Siemka, mam problem i szukam pomocy. W moim Vento uległ uszkodzeniu silnik (1.8) i według mechanika jest cały do wymiany. Znalazłem silnik od znajomego ale potrzebowałbym jakiegoś opisu silnika bo nie wiem czy to na pewno ten. Niby od Vento z 1995 i 1.8 ale ciągle mechanik mnie się wypytuje o rzeczy na których się nie znam. Jak bym miał opis tego silnika to mógłbym choć trochę określić czy ten co mam silnik się nadaje. Może ktoś ma w pdf-ie książkę serwisową
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-11-07, 10:06
Silników 1.8 było kilka....różniły się mocą..wizualnie w zasadzie niczym.
Najlepiej jest je rozpoznać za pomocą oznaczeń....
Ja np mam 90 konny motor i mam oznaczenie ABS i 6 cyfr
Tu masz tabelę silników 1.8:
Jeśli masz furkę z 95r to zapewne masz oznaczenia AAZ (75KM) lub ADZ (90KM) chodź tez możliwe że trafił Ci się silnik ABS (90KM) z końca 94r...czyli każda ewentualność jest u Ciebie możliwa.
A gdzie tych nr szukać
Na blokusilnika w tym miejscu:
Na pierwszy rzut oka ich nie widać, ale po przetarciu mokrą szmatką i zbliżeniu tak wyglądają....tylko najpierw przetrzyj to miejsce mokrą szmatką bo inaczej nic nie zobaczysz
Numery silnika sa też na obudowie paska rozrządu
Zobacz tez w karcie pojazdu jakie masz oznaczenia, lub w dowodzie jeśli masz ten starszy.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2008-11-07, 10:32, w całości zmieniany 1 raz
ale ciągle mechanik mnie się wypytuje o rzeczy na których się nie znam.
Nie dziwię się jemu. To jest ważne. Podstawowa sprawa - kolektor wydechowy. Jednostki o mocy 90KM mają inny kolektor, niż 75KM. A co za tym idzie - cały układ wydechowy będzie inny. Do katalizatora na 100 %, natomiast od kata być może pozostanie ten sam. Dlatego musisz szukac silnika z ta samą mocą, lub pokusić się o ten mocniejszy, jak masz tą wersję słabszą, lecz dodatkowo zaopatrzyć się w kolektor wydechowy i rurę kolektorową i ew. w cały uklad wydechowy...
Tygrysisko napisał/a:
Jeśli masz furkę z 95r to zapewne masz oznaczenia AAZ (75KM) lub ADZ (90KM)
Nie AAZ, tylkoAAM
silnik AAM - 75 KM
ABS i ADZ - 90 KM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum