Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: spyro
2008-04-19, 19:39
Schowku! Otwórz się!!!
Autor Wiadomość
RoooB_DEL 
Kierowca eLki

Wysłany: 2007-03-01, 13:21   Schowku! Otwórz się!!!

Witam.
Kilka dni temu najzwyczajniej w świecie zamknąłem schowek (nie zasuwałem) i od tej pory nie mogę się do niego dostać. Czy ma ktoś pomysł jak się do niego "dobrać" niczego nie uszkadzając?

-pawlo111 
Kierowca eLki

Silnik: 1.8
Wysłany: 2007-03-01, 22:30   

czyli kluczykiem nie da rady?

a cos innego jak scyzorykiem?
najlepiej by sie bylo dobrac jakos zeby go otworzyc.

Schowej jest zbudowany tak:

od wewnatrz masz 3 srubki do mocowania klameczki z zamkiem ale to nic nie da.

Ciekawe jak by go z zawiasów sciagnac. No bo jak chowek masz otwarty to klapa sie czyma na zawiasach po lewej i prawej. Jak by dół jakoś otworzyl to by sie dobral jakos do reszty a tak to lipaaa
Zobacz czy niema srubek od spodu schowka i nie musza byc koniecznie do schowka a do czegos innego co sie moze łaczyc ze schowkiem.

[ Dodano: 2007-03-01, 22:33 ]
wiesz co ja bym jedna sprubowal go na sile otworzyc, To jest plastik i on poprostu szczeli i sie otworzy. Koszt jaki poniesiesz to nowa klameczka. Kurde z checia bym Ci to otworzyl ale tego nie widze.

RoooB_DEL 
Kierowca eLki

Wysłany: 2007-03-01, 23:26   

Niestety kluczykiem się nie da. Próbowałem też ze scyzorykiem i chyba jednak nie obędzie się bez strat. Rozwiązanie siłowe to ostateczność
ale do niedzieli muszę się do niego dostać.
Gdyby ktoś z Forumowiczów znał metodę mniej inwazyjną :hmmm:
Propozycje mile widziane.

-pawlo111 napisał/a:
Kurde z checia bym Ci to otworzyl ale tego nie widze.

Dzięki za szczere chęci :OK:

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2007-03-01, 23:26   

Ja jak kiedys w Ventce rodzicow zamknalem schowek na kluczyk a kolega probowal go otworzyc to tez klamke urwal i nie dalo sie go otworzyc. Ale jakos dalem rade tylko za nic nie moge sobie przypomniec jak. Ale napewno nic nie wyrywalem na sile. Musisz pokombinowac troche napewno sie jakos da otworzyc. Powodzenia !!

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2007-03-02, 00:23   

Mi sie kiedyś klamka urwała i też nie mogłem schowka otworzyć, ale sam mechanizm otwierania schowka jest jakgdyby zatrzaskowy, włożyłem śrubokręta w miejsce klamki, która mi pękła, podziubałem trochę i otworzyłem, mechanizm odskoczył i było po bulu. ale zanim dorobiłem się nowej klamik, zamek wymontowałem, zeby znow sie nie zaczasło. chciałem też schowak cały wyciągnąć, ale po odkręceniu paru śrubek stwierdzilem, że nic to nie dało, bo ani drgnął, więc zrezygnowałem. Bys musiał po prostu włożyć niezaduży płaski srubokręt tam, gdzie jest miejsce dla takiego bolca od uchwytu klamki i podziubać, na pewno się da :)

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-03-02, 00:32   

Coś mi się zdaje, ze ukrychnęło się coś w śrdku, w samym zamku i aktualnie co bys nie robił to poprostu ten boleć, który zatrzaskuje się nie ruszy... Jak mi kiedyś kumpel urwał klameczkę to kupę czasu otwierałem go w sposób podany przez sebastiana powyżej, tyle, że ja wsadzałem tam poprostu kluczyk :-)

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-03-02, 08:30   

Który schowek? ten zamiast poduszki? czy ten na dole? gdzie niektóre ventki mają tylko półeczke? Jeżeli chodzi o ten na dole to mam w tej kwestii doświadczenie:). Nie mogłem go otworzyć, pękł tam wewnątrz plastik i zamek nie reakował na klamkę. Poradziłem sobie tak że lekko podważyłem klamkę od góry i ujrzałem metalowy bolec, zawias, wcisnołem go kilka milimetrów grubą igła tak że ześlizgnął się z jednej strony z pierwszego kolucha na którym się obracał, potem już była krótka piłaka. Po ściagnięciu klamki zatrzask przesunołem śrubokrętem.

RoooB_DEL 
Kierowca eLki

Wysłany: 2007-03-02, 18:53   

Zadziałała metoda siłowa a przyczyną zablokowania zamka było wyłamanie się kawałka plastiku. :]
Na szczęście nic więcej nie "poszło" tylko gdzieś zapodział się brakujący plastik. Ale myślę dorobić z czegoś innego.
Dzięki @ll za podpowiedzi.

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2007-03-03, 12:03   

dobrze widze, czy masz jeszcze klamke "starego typu" ? korzystajac z okazji powrotu tematu klamki od shocwka :) napisze, ze klamka ta"nowego typu" po wymontowaniu (sciagnieciu z bolca na ktorym sie buja) moze bez problemu pracowac w "klamkach starego typu"-moze troche z tymi klamkami zagmatwalem, ale kto mial ten problem sie zorientuje :) a pisze, bo kiedys szukalem odpowiedzi (juz przez zlotem w krzeczowie mi sie ulamala) i w koncu postanowilem pokombinowac z ta nowa=krotka. (dodam, ze jak dzwonilem do ASO powiedziei mi, ze od ktoregos tam roku schowki takie sa nieprodukowane i nie ma tych klamek-jedynym rozwiazaniem bedzie kupienie nowego schowka .... :D )

RoooB_DEL 
Kierowca eLki

Wysłany: 2007-03-15, 13:36   

No i stało się. Żona "załatwiła" klamkę i muszę teraz taką kupić. I teraz czy dobrze rozumiem, że ta przykładowo http://www.allegro.pl/ite...ena_od_ss_.html
będzie pasować do Ventyla? A może ktoś widział taką klamkę w kolorze szarym?

theority 
Vento 1,9 TDi

Silnik: 1Z
Wysłany: 2007-03-15, 14:13   

RoooB_DEL napisał/a:
będzie pasować do Ventyla?

Jeśli miałeś taką wcześniej to będzie pasować ;) Ja miałem tą długą od GIII.
RoooB_DEL napisał/a:
A może ktoś widział taką klamkę w kolorze szarym?

Ja nie widziałem ale możesz kupić farbę w spray'u i przemalować ;) Polecam spray'e firmy Champion Color Plus.

Vento 2.0

Znajdż mnie na Facebook'u

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2007-03-18, 13:20   

bedzie pasowac, tylko musisz wymienic sama klame-bez ramki w ktorej ona pracuje :)

Junior_86 
Ventofan
Vento 1.9 TDI

Wysłany: 2008-03-18, 18:51   

czas ozywic temat. juz jakies 2 miesiace probuje sie dostac do schowka i nic.. mialem 3 podejscia ze srubokretem i nic z tego. wylamala sie takia centymetrowa dzwignia w klamce ale nei wiem czy cos jeszcze bo probuje i nie idzie... czy ktos moze wyjasnic mi zasade w co ta dzwigienka uderza, na gorze na dole? co wyjdzie taniej kupic zamek z klamka czy cala pokrywe :) ?

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2008-03-18, 20:17   

Junior_86 napisał/a:
cala pokrywe :) ?
a gdzie dostaniesz? :) klamka pare zlotych kosztuje. a dzwigienka uderza w dzyndel od dolu (taka zapadka, ktora zwalniacaly mechanizm) jak juz sie nie mozesz dostac na amen a masz klamki nowego typu (waskie o plastikowe a nie przez szerokosc calego showka) to mozesz ewentualnie poswiecic to, bo drogo nie kosztuje. no chyba, ze mowisz o schowku dolnym (wersja z poduszka) a ja sie niepotrzebnie rozpisuje :)

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-03-18, 21:54   

jesli chodzi o gorny schowek to wylam klamke do konca jesli nie jest juz wylamana ( to za co ciagniesz:P) W prawym gornym rogu masz dzire na dzwigienke co otwiera schowek. Sproboj ja wepchnac do srodka srubokretem. Nastepnie srubokret wkladasz w ten otwor tak raczka slierowany w dol troche a tym co wsuwasz to takjakby w szybe a potem przesuwasz raczke do gory a to w swodku idzie nadol i nacisla na dzwigienle otwierajac schowek. Pomaga w czasie tej czynnosci powtarzanie SCHOWKU OTWOZ SIE :diabełek: Jesli nie mozesz wcisnac tej dzwigienki to sprobuj jakis cienki sribokret wcisnac nad nia i postepoj dalej jak opisalem.

Junior_86 
Ventofan
Vento 1.9 TDI

Wysłany: 2008-03-19, 12:36   

oczywiscie gorny schowek nowego typu. klamka wylamana do konca sama dziura jest. Czyli nad takim poprzecznym pol centymetrowym plastkimiem z rowkami przelozyc plaski srubokret i tam szukac zapadki. A kluczyk w pozycji pionowej maxymalny obrot w prawo czy w lewo zeby bylo otworzone? Zastanawialem sie zeby na szrocie dobrac bo chyba od golfa i pasata bedzie pasowac?

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-03-19, 17:03   

Tak to to co piszesz. Wsac nad tym srubokret i raczle pociagnij w gore to przez dzwignie drugi koniec nacisnie w dol rygielek i powinien sie otworzyc. Kluczyk powinien byc przekrecony max w prawo wtegy jest otwarty.
A czemy chcesz szukac klamki na szrocie jak krotka nowa kosztuje okolo 35 PLN?? A jak masz ta stara z listwa przez cala dlugosc schowka to kupujesz tez ta krutka i przekladasz sama klamke. Prosta i szybka sprawa.

Junior_86 
Ventofan
Vento 1.9 TDI

Wysłany: 2008-03-19, 17:35   

chodzilo mi dobrac cala klape razem z klamka :) pasuje od golfa i pasata? i jeszcze jak sie kupuje nowa klamke to co z kluczykiem? czy ten zamek otworzy sie byle blaszka.

RoooB_DEL 
Kierowca eLki

Wysłany: 2008-03-19, 21:37   

O widzę, że temat schowka ciągle żywy.
Wcześniej udało mi się skleić tą urwaną dźwigienkę ale wytrzymała niecały rok. Tydzień temu kupiłem tu klamkę: http://www.allegro.pl/ite...iii_czarna.html zapłaciłem i odebrałem na miejscu w LUBLINIE a że mi potrzebna była sama klamka bez ramki (a mieli taką z uszkodzoną nieznacznie ramką) zapłaciłem mniej niż cena podana w aukcji.
PS. Chyba zapomniałem dodać po "pomógł" więc teraz naprawiam błąd (inaczej niedopatrzenie) i raz jeszcze dzięki.

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-03-20, 16:48   

Klamke mozesz kupic z otworem na zamek i przelozyc swoi. Albo gladka i nie miec zamka. Jak kto woli.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-20, 21:22   

babyy82 napisał/a:
Albo gladka i nie miec zamka

powaznie? Patrz nie wiedziałem nawet o tym. Musze sobie taka sprawić bo i tak klucz ze stacyjki nie pasuje w moim schowku.

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-03-21, 10:51   

Cytat:
powaznie? Patrz nie wiedziałem nawet o tym. Musze sobie taka sprawić bo i tak klucz ze stacyjki nie pasuje w moim schowku.

Jak pare lat temu kupowalem jeszcze do Vento ojca (mial krutka klamke z kluczykiem) to mi sprzedawca dwie pokazal z zamkiem i bez i kazal sobie wybrac. Teraz jak do siebie kupowalem (mam klamke z dluga listwa z zamkiem) to mi dal tylko krutka z zamkiem i przelozylem sama dzwigienke do mojej obudowy ale jak kiedys byly to teraz chyba tez sa. Jak nie znajdziesz to napisz to jak bede w sklepie to popytam o ta bez zamka.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-21, 11:29   

OK, dzieki za info.

