Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
RaDIO GŁUPIEJE
Autor Wiadomość
Gargan 
Autostopowicz

Silnik: 1,8
Wysłany: 2009-03-16, 20:11   RaDIO GŁUPIEJE

Witajcie,

ostatnio wstawiałem radio pionier, i wystąpił problem, mianowicie, wszystko działa ładnie pięknie, ale ... jak zaprogramuje stacje to po zgaszeniu zapłonu gubi ustawienia .... co moge zrobić żeby tak nie było ... radio sprawne ....

z góry dzięki za pomoc

jjaarryy 
Ventofan
grajek :)

Silnik: 1,8 75 KM
Wysłany: 2009-03-16, 20:31   

do radia idą 2 x kabel + ( żółty i czerwony ) , trzeba je zamienić jak dobrze pamiętam

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2009-03-16, 20:51   

jjaarryy, - dobrze prawi musisz z tymi kabelkami pokombinować ;)
tu masz obszernie o tym ;)
http://forum.vwvento.org/...highlight=radio

adam-358 
Ventofan
97r + lpg

Silnik: 1,8 GT
Wysłany: 2009-03-17, 08:36   

Właśnie ponoć jest tak ,że kabelek czerwony ma + na stałe (pamięć) a żółty ma + tylko jak jest kluczyk . I wtedy się radio nie rozkoduje a wyłączy sie jak wyjmie się kluczyk.

A ja mam taki problem (mam nadzieje że wybaczycie mi że się podłączyłem) U mnie to podtrzymanie nie działa :( to znaczy było ok ale jak zmieniałem radio zrobiłem zwarcie i dało się słyszeć gdzieś w aucie jakieś pstyknięcie i teraz mam + na stałe ( po wyjęciu kluczyka radio działa ( musiałem podłaczyc kabel żółty z czerwonym ) bo inaczej mi radio wogóle nie działało.

I jeszcze jedno posiadam radio aiwa model cdc-r504mp jest fajne ma wiele funkcji i pilota jednak jak się okazało to nic innego jak :dół: Sony cdx-gt 200 :nerwus: jak bym wiedział to bym napewnoi nie kupił soniacza :[ ( wiem z doświadczenia że maja fatalne lasery i wiem to tez od przedstawiciela ,że tak jest głównie na lasery maja reklamacje) No i stało sie w moim radiu zaczęły występować problemy z czytaniem płyt (nawet tych kyóre zawsze czytał bez problemów a nagrywam wszystkie na min. prędkości) rozebrałem w celu przeczyszczenia lasera (a tam jak byk wszędzie sony szlak mnie trafił) ale to czyszczenie nie pomogło rodio czyta cd jak chce i często wyskakuje error.
Czy ktoś wie co to może być??

sajmonmuwi 
Ventofan
sajmonmuwi

Silnik: 2.0 16v ABF
Wysłany: 2009-03-19, 22:23   

adam -ja tez tak miałem i jak sie okazało to kostka w kluczyku sie zwarła musisz ja wymienic i bedzie git. A na przyszłosc pamietaj zeby kluczyk wyciagnąc ze stacyjki to nie ma opcji zeby sie cos podobnego stało. :]

a radio to juz raczej nic nie zrobisz bo ja miałem np. hiundaja i tez miał coraz to wieksze problemy z czytaniem az wkoncu szlak je trafił i skonczyło w piecu :faja:
Ostatnio zmieniony przez sajmonmuwi 2009-03-19, 22:28, w całości zmieniany 2 razy  

THERBIS 
Kierowca eLki
just drive :)

Silnik: 2.0
Wysłany: 2009-04-06, 22:26   

hehe to żeście mnie pocieszyli z tym radiem. Też mam SONY i lipnie już czyta. Wygląda na to że niedługo nim napale w piecu :faja: hehe A skoro ADAM zrobiłeś zawarcie to zapewne nie ma już napięcia na żółtym przewodzie, jeśli tak sprawdź czy nie ma jakiegoś przekaźnika do radia bo skoro słyszałeś pstryknięcie po zwarciu to nic innego mi do głowy nie przychodzi. poszukaj w jakimś schemacie dokąd leci ten kabelek bo może być właśnie jakiś przekażniczek pomiędzy stacyjką a radiem. A najlepiej podciąg drugi od stacyjki do radia, :D będzie najszybciej :P

adam-358 
Ventofan
97r + lpg

Silnik: 1,8 GT
Wysłany: 2009-04-06, 22:56   

To "pstyknięcie " dało się słyszec jakby z komory silnika ( przynajmniej ja miałem takie wrazenie ) a przy radiu nie widziałem nigdzie zadnego przekażnika , chyba jednak najprościej będzie przeciągnąć nowy kabel ze stacyjki.

A co do :strzela: soniacza to wymieniaj już zawczasu moje jeszcze czyta cd z mp3 ma czasami kłopoty a jak gdzieś jadę dalej to podłączam sobie mp3(przenośne) pod wejście aux i nie ma problemu :D

Ostatnio zmieniony przez adam-358 2009-04-06, 22:56, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu