|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Nasze Ventki - My VWik
pawel39106 - 2010-09-15, 16:38 Temat postu: My VWik Witam chciałem zaprezentować moje Vento które jeździ u mnie od nie całych 2 lat.
Rocznik 1993, silnik 1.8 zasilany benzyną i gazem.
Posiada bardzo ubogie wyposażenie tj.:
-Wspomaganie kierownicy
- szyberdach który nie działa
- radio Kenwood + 6 głośników
- rdza!
Autem po zakupie go jeździłem 8 miesięcy, później jeździła nim siostra bo ja miałem inny samochód, który nie dawno poszedł niestety w klamot i zanosi się na to że powrócę do Venta. Jednak wymaga ono kilku napraw głownie blacharskich, tj. trzeba by wspawać nowe progi bo rdza wpier#%$@ rdze:hahaha: no i kielich zaczynają rdzewieć, tak samo przydałoby się coś zrobić z jednym przednim błotnikiem, są też gdzie nie gdzie jakieś pryszcze na nim. Te naprawy przydałoby się przeprowadzić jednak nie są one jeszcze konieczne, tragedii nie ma Silnik chodzi dobrze na benzynie i na gazie, technicznie raczej nie można mieć zarzutów bo prowadzi się dobrze i jak na ten silnik to jest dość zrywny.
Podczas swojego użytkowania zmieniłem podświetlanie licznika na czerwone i podświetlanie pokręteł nawiewu na niebiesko czerwone. Kupiłem ładne chromowane kołpaki (jednego troszku siostra uszkodziła ) i wymalowałem grill na srebrny.
Obecnie szykują się w samochodzie rózne modyfikacje lub sprzedaż Jeśli ktoś byłby zainteresowany to niech pyta, pisać na GG 9616807 to podam numer telefonu, cena około 4600zł, na 4 nowych letnich oponach. Za dopłatą dorzucę 4 zimówki po jednym sezonie.
A oto kilka zdjęć
Uploaded with ImageShack.us
Rafik - 2010-09-15, 16:55
Witamy na forum
troche pracy i moze byc ciekawie
mateusz_vento - 2010-09-15, 18:27
Kolorek jak mój parę rzeczy z głowa i już będzie lepiej
Widzę, że też Ci brakuje kwadracika pod prawym nawiewem ( ja już to mam z głowy )
Rafik - 2010-09-15, 18:53
mateusz_vento napisał/a: | Widzę, że też Ci brakuje kwadracika pod prawym nawiewem |
mi tez brakuje gdzie taki wyrwałeś MAteusz co ?
mateusz_vento - 2010-09-15, 19:02
Rafik napisał/a: | mateusz_vento napisał/a: | Widzę, że też Ci brakuje kwadracika pod prawym nawiewem |
mi tez brakuje gdzie taki wyrwałeś MAteusz co ? |
Mi w sumie dobrego dalej brakuje, mam dwa prawe tylko jeden odwrotnie włożony. W Ventce która jechała na złom też brakowało tego co mi ale drugi był, także na razie jest jak jest
pawel39106 - 2010-09-16, 10:43
mateusz_vento napisał/a: | Kolorek jak mój parę rzeczy z głowa i już będzie lepiej
Widzę, że też Ci brakuje kwadracika pod prawym nawiewem ( ja już to mam z głowy ) |
Tym to się akurat najmniej przejmuje
Hormon - 2010-09-16, 10:50
Ja bym zrobił coś z tym grillem, nie pasuje taki jasny.
pawel39106 - 2010-09-16, 18:21
A mnie się akurat taki podoba
pawel39106 - 2010-10-10, 11:06
Jutro vento jedzie do mechaniora, będzie dłubał przy mechanice, blacharka musi jeszcze poczekać kilka tygodni.
zeniTh - 2010-10-10, 12:27
pawel39106 napisał/a: | bo rdza wpierdala rdze |
moderatorzy śpią ?
Paweł J. - 2010-10-10, 12:40
zeniTh napisał/a: | moderatorzy śpią ? |
Już usunięte/zastąpione. Mi zawsze wyswietlaja się wszystkie przekleństwa więc nie zwracałem na to uwagi.
