje zakupu
piechu43 - 2010-07-03, 22:44
ładne, zadbane, zdrowe
witam, pozdrawiam i zapraszam do udzielania się na forum
Raziel500 - 2010-07-03, 22:55
ładny okaz. powodzenia w eksploatacji
tylko ta kiera chyba od GT nie jest
speedy gonzales - 2010-07-03, 23:45
Raziel500, na początku w ogóle dziwiłem się, że wersja GT ani jednej poduchy nie ma. Jednak ponoć i takie wersje były, poza tym nie mam w lewej zaślepce diody od poduch, więc może rzeczywiście ich nie było od nowości.
Chciałem sprawdzić na wlepie po kodach wyposażenia, jednak jest ona już dość mocno wytarta i mało co widać. Można też sprawdzić numer VIN poprzez ETKĘ, jednak ostatnio jakieś problemy z tym programem są.
Jeśli uda mi się w końcu rozkodować VIN, to będę wiedział, czy wyjeżdżając z fabryki miał poduchy, czy nie.
Aha, jeszcze takie pytanko. Czy GT nie powinno mieć dymionych lamp z tyłu?
Arcaj - 2010-07-03, 23:49
speedy gonzales napisał/a: | Czy GT nie powinno mieć dymionych lamp z tyłu? |
only vr
lesny1982 - 2010-07-04, 00:05
a co tam za piece wisza axton i co jeszcze furak fajny wpadaj 11 na spota do nas to go oblukamy > doczytalem teraz co tam wisi
WAFEL - 2010-07-04, 00:42
witam kolege z okolic ladne vento ogarnij je troche i bedzie git
Paweł J. - 2010-07-04, 07:49
Dasz dobre koło, wyrównasz zawias, polikwidujesz luzy i bedzie git
Lampki z tyłu możesz jeszcze dać na czarno
piechu43 - 2010-07-04, 08:59
Paweł J. napisał/a: | Lampki z tyłu możesz jeszcze dać na czarno |
musisz dać na czarno
hehehe, nie no jak tam chcesz, ale wyglądałoby o niebo lepiej kolego
karolek_ust - 2010-07-04, 09:32
Ładny ten Twój Ventylek .
Powodzenia w modzeniu
vwkrzysio - 2010-07-04, 10:44
ładna furka
zawias ten sam problem co i u mnie
Czekamy na mody i na relacji
Przemek - 2010-07-04, 11:43
Arcaj napisał/a: | speedy gonzales napisał/a:
Czy GT nie powinno mieć dymionych lamp z tyłu?
only vr |
A ja mam fabryczne GT i mam ciemne lampy oraz brak znaczka vento_gt na klapie
naws - 2010-07-05, 17:54
ventylek86 napisał/a: | A ja mam fabryczne GT i mam ciemne lampy oraz brak znaczka vento_gt na klapie |
Może to pozostałości po VR ? :d Żarcik
Ventka ładna, kilka modów i będzie już się prezentować zacnie
Wąski 2 - 2010-07-05, 18:53
ładniutki furaczek bardzo dobra baza do modów ,powodzenia w dalszych planach i czekamy na fotki z postępowań z nad furki
Przemek - 2010-07-05, 19:37
naws napisał/a: | Może to pozostałości po VR ? :d Żarcik |
Wg. dowodu rejestracyjnego to mam jakieś 74 konie. Wiec to raczej to nie vr
speedy gonzales - 2010-07-17, 08:30
Kilka dni temu miałem wolną chwilę, więc postanowiłem wrzucic glebę na próbę.
Jako że po mojej trójce zostały mi sprężyny i amorki przód, zmieniłem tylko przednie kolumny- tylne amorki będę musiał dokupic.
Tak więc na przodzie wylądowały sprężyny AP z amorkami MTS.
Dziś na szybko strzeliłem parę fotek- autko brudne i ogólnie nieprzygotowane do sesji, no ale cały weekend mam wolny więc pewnie go poświęcę dla Ventyla
Autko prowadzi się oczywiście dużo lepiej, już tak się nie kiwa w zakrętach i nie nurkuje przy hamowaniu. No ale do pełni szczęścia trzeba jeszcze zmienic tył, wtedy będzie tak jak byc powinno.
Aktualne opony mają zbyt wysoki profil, potrafią obcierac na zakrętach. W garażu mam jeszcze 195/50/15, jednak nie wiem czy różnica profilu jest wystarczająca, by obcieranie zniknęło.
Temat felg jest jeszcze otwarty, szczerze mówiąc to sam nie wiem co wyląduje na Ventylu. Zawsze chorowałem na szeroką stal, więc kto wie...
Właśnie wybieram się do sklepu po parę drobiazgów i rozpoczynam pracę- dziś robię smoked reflektorów i znaczki na czarno.
Rozpoczynam też poszukiwania ciemnych blend i kierunków- nie chciałbym ich malowac sprayem, bo trochę mi to agrotuningiem zajeżdża , no a te z Allegro- firmy Depo- nie mają zbyt dobrych opinii, więc pewnie będę musiał szukac ori. No ale wszystko w swoim czasie.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to wieczorem wrzucam fotki z efektem przyciemniania lampek
pozdro
naws - 2010-07-17, 09:41
speedy gonzales napisał/a: | nie chciałbym ich malowac sprayem, bo trochę mi to agrotuningiem zajeżdża |
a malowanie sprayem lamp i znaczków nie ?
Czekamy na zdjęcia
piechu43 - 2010-07-17, 09:59
super wygląda
speedy gonzales - 2010-07-17, 10:18
naws napisał/a: | a malowanie sprayem lamp i znaczków nie ? |
Jeżeli chodzi o reflektory to wszelkie niedoróbki czy zacieki zawsze zakryje klosz (no chyba że jest clarem )
No a blendy są na wierzchu i raczej nigdy malowane sprayem nie będą wyglądały tak jak ori przyciemnione.
No ale zobaczymy- może kupię spray do lamp i pobawię się z blendami, w końcu i tak będą zmienione.
Jak coś to zahaczę też o tylne lampy, bo i tak te wylatują i ciemna Hella ma wejśc na ich miejsce.
Mati_89 - 2010-07-17, 10:41
jak dobrze przyciemnisz blendy i kierunki w sensie ładnie pomalujesz bez zacieków a polecam do tego spray do lamp motipa to efekt jest naprawdę dobry i nie widzę w tym żadnego wieś tuningu
Mlody~ - 2010-07-17, 13:12
Ładnie prace idą, jak skończysz wrzuć fotki ocenimy No z tym sprejem różnie wychodzi, jak się go już weźmie do ręki to wszystko po kolei leci rób czarnucha rób
piotr nowok - 2010-07-17, 13:30
albo oklej je folia do lamp bynajmniej rowno bedzie
a tak jeszcze to bym twoje fele dal w poler ladnie by wygladaly
speedy gonzales - 2010-07-17, 21:52
piotr nowok napisał/a: | a tak jeszcze to bym twoje fele dal w poler ladnie by wygladaly |
też nad tym myślałem, jednak co wtedy z dekielkami?
Prace na dziś zakończone. Dymione reflektory wyszły całkiem nieźle, jestem zadowolony z efektu. Jednak blendy to jakaś porażka, coś nie bardzo mi to szło, no i efekt jest delikatnie mówiąc lipny. Pozostaje mi kupić nowe
Czarne znaczki też wyszły dobrze, myślę że pasują do całej reszty.
Blendy przyciemniłem (no a przynajmniej próbowałem to zrobić) czarnym sprayem do lamp. Po całej akcji widząc efekt końcowy zrezygnowałem z malowania tylnych lampek. Już zbieram kasę na ori przyciemnione Hellenki
No i parę fotek- słaba jakość, no ale tylko taki aparat posiadam
Tutaj mała demolka
Pacjenci przygotowani do zabiegu
W trakcie prac
I już na autku- ciemne lampki, znaczek no i blendy, które tak średnio mi wyszły
Tylny znaczek też już czarny
Hormon - 2010-07-17, 22:00
Jeszcze tył na ciemno i będzie fajnie wyglądał Ventyl, blendy całkiem dobrze wyszły.
naws - 2010-07-18, 00:26
Dokladnie, blendy wygladaja moim zdaniem dobrze
levis521 - 2010-07-18, 00:59
to będzie coś świecić wg?
Mlody~ - 2010-07-18, 02:32
levis521 napisał/a: | to będzie coś świecić wg? | Pewnie leciutko mu będzie przebijać. A jak walnął kilka dobrych warstw to w ogóle.
Ładnie wyszło
speedy gonzales - 2010-07-18, 08:18
3 cieniutkie warstwy poszły. Sam się zdziwiłem, że wyszło czarne jak smoła. O dziwo jednak świecą całkiem nieźle
MarkoVr6 - 2010-07-18, 09:09
No ciekawa baza do modów, smoked przod dobre posunięcie tylko teraz z tyłu musisz też dać ciemne żeby się zgrywało, a jeśli myślisz nad szeroką stalą to napewno dobrze bedzie na niej wyglądał, co do poduch to GT z tamtych lat spokojnie mógł wychodzić z fabryki bez nawet 1 x Airbag wrzuć sobie kiere od Vr6 te trójramienna bez poduchy i będzie gites
speedy gonzales - 2010-07-25, 19:13
Dobra, postanowiłem że będę ładował szeroką stal do Ventyla, teraz tylko kwestia wyboru kolorystyki. Biorę trzy kolory pod uwagę: srebrny, czarny i biały.
Tutaj mała zabawa z VT:
W wersji z białymi felgami jest biały pasek i białe lampy tył, w wersji z czarnymi felgami czerwony pasek i lampy tył smoked. Mi najbardziej chyba pasuje opcja z czarnymi felgami, jednak czekam na Wasze sugestie
Hormon - 2010-07-25, 19:16
Ja bym dał czarny i czerwony pasek, wygląda zajebiście jak dla mnie .
spyro - 2010-07-25, 19:29
Popieram, wersja czarna + pasek czerwony jest the best.
rolz - 2010-07-25, 20:38
Jak dla mnie pierwsza wersja
Mlody~ - 2010-07-25, 20:54
rolz napisał/a: | Jak dla mnie pierwsza wersja | Dla mnie tak samo
vwkrzysio - 2010-07-26, 05:58
jedynka
Lwomati - 2010-07-26, 17:35
ostatnia wersja jest mega z czerwonym paskiem już ventylek robił, to nie ma co kserować. Światła są boskie tylko nie wiem, czy w realu da się takie wykombinować.
piechu43 - 2010-07-26, 19:18
mi też nr 3 się najbardziej podoba
speedy gonzales - 2010-07-26, 19:18
Lwomati napisał/a: | Światła są boskie tylko nie wiem, czy w realu da się takie wykombinować. |
no właśnie to mnie martwi. Ta wersja na biało ma coś w sobie, muszę ją przemyśleć jeszcze. Może fele na biało, a dekiel czerwony? Sporo czasu pewnie minie zanim nazbieram kasę na tą stal, więc jeszcze sporo przemyśleń przede mną
Ogólnie to takie białe lampy myślę, że ciężko byłoby zrobić samemu, widzę że są takie do kupienia u Mapeta, no ale cena niszczy http://www.mapet-tuning.c...ale-p-2408.html
Paweł J. - 2010-07-26, 19:59
3...ewentualnie 1.....2 to taka jakby wersja zimowa
levis521 - 2010-07-26, 22:43
jak dla mnie 1 lub 2 bo 3 mi nie wyświetla.chyba sam sobie stal pykne.
speedy gonzales - 2010-10-17, 13:12
Ucichło ostatnio w temacie, bo póki co bez większych zmian przy aucie. Ventyl dostał nowe klocki hamulcowe przednie oraz tarcze i klocki na tył, zmieniłem też pompę paliwa, bo stara powiedziała dość (nauczka na przyszłość, nie jeździć na rezerwie )
Temat zmiany felg chyba będę zmuszony przenieść na wiosnę, mam teraz trochę ciężki okres finansowy i nie wyrobię na nowe kółka.
Kilka dni temu założyłem ciemne Hellenki, teraz myślę że Vento prezentuje się o niebo lepiej.
Póki co to tylko tyle, na dniach chcę przygotować autko do zimy która nieuchronnie się zbliża, założy się zimówki, zaleje zimowym płynem, posmaruje uszczelki i oby do wiosny
speedy gonzales - 2011-02-16, 18:21
W temacie ucichło coś ostatnio, ale żeby nie było że nic się nie dzieje- dziś przyszła długo oczekiwana paczuszka Cieszę się jak dziecko
Już nie chcę zimy, niech mrozy się kończą i zrobi się w końcu ciepełko
Nie mogę się doczekać, kiedy fele wylądują na autku.
pawelvw - 2011-02-16, 18:47
no troche zasypało ci temat fele ładne ale co tak mało fot tych alumów
speedy gonzales - 2011-02-16, 19:22
Chwalić się będę jak felgi już na Ventylu wylądują
Teraz to tylko taki przedsmak
Hormon - 2011-02-16, 20:23
8J? Felgi bardzo ładne, duży parapecik
speedy gonzales - 2011-02-16, 21:17
Przód 7,5 tył 9
I teraz panowie pomocy potrzebuję, na przód chcę dać Barum Bravuris 195/45/16, na tył Nankang 215/40/16. Montował ktoś u siebie podobny zestaw?
Chodzi o to, że nie wiem jak będzie wyglądała kwestia upchnięcia tych kółek w Ventylu. Wiadomo, ranty idą do zaklepania.
Mam sprężyny AP -60/-40, amorki musiałbym kupić, bo obecny MTS już nie wyrabia.
I teraz pytanie: czy lepiej kupić same amorki i latać na kicie, czy inwestować w gwint? Gewinde byłoby z niższej półki (MTS/ TA)
Hormon - 2011-02-16, 21:28
Kupuj gwint, szkoda kasy na kita.
Wydym - 2011-03-26, 13:36
ładne felgi....Z tym że troszkę ogołocone z ranciku widać ktoś zeszlifował kancik rantu aby krawędź była jednolita........Opony porażka....z tym zestawem to można dać trzy opcje:
p-195/40 t-195/45
p-195/40 t-195/40
p-165/40 t-195/40
przód na każdej z wymienionych opon wejdzie bez problemu....jeśli jest et 30..
tył zaklepać ranty solidnie i można zastosować Cambery do negatywu koszt około 200zł...
Zawias najlepiej gwint....
speedy gonzales - 2011-03-26, 20:07
Wydym, 195/40 powiadasz
Wiem, ze wygląda zajebiaszczo, no ale nie wiem czy dałbym radę jeździć na takim naciągu. Na przodzie pewnie i by dało radę, ale tyłu to sobie nie wyobrażam na naszych drogach
Wychodzi coś takiego
Byle krawężnik czy dziura i opona złom. Ja ze swoim talentem już dobiłem kilka opon typu 195/50 więc mam predyspozycje do niszczenia kół
215/40 daje coś takiego, wiem że trochę balon, no ale jak dla mnie to jakiś tam kompromis pomiędzy wyglądem a ochroną felgi.
A co do felg to przód to ET 30 a tył 15. Na przód pewnie będę musiał dać dystanse, aby było równo z tyłem. To się jeszcze zobaczy po zakupie opon i przymiarce.
Wydym - 2011-03-26, 20:17
Cytat: | Wiem, ze wygląda zajebiaszczo, no ale nie wiem czy dałbym radę jeździć na takim naciągu. Na przodzie pewnie i by dało radę, ale tyłu to sobie nie wyobrażam na naszych drogach |
Nie długo to legendy będą że się da jeździć itp.....Zrobisz jak chcesz ale będziesz potem zmieniał bo ci oponę potnie
vezet22 - 2011-03-26, 21:49
Wydym napisał/a: | Nie długo to legendy będą że się da jeździć itp.... |
dokładnie
speedy gonzales - 2011-08-14, 23:29
Lepiej późno niż wcale
Zawiecha zmieniona, koła zamontowane. Na przód chyba ciut za cienki dystans dałem, będzie trzeba zmienić.
Przód felga 7,5j et35, dystans 15mm, opona 195/45.
Amortyzatory MTS+ springi AP -60
Tył felga 9j et15, opona 215/40.
Amortyzatory MTS+ springi AP -40.
Ogólnie to uważać trzeba cholernie na dziury, jakaś nierówność czy wybrzuszenie na jezdni i wszystko się przenosi na fotel
Do tej pory latałem na kartoflach typu 185/55 i nie zwracałem na to większej uwagi. Teraz będzie trzeba zmniejszyć trochę prędkości przelotowe, no ale myślę że warto. Poza tym ludzie mają jeszcze dużo niższe profile i jakoś jeżdżą, więc nie ma co marudzić.
Fota robiona telefonem na szybko, zaraz po montażu- auto upaprane, felgi wymagają jeszcze małej kosmetyki, no ale jutro mam zamiar to wszystko ogarnąć. Potem zrobię więcej zdjęć.
Zaczynam szukać płaskich dekli do Borbetów
vwkrzysio - 2011-08-15, 06:41
speedy gonzales napisał/a: | Zaczynam szukać płaskich dekli do Borbetów |
szukaj, będzie lepiej
Vento-Łukasz - 2011-08-15, 09:46
eleganckie felgi
plaski dekielek + fajny kolor środka i jest konkret
speedy gonzales - 2011-08-20, 21:56
Dodaję kilka fotek.
Niestety robione telefonem, bo aktualnie nie posiadam aparatu.
Rafik - 2011-08-20, 23:06
ładny okaz i ten felunek
vwkrzysio - 2011-08-21, 08:45
no felga robi swoje, zwłaszcza 9J
piotr nowok - 2011-08-21, 09:51
ladnie furaczek wyglada
Wydym - 2011-08-21, 22:35
Wąski 2 - 2011-08-22, 19:00
no no elegansio ,zagadaj z kolegą WYDYM ,i rubta bliżniaki ,tylko nie wiem czy dasz radę na takejsamej glebie jezdzić jak on
arek07 - 2011-08-22, 19:10
ładnie zgrały się borbety z pakietem gt
Wydym - 2011-08-22, 19:11
Wąski 2 napisał/a: | ,i rubta bliżniaki |
wole bez
speedy gonzales - 2011-08-23, 13:19
Najgorsze jest to, że od samego początku planowałem dać środki Borbetów w żarówiastą żółć, no a ktoś mnie uprzedził
Wąski 2 - 2011-08-23, 13:29
hehe bo my na mazowszu mamy wszędzie pluskwy i wiemy co kto ma na myśli i w planach a po za tym nasz kazio co wsio maluje czasami po nocach maluje by się wyrobić przed innymi
Wydym - 2011-08-23, 13:29
speedy gonzales napisał/a: | Borbetów w żarówiastą żółć, no a ktoś mnie uprzedził
|
Spoko niech będzie że kradnę pomysły od innych
speedy gonzales - 2011-08-23, 13:34
Pomysł był nieujawniony, więc jesteś usprawiedliwiony
Wąski 2 - 2011-08-23, 13:50
speedy gonzales napisał/a: | Pomysł był nieujawniony, |
tobie się tak wydaje my o wszystkim wiemy
Wydym - 2011-09-03, 18:32
jak coś to mam dekle płaskie na sprzedanie....pisz pw w razie co
vw-maly - 2011-10-31, 19:40
[url=http://img704.images...iaa.jpg]Obrazek[/URL]
W wersji z białymi felgami jest biały pasek i białe lampy tył
jak dla mnie wersja 3 jest lepsza bo z czerwonym paskiem to golfy sa a co do lamp to widziałem takie u siebie w okoicy wiec da rade je ogarnac troche białej foli do lamp, czarnego sprayu i jest efekt...
speedy gonzales - 2012-09-23, 13:23
Temat niemal zaginął więc trzeba go nieco zaktualizować
Żadnych zmian stylistycznych w Vento nie było, jednak musiałem się wziąć za stronę techniczną, bo już nie wyglądało to zbyt ciekawie.
Ogólnie to sporo pracy przede mną, bo do wymiany praktycznie całe przednie zawieszenie, układ kierowniczy, częściowo hamulce- no nazbierało się tego trochę.
Na dzień dzisiejszy wymieniłem gumy i drążki w przednim zawieszeniu.
Oczywiście nie obyło się bez przygód, jedna ze śrub tulei wahacza powiedziała papa i ukręciła się. Musiałem odkręcać cały wózek. Ale przynajmniej dzięki temu miałem lepszy dostęp do maglownicy.
W końcu doszła długo oczekiwana paczuszka, więc mogłem wziąć się do roboty.
Małe zdziwienie gdy spojrzałem na stare tuleje- nikt ich nigdy nie wymieniał! Ventyl jeździł na nich od nowości. Podobnie z resztą rzeczy- sworznie, łączniki- wszystko oryginał VW.
Zamontowałem tuleje od Audi S3, ciekawe jak się będą sprawować.
Dodatkowo zamontowałem dodatkowy odbój tylnego amortyzatora, w końcu mogę wozić pasażerów z tyłu bez obawy o przycieranie
Póki co to tyle, w miarę postępu prac będę się odzywał.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!
|
|