Czyli kolejny wyraz do dodania do "bazy wulgaryzmów".
pawel39106 - 2010-10-17, 11:31
zeniTh napisał/a: |
moderatorzy śpią ? |
Odebrałem w piątek auto, moje zdziwienie było duże bo naprawa wyszła mnie 800zł a byłem przygotowany na co najmniej dwa razy tyle W każdym razie mechanior zrobił i tak nie złą robote bo jak zaczałem jechać ventem to stwierdziłem że to nie to auto No i silnik mi pouszczelniał i wypucował
pawel39106 - 2010-11-23, 22:05
Dawno nic nie pisałem mimo że pracę przy vencie idą powoli do przodu Wsadziłem radio Blaupunkta, porobiłem wygłuszenia drzwi, bagażnika, komory silnika i maski ale nie bardzo jestem z tego zadowolony niby trochę się w środku uciszyło ale nadal czasami słychać gdzieś trzeszczące plastiki W dodatku maty pod maską zaczynają się trochę odklejać Poza tym zmieniłem podświetlanie licznika na niebiesko czerwone, wymalowałem również wskazówki. Teraz czekam na przesyłki z hokejem, chromowanym emblematem, dymionymi kierunkami błotników i schowkiem.
A blacharka jak była pordzewiała tak dalej jest bo blacharz mnie cały czas ściąga na terminie Chyba poszukam kogoś innego.
A tutaj w linkach kilka aktualne zdjęć :
http://img841.imageshack.us/f/13112010097.jpg/
http://img16.imageshack.u...29102010012.jpg
tak vento teraz wygląda pod machą
http://www.fotosik.pl/pok...3128d4308d.html
http://www.fotosik.pl/pok...9ea8ef7784.html
A i mam takie 2 pytania, co powoduje szum w samochodzie? uszczelki? Tzn. jak jadę około 90km/h i więcej to strasznie słychać szum wiatru. Uszczelki na dachu mam w dwóch miejscach trochę odklejone
A drugię pytanie dotyczy malowania plastików, tzn. jak według was prezentowałoby się moje vento z pomalowanymi plastikami pod kolor samochodu wraz z tymi sierpami na nadkolach?? http://www.fotosik.pl/pok...a2ddca3105.html
Hormon - 2010-11-23, 22:29
Zostaw plastiki tak jak jest, szkoda się bawić w malowanie. Lepiej kupić jakiś porządny środek do odświeżenia tych plastików. Po co się bawiłeś wygłuszanie maski takimi matami? Lepiej było poszukać na allegro oryginalnego wygłuszenia.
pawel39106 - 2010-11-23, 22:50
Hormon napisał/a: | Po co się bawiłeś wygłuszanie maski takimi matami? Lepiej było poszukać na allegro oryginalnego wygłuszenia. |
Sam nie wiem po co szukałem takiego wygłuszenia o którym piszesz i nie wiem czemu a kupiłem te badziewne maty może dlatego że się ładnie błyszczały Jak zaczną bardziej odpadać to pewnie zrobię tak jak napisałeś.
Hormon napisał/a: | Zostaw plastiki tak jak jest, szkoda się bawić w malowanie |
kiedy mi się podobają plastiki w kolorze z tym że z sierpami w kolorze jeszcze nie widziałem
vwkrzysio - 2010-11-24, 08:23
pawel39106 napisał/a: | A drugię pytanie dotyczy malowania plastików, tzn. jak według was prezentowałoby się moje vento z pomalowanymi plastikami pod kolor samochodu wraz z tymi sierpami na nadkolach?? |
wydaje mi się że to nie będzie dobrze wyglądać
Paweł J. - 2010-11-24, 09:08
Pieknie się motorek błyszczy
Co do szumów to pewnie wina uszczelek...u mnie tak do 110km/h jest cichutko....od 120km/h już tak nie jest
pawel39106 - 2010-11-24, 20:30
Boję się że z tymi plastikami możesz mięć rację i dlatego wstrzymuję się jeszcze z decyzją ale z drugiej strony sierpy zawsze można ściągnąć
A co do szumów to gdyby mi szumiało od 110km/h to bym się nie skarży, bo rzadko kiedy szybciej jeżdzę Próbowałem jakoś podklejać te uszczelki klejem do szkła ale dalej się oklejają
Aeternus - 2010-11-25, 23:11
pawel39106, Auto wyglada calkiem przyjemnie i dobrze ze inwestujesz tez w strone mechaniczna Co do plastikow to u Ciebie sierpy i listwy w kolorze kiepsko sie beda prezentowac. Kolega ma w golfie sierpy i listwy po kolor i nie wyglada to rewelacyjnie... A tak na lakierze sie wyrozniaja i podkreslaja urode ventyla Na Twoim miejscu szukalbym szerokich listew od GT i progow plastikowycz. Potem kupujesz srodek sonaxa do czernienia plastikow (wyglada jak taka pasta do butow w plynie ) a nastepnie zel do wydobywania koloru z plastikow ( tez sonaxa) Najpierw jedziesz srodkiem numer 1 a nastepnie po przeschnieciu tym zelem. Plastiki beda jak nowki Jest tez tanszy sposob. Mianowicie pasta do butow kiwi Zobaczysz ze po odswierzeniu plastikow odechce Ci sie ich malowac
pawel39106 - 2010-11-30, 22:22
Napewno wypróbuje ten sposób na plastiki A już zdecydowałem że jeżeli ewentualnie plastiki pójdą pod "pędzel" to sierpy wywalam. Ostatnio założyłem szeroki hokej, emblemat w chromie i nowe kierunki na błotnikach, bo oryginalne pomarańczowe mnie w oczy kuły http://www.fotosik.pl/pok...82196f24ae.html
Wąski 2 - 2010-11-30, 23:31
ja też jestem zdania tego ,że listwy i góra zdesiów powinny być czarne ,tak jak kolega pisze podkreśla to linię nadwozia i ładniej to wygląda ,choć są przypadki że dobrze wygląda pod kolor ale nie zawsze mi się to widzi,ale twoje auto i tobie ma się podobać
Aeternus - 2010-12-01, 23:06
wiadomo sa gusta i gusciki i kazdy wlasciciel powinien robic auto dla siebie. y tylko mozemy szepnac slowko i cos odpowiedziec Ale zgadzam sie z Wąski 2, bo czasem listwy i zdesie w kolorze sa jak najbardziej na miejscu
Hormon - 2010-12-02, 08:36
Aeternus napisał/a: | Wąski 2, bo czasem listwy i zdesie w kolorze sa jak najbardziej na miejscu |
Taa bo ty tak masz , i ja też tak mam
lesny1982 - 2010-12-20, 20:16
a na cieplo przyklejales te maty bo nawet widac ze sa niedokladnie przyklejone do maski
pawel39106 - 2010-12-20, 22:19
Przyklejone były dokładnie tylko na masce są przetłoczenia i może dlatego jest takie wrażenie, przed klejeniem położyłem maskę i maty na słońcu i podczas klejenia grzałem, ale tylko suszarka bo farelka mi się wysrała
A wina jest mat że się odklejaja bo gość z allegro od ktorego je kupiłem napisał mi e-maila że dostali dostawę wadliwych mat i kazał mi je odesłać jeżeli ich jeszcze nie użyłem no ale było juz za późno.
krzeszak - 2010-12-21, 08:37
vento ładne ale jest kilka rzeczy które je delikatnie psuja ... grill z chromowanymi plastikami jakoś nie pasuje do wiekowego auta , no i te czerwone dodatki w środeczku ... pokrowce ładnie wyglądały w fitach 125p ,vento ma naprawdę ładną tapicerkę wiec nie ma się czego wstydzić , no i ta skórka na kierownicy ...
widzę sprawy związane z motorkiem pchnięte do przodu za dobra kaskę i efekt błyszczącego motorku jak najbardziej
teraz jeszcze progi i ogniska rdzy a na wiosnę ładna alufelge i będzie naprawdę milo
pawel39106 - 2010-12-21, 15:12
krzeszak napisał/a: | grill z chromowanymi plastikami jakoś nie pasuje do wiekowego auta , | no mi się to akurat podoba i tak zostanie póki co
krzeszak napisał/a: | no i te czerwone dodatki w środeczku |
Z tym się jak najbardziej zgadzam, mi się żygać chce jak widzę te pokrowce tylko jakoś nie mogę się zebrać żeby kupić inne Ja je założyłem jak kupiłem vento bo fotele były upaćkane a była zima i nie było jak uprać, dlatego kupiłem najtańsze pokrowce jakie znalazłem no i tak zostało
krzeszak napisał/a: | no i ta skórka na kierownicy |
To nie skóra ale musi tak być W ręce cieplej jak się wsiada do zimnego auta i lepiej mi kierownica w łapskach leży.
krzeszak napisał/a: | teraz jeszcze progi i ogniska rdzy a na wiosnę ładna alufelge i będzie naprawdę milo | dokładnie takie mam plany, pierw blacharka (chociaż już dawno powinna być zrobiona tylko macher debil mnie na terminach ściaga ) a jak dobrze wyjdzie i fundusze pozwolą to na wiosnę alufki 15'.
pawel39106 - 2011-03-14, 21:04
Wreszcie zardzewiałek doczekał się na swoją kolej u blacharza Ma dłubać przy nim przez około 3 tygodnie, do zrobienia ma wymienić progi, zrobić kielichy, połatać podłogę, wymienić przednie reperaturki błotników, wyeliminować wszystkie parchy i całość zakonserwować. Wstępnie powiedział że wyjdzie mnie to 2 koła. No ale w sumie to spodziewam się więcej.
Wvojtek - 2011-03-14, 21:31
będziesz malował całe auto po tych zabiegach???
pawel39106 - 2011-03-14, 22:08
Nie. Początkowo miałem tak robić ale później doszedłem do wniosku że szkoda tyle kasy pchać w stare auto. Z malowaniem całego samochodu wyszłoby około 4 - 5tys.
pawel39106 - 2011-04-22, 20:20
Mały up. Blacharka zrobiona, całkowity koszt 2270zł. Rudej narazie raczej nigdzie nie znajdzie i oby tak jak najdłużej zostało. Zakupione polerowane alufki ATS CUP, po świętach mają przyjść. A oto aktualne zdjęcia venta.
http://www.fotosik.pl/pok...aaa258836d.html
http://www.fotosik.pl/pok...3442c3cc8c.html
http://www.fotosik.pl/pok...3442c3cc8c.html
http://www.fotosik.pl/pok...7fe01cca93.html
piechu43 - 2011-04-22, 20:24
pawel39106 napisał/a: | A oto aktualne zdjęcia venta. |
Coś Ci nie wyszło z tym zdjęciem.
pawel39106 - 2011-04-22, 20:28
Popraw to jak możesz bo ja coś pokręciłem
piechu43 - 2011-04-22, 20:35
pawel39106 - 2011-04-22, 21:39
dzięki
Wvojtek - 2011-04-23, 09:36
cale auto malowałeś??
pawelvw - 2011-04-23, 11:30
tak szczerze to te kołpaki w chromie kiepsko wyglądają wolał bym sama stal
pawel39106 - 2011-04-23, 16:04
Wvojtek napisał/a: | cale auto malowałeś?? |
Nie. Malowane było 3 drzwi, 2 przednie błotniki, dach i sam dół tylnej klapy. Całe było polerowane. Jedne drzwi są umęczone a nie pomalowane, reszta jest w miarę chociaż bez rewelacji. Dobrze są pomalowane przednie błotniki ale znowu kiepsko spasowane.
pawelvw napisał/a: | tak szczerze to te kołpaki w chromie kiepsko wyglądają wolał bym sama stal |
Po swiętach zakładam alufki ATS wiec kołpaków już nie bedzie
Swistakes - 2011-04-27, 15:21
Czekamy na foty ;p
pawel39106 - 2011-10-28, 21:33
Dorwałem chwilkę czau więc coś na skrobię co się działo z moim autem przez ostatnie kilka miesięcy. Po zrobieniu blachy wydawało mi się że największe koszty remontu mam już za sobą, ale tak nie było Rozdarło mi skrzynie biegów, przy jej wymianie założyłem kompletne nowe sprzęgło, nowe oba łożyska przednie i przeguby, nowy silniczek krokowy, nowy tłumik końcowy i złącze elastyczne, nowe membrany do reduktora, nowe przednie opony które ścieło mi po 8ty. km bo jakiś fakowiec mi zbierzność idealnie ustawił i wiele innych nowych części o których nie pamiętam plus jakieś tam graty kupowane również na forum, np. podbitka klapy i maski.
W sumie w tym roku wepchałem w auto co najmniej 6tys zł. chociaż wizualnie wiele się nie zmieniło, a na poprawkach nie koniec Przednie lampy święcą już gorzej niż niektóre znicze, kończy się legalizacja butli gazowej, aku chyba zimy nie przekręci, sprężyny mnie wk*rwiają bo twarde no i 4 letnie trzeba kupić, tak że ze 3 koła pewnie jeszcze muszę przyszykować No ale ogólnie to auto teraz chula całkiem nieźle i długich tras się nie boi A jak już zacząłem pchać kasę w niego to będę jeździł ile się da. No i kilka prawie aktualnych fotek.
[img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
Swistakes - 2011-10-28, 22:02
Dobrze sie felunek świeci :)
Aeternus - 2011-10-28, 22:05
To się chwali że tyle działasz z ventylem. Znam ten ból że kasy idzie mnóstwo a efektów nie widać ale co zrobione to nikt Ci tego nie zabierze! Fura ładnie się prezentuje ale z progami od gti i szerokimi listwami będzie dopiero gites
Rafik - 2011-10-29, 07:39
Paweł vento wygląda dobrze
Aeternus napisał/a: | Znam ten ból że kasy idzie mnóstwo a efektów nie widać ale co zrobione to nikt Ci tego nie zabierze |
dobrze powiedziane
pawel39106 - 2011-10-29, 09:16
Aeternus napisał/a: | progami od gti i szerokimi listwami będzie dopiero gites |
swego czasu nachodziło mnie na kupno progów od gti ale dale sobie spokój bo stwierdziłem że byłoby za dużo plastiku, nie kręci mnie ten styl. A listwy jak będe ruszał to tylko po to żeby je pod kolor wybabrać
Aeternus - 2011-10-29, 23:30
pawel39106, to wtedy po co zakładałeś sierpy skoro nie chcesz progów? Juz lepiej by bylo gdybys miał progi plastik i listwy w kolorze. A tak sierpy nijak pasuja do reszty. Jak się bawić w pakiet gt to na całego Ale Twój cyrk Twoje małpy
pawel39106 - 2011-10-30, 00:17
Sierpy były założone jak już kupiłem vento i tak zostało, a jak listwy pójdą w kolor to sierpy pójdą out.
Vento-Łukasz - 2011-10-30, 00:27
no tylko sie nie przestrasz jak je zdejmiesz bo niewiadomo dlaczego poprzedni własciciel je załozył moze tak juz nadkoli nie ma
Autko wyglada nawet fajnie tylko szczebelki w grilu psuja wyglad
Hormon - 2011-10-30, 17:59
Nie jechałeś dziś czasem przez Przybyszówkę ? Mijałem się z Ventem z takim grillem, na resztę nie zwróciłem uwagi.
pawel39106 - 2011-10-31, 10:19
Vento-Łukasz napisał/a: | moze tak juz nadkoli nie ma |
Spoko, błotniki mam nowe. Blachę robiłem i rdzy na karoserii nie mam ani jednego punku jak narazie.
Hormon, jechałem ale nie swoim Ventem więc to nie mnie widziałeś.
pawel39106 - 2012-01-09, 19:00
Tak się złożyło że wczoraj miałem aparat w aucie więc pstryknąłem jak świeci licznik i pokrętła, w realu lepej/wyraźniej wszystko swieci niż na fotach.
Oprócz tego kilka zdjęć na zimówkach i blaszakach, no i komorę silnika trochę odświeżyłem.
[img] Uploaded with ImageShack.us[/img] [img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
vwkrzysio - 2012-01-09, 19:26
ładnie auto wygląda
Hormon - 2012-01-09, 20:02
Ale silnik wypucowałeś , a to podświetlenie zegarów nie podoba mi sie, dziwnie wygląda ten niebieski z czerwonym, do tego taki niewyraźny
pawel39106 - 2012-01-09, 21:13
Cytat: | Ale silnik wypucowałeś |
Czyściej pod maską niż w czasami w środku
Hormon napisał/a: | a to podświetlenie zegarów nie podoba mi sie, dziwnie wygląda ten niebieski z czerwonym, do tego taki niewyraźny |
Wyraźnie jest i to bardzo tylko że zdjęcia tego nie oddają. A co do kolorystyki to mi też się już tak nie podoba możliwe że do zielonego powróce.
Aeternus - 2012-01-09, 22:15
pawel39106, zrób sobie podświetlenie pod radio Czerwone diody w przyciski a podświetlenie licznika na biało. i może biały negatyw wyświetlaczy? Widziałem takie zestawienie i było bajera! Luknij tutaj to może coś Ci się spodoba
wally44 - 2012-01-09, 22:27
kolego ile pojemnikow plaka zuzyles???
pawel39106 - 2012-01-09, 22:48
Plaka ani jednego, mam inna chemie
Aeternus napisał/a: | Czerwone diody w przyciski a podświetlenie licznika na biało. i może biały negatyw wyświetlaczy? |
Negatyw wyświetlaczy raczej nie bardzo ale podświetlanie licznika na biało u kogoś gdzieś widziałem i nawet fajnie wyglądało. Lepiej niż to co mam.
wally44 - 2012-01-09, 22:50
To sie podziel co to za chemia
Przemek - 2012-01-09, 23:08
wally44 napisał/a: | To sie podziel co to za chemia |
olej roślinny z biedronki i zielona taśma izolacyjna
lesny1982 - 2012-01-09, 23:11
albo ropka poszla
karolek_ust - 2012-01-10, 08:29
Ta taśma tam nie pasuje, nie miałeś czarnej ;P
pawel39106 - 2012-01-10, 09:35
Cytat: | Ta taśma tam nie pasuje, nie miałeś czarnej ;P |
Akurat wtedy nie miałem ale teraz już jest czarna.
wally44 napisał/a: | To sie podziel co to za chemia |
W motoryzacyjnym kupiłem środek do pielęgnacji silnika. Ale jak masz motor zaniedbany, brudny i spaprany wyciekami oleju to nic nie zrobisz.
Cytat: | olej roślinny z biedronki i zielona taśma izolacyjna |
Cytat: | albo ropka poszla |
widzę że macie jakieś swoje doświadczenia
pawel39106 - 2012-02-02, 09:43
Korzystając z wolnego czasu, wyczyściłem sobie lampy od środka i naprawiłem regulacje trochę światło się poprawiło po zabiegach
Przy okazji znalazłem coś takiego, wie ktoś czy liczby coś oznaczają? Tzn. LA5E to lakier 1800 to pewnie silnik a reszta oznacza coś?
Wymieniłem także szyberOkno na działające Jak wyciągnąłem stary szyber i zanim go zaniosłem do warsztatu to wysypało się z niego więcej części niż powinien mieć masakra z prowadnic został, nie doszedłby pewnie z tym końca.
Kupiłem letnie buty na tył
A tak Vento wyglądało po przebijaniu się przez zaspy na mojej 100metrowej drodze Jeszcze była zaspa na masce ale zgarnąłem ją za nim zdjęcia zrobiłem :-P
[img] Uploaded with ImageShack.us[/img] [img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
Bo u mnie to już tyle śniegu
vezet22 - 2012-02-02, 09:57
Ładna zima
vwkrzysio - 2012-02-02, 09:59
no śniegu to ty masz sporo
lampy miałeś rozebrane to mogleś już śmignąć je czarnym sprajem
pawel39106 - 2012-02-02, 15:52
vwkrzysio napisał/a: | lampy miałeś rozebrane to mogleś już śmignąć je czarnym sprajem |
Jakoś nie jestem do ori ciemnych lamp przekonany
zB3ig - 2012-02-02, 15:56
gdzieś tą wlepę z tymi kodami znalazł??
pawel39106 - 2012-02-02, 16:08
Jak odkręciłem lampę od strony pasażera to za nią tak jakby w błotniku, ale do niego chyba nie jest mocowana.
zB3ig - 2012-02-02, 16:18
dzięki muszę to u siebie sprawdzić
pawel39106 - 2012-02-02, 16:50
Tylko od razu jej nie było widać bo była strasznie zababrana, zauważyłem tylko że jest jakaś blaszka i zacząłem skrobać i wtedy folia z brudem się z niej odkleiła.
zeniTh - 2012-02-02, 17:05
myłeś odbłyśniki ? jeśli tak to czym ? nie poryswały się ?
pawel39106 - 2012-02-02, 17:09
Tylko wyczyściłem z kurzu watą. Ale i watą można porysować jak się będzie nie ostrożnym.
wally44 - 2012-02-02, 18:10
No to kolego ladna zima u Was i pogratulowac checi do demontazu szyberdachu troszke dlubanka jest Takie pytanko jak rokleiles lampy bo mnie ten sam zabieg czeka
KamyczeQ - 2012-02-02, 20:28
Wrzucasz do ciepłej wody a potem nożyk i rozcinasz powoli klej.. Bynajmniej ja tak robiłem. Ładna ta Vętka.. Parę km ode mnie i ja mam mniej śniegu ;P
pawel39106 - 2012-02-02, 20:41
wally44 napisał/a: | i pogratulowac checi do demontazu szyberdachu troszke dlubanka jest |
Nawet gładziutko i sprawnie poszło myślałem że gorzej będzie
wally44 napisał/a: | Takie pytanko jak rokleiles lampy bo mnie ten sam zabieg czeka |
wally44 napisał/a: |
Do tego przygotowałem sobie nóż do tapet, cienki śrubokręt, miskę na wodę i czajnik Zagotowałem trochę wody, wlałem do miski wrzuciłem lampy tak żeby szkła były całe zanurzone, później do okoła wyciąłem klej nożem, delikatnie podważyłem śrubokrętem i resztę ładnie paluchami odeszło.
amyczeQ"]Parę km ode mnie i ja mam mniej śniegu ;P |
Przyjedź na sanki
wally44 - 2012-02-02, 21:19
Dzieki panowie jak sie uporam z tym co zaczolem to ogarne ten temat z lampami
Aeternus - 2012-02-02, 21:44
wow zima jak u mikołaja w Laponii
Co do czyszczenia to można też delikatnie płatkami kosmetycznymi czyścić No i szacunek za rozbierania auta w taką pogodę! Ja w zeszły piątek wyjmowałem zamki z drzwi przy -15 ale warto było
pawel39106 - 2012-12-21, 23:35
Napiszę coś po prawie roku ciszy Od wiosny do teraz jak to bywa ze starymi trupami auto przeszło mnóstwo napraw Z tego co zapamiętałem to
- z tyłu nowe szczęki, sprężynki i linki ręcznego
- nowe wszystkie rurki i przewody hamulcowe
- nowe tuleje tylnej belki + łożyska
- nowa przednia szyba bo stara pękła sama z siebie (chłopaki z zakładu którzy zakładali nową szybę mówili że był pęcherz rdzy w miejscu pęknięcia)
- nowy akumulator
- nowe świece, kable, kopułka, palec i aparat zapłonowy po regeneracji
- nowe 4 czujniki ABS wymieniane w szopie przy -15 a kontrolka nadal się świeci
- auto miało przygodę ze sarną i dlatego kupiłem nowe lampy AE, które raczej średnio do mojego koloru samochodu pasują ale świecą przyjemnie
- no i ostatnia wymiana z przed paru dni to nowa butla gazowa bo starej skończyła się ważnośc, upchnąłem największą jaka się mieści w koło fakt że wystaje nieco nawet nad styropian ale liczyłem się z tym i mi to nie przeszkadza a butla ma 60l pojemności
No i parę zdjęć
pawel39106 - 2013-01-22, 18:54
Odnowiłem sobie polerkę na lato Wszystko trę ręcznie, 3 już gotowe
lavirant - 2013-01-22, 19:20
Jaki gradacje oraz pasta ? Końcowo szmatką polerujesz czy filc na wiertarce ?
pawel39106 - 2013-01-22, 19:47
220-360-500-800-1200-2000 i 2500 i 3 razy pasta - tak zrobiłem pierwszą felge ale nie byłem zadowolony.
Biorąc pod uwagę że odnawiam starą zmęczoną i nieco porysowaną polerkę kupiłem na resztę felg pastę gruboziarnistą "biały korek" przeczyściłem nią felgi po 2 razy i później 2 razy polerowałem pastą Autosol.
Wszystko robiłem ręcznie szmatami, wiertarki nie używałem mimo że kupiłem różne gadżety do polerowania Spróbowałem tylko na jednej feldze wiertarką ale po minucie nią pie*dolnąłem.
vwkrzysio - 2013-01-22, 20:26
klasa kółko
vwjanekvento - 2013-01-22, 21:01
niezle
Aeternus - 2013-01-22, 23:10
nice job
Swistakes - 2013-01-23, 07:07
No dobrze sie napracowałes ale wfekt gicio
pawel39106 - 2013-01-23, 14:35
Dzięki pany za dobre słowo
Paweł J. - 2013-01-23, 14:37
Felga fajnie się błyszczy ale ten balon
Jak tam nowy zbiornik gazu zamontowany Dużo wystaje Ile realnie tam gazu wchodzi
pawel39106 - 2013-01-23, 17:53
Paweł J. napisał/a: | ale ten balon | wiem wiem ten jest 205/55,i był na tyle, teraz bedą 185/60 i polecą do przodu
Zamontowany Wystaje około 3cm nad styropian. Jak butla jest całkowicie pusta to wchodzi mi 48l z groszami, czyli książkowo chociaż kusi mnie żeby podgiąć pływak o 1,3cm tak aby weszło 51,52litry.
Aha a co do montażu to jak kiedyś będzie ktoś butle zmieniał to uważajcie na niedouczonych gazowników, byłem u trzech i każdy twierdził że butla o tej srednicy mi nie wejdzie a i wielozawór do niej nie podpasuje. Wk*rwiłem się i sam ją na mrozach i do latarki założyłem, z demontażem starej zajeło mi to 2 wieczory. A w wielozaworze wystarczy przedłużyć rurkę która gaz pobiera, trzeba odpowiednio pomierzyć osadzenie wielozaworu na butli względem jej głębokości i wszytko da się wyliczyć razem z podgieciem pływaka.
Luqua - 2013-02-05, 00:06
pawel39106 napisał/a: | Paweł J. napisał/a: | ale ten balon | wiem wiem ten jest 205/55,i był na tyle, teraz bedą 185/60 i polecą do przodu
|
205 wszedł? Fajna żaba musiała być.
Ja mam na swoich ATSach 185/55 i wg mnie to dosyć rozsądny wybór, choć czasem mam chęć na jakiegoś balona (biorąc pod uwagę nasze wertepy).
Dosyć fajnie wyszło Twoje świecidełko. Chyle czoła, bo widzę, że się napracowałeś. Ja nie jestem raczej zwolennikiem luster. Wolę delikatny mat. Niedawno w robocie swoje felgi trochę szmulałem. 7x tempo i bardziej ryzał nie będę. Dokupiłem niedawno kapsle VW i myślę, że przy kolorze mojego auta bedzie dobrze kontrastować.

Pozdr
lesny1982 - 2013-02-05, 04:23
tutaj macie najlepszy rozmiar 195/45/15
http://www.fotosik.pl/sho...33bab919b1f1e68
http://imageshack.us/f/38/dsc00433bh.jpg/
http://imageshack.us/f/94/dsc00432lu.jpg/
pawel39106 - 2013-02-05, 19:27
Luqua napisał/a: | 205 wszedł? Fajna żaba musiała być. |
Wszedł, ale jak miałem pełny stan to na większy dziurach zdarzało się że przytarło. Bardzo mnie to irytowało, chociaż rzadko mam załadowane auto.
Luqua napisał/a: | Ja mam na swoich ATSach 185/55 i wg mnie to dosyć rozsądny wybór |
No ja właśnie zmieniłem na podobne bo 185/60 będą na przodzie a tył to 195/60.
Luqua napisał/a: | biorąc pod uwagę nasze wertepy |
lesny1982 napisał/a: | 195/45/15 |
nie założę lesny1982, ładnie to na Twoich fotach z glebą wygląda, ale ja jestem bardziej zwolennikiem komfortu niż harowania miską po polskim asfalcie
Paweł J. - 2013-02-06, 09:25
pawel39106 napisał/a: | No ja właśnie zmieniłem na podobne bo 185/60 będą na przodzie a tył to 195/60. |
Osobiście dałbym wszystkie opony takie same. Przecież potem chyba nie wrzucisz tych szerszych na przód żeby się to równo ścierały
pawel39106 - 2013-02-06, 20:30
Paweł J. napisał/a: | Przecież potem chyba nie wrzucisz tych szerszych na przód żeby się to równo ścierały | Zetrą się z przodu to kupie nowe, zetrą się lub ze starzeją z tyłu również kupie nowe. Kto powiedział że muszą się równo ścierać. Przy jeździe bez pisków zazwyczaj tylne przeżyją 2 pary przednich.
Paweł J. - 2013-02-07, 11:30
Chodziło mi o to iż przód jak i tył maja inne kąty pochylenia. Przód leci szybciej od zewnątrz, a tył szybciej od wewnątrz. I koła należy zamieniać (przód z tyłem),aby się równomiernie zużywały. Przynajmniej tak podaje instrukcja obsługi,chodź i ja u siebie to zjawisko obserwuję, szczególnie dobrze to widać jak już opony są za połową i ich zamiana dużo daje.
pawel39106 - 2013-02-07, 21:32
Paweł J., Szczerze to nigdy o tym nie słyszałem i nie wiedziałem o tym, nigdy tego u siebie nie zaobserwowałem, ale to pewnie dlatego że często opony zmieniałem na różne rozmiary. Cóż będę się tym martwił jak różnica w zużyciu opony będzie zauważalna
Plusik dla Ciebie za przydatną informację.
vwjanekvento - 2013-08-17, 20:35
Sto lat kolego!
v3n70 - 2013-08-17, 20:58
wszystkiego najlepszego!
VW_Kriss_PZL - 2013-08-17, 21:31
Najlepszego!!
|
|