Junior_86 
Ventofan
Vento 1.9 TDI

Wysłany: 2008-03-26, 15:38   

Roob dzieki za linka, swietna sprawa sklep 500 metrow odemnie za lada kolega z liceum i klamka jest;) co do samego schowka to oprocz klamki pekl mi plastikowy bolec na ktorym chodzi to koleczko wysuwajace bolec i dlatego grzebiac godzine w nic sie nie dzialo, nie bylo koleczka... po wycieciu kilku centymetrow klamki zobaczylem metalowy haczyk i dalo rage go pociagnac i otworzylo sie dopiero tak udalo mi sie odkrecic klamke i ja wymienic. W miedzy czasie odkrecilem srubke z gornego zatrzasku zeby przypadkiem znow sie nie zamknelo ale doszedlem do wniosku ze ta plastkikowa pokrywka jest uszkodzona no i co tu zrobic... w miejsce bolca wkrecilem grubego krotkiego wkreta i koleczko chodzilo :) szybko szczesliwy zalozylem mechanizm i smiga, biore sie za przykrecenie zatrzasku a tu sie okazuje ze sruba sie kreci i nic nie lapie.... i znow lipa.. blaszka ktora byla gdzies spadla za schowek, schowka nie dalo sie wyciagnac po odkreceniu 3 srob nie wiem czemu i trzeba bylo naciac nowa blaszke i przegwintowac. Teraz wszystko smiga,
Jesli ktos bedzie mial problem ze schowkiem to pisac smialo z wyjatkiem plastikowego plastkiku gdzie powinna byc zarowka a jej nie ma schowek nie ma dla mnie tajemnic;) ale wypracowanie..

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-03-26, 21:45   

A jakby mógł się ktoś dowiedzieć, gdzie dostać można i ile może kosztować klameczka do schowka, ale z tą właśnie długa listwą? I jeszcze jedno, do posiadaczy schowka pod airbagiem, czy tam też jest lampka w tym schowku? Bo wydaje mi się, że chyba być powinna, bo nawet jest tam takie miejsce...

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-03-26, 22:30   

tej z dloga listwa chyba w sklepie nie dostaniesz. Albo serwis albo uzywka.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-27, 23:15   

z długa listwa tylko ASO.

W schowku pod airbagiem raczej nie ma lampki. Ja sam go zakładałem u siebie więc nie wiem jak jest oryginalnie...

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2008-03-28, 20:58   

Ja swój też sam zakładałem, ale właśnie zaciekawiło mnie, skąd taka dziura, bo po coś ona musi chyba być... Ona po lewej stronie jest, zaraz za klameczką.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-28, 22:28   

no to u mnie chyba żadnej dziury nie ma...

Big_Mac 
Autostopowicz

Wysłany: 2008-03-30, 10:03   

babyy82 napisał/a:
tej z dloga listwa chyba w sklepie nie dostaniesz. Albo serwis albo uzywka.

Ja mialem podobny problem z wylamana klamka i wlasnie mam dluga listwe.Kupilem klamke od Golfa 3 http://moto.allegro.pl/it...ii_i_vento.html
i pasuje ona do otworu wlacznie z punktami na sruby.Orginalna dluga listwe sciolem do miejsca w ktorym styka sie z ta nowa klamka od Golfa i wszystko pasuje super.Schowek i listwa jest u mnie brazowa,a klamka od Golfa czarna ale nawet ladnie to pasuje.
Pozdrowka
Mac
Ostatnio zmieniony przez Gavel 2008-03-30, 11:11, w całości zmieniany 1 raz  

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-03-30, 13:33   

Cytat:
Ja mialem podobny problem z wylamana klamka i wlasnie mam dluga listwe.Kupilem klamke od Golfa 3 http://moto.allegro.pl/it...ii_i_vento.html
i pasuje ona do otworu wlacznie z punktami na sruby.Orginalna dluga listwe sciolem do miejsca w ktorym styka sie z ta nowa klamka od Golfa i wszystko pasuje super.Schowek i listwa jest u mnie brazowa,a klamka od Golfa czarna ale nawet ladnie to pasuje.
Pozdrowka
Mac

tylko po co ciac dobra obudowe jak mozna zmienic sama klamke tzn to za co ciadniemy wlorzyc w obudowe z dluga listwa. Tez wszystko pasuje i nie ma ciecia i spasowywania listwy z klamka.

Big_Mac 
Autostopowicz

Wysłany: 2008-03-30, 15:23   

babyy82 napisał/a:
Cytat:
Pozdrowka
Mac

tylko po co ciac dobra obudowe jak mozna zmienic sama klamke tzn to za co ciadniemy wlorzyc w obudowe z dluga listwa. Tez wszystko pasuje i nie ma ciecia i spasowywania listwy z klamka.

Tylko,ze u nie uchwyty stalowego bolca w listwie byly wylamane

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2008-09-17, 12:33   

Niby VW, solidnosc, a ta klamka to jedna wielka lipa. Dzisiaj chce otworzyc schowek bo potrzebowalem wyjac futeral na radio i co? Klamka odskoczyla, tylko ze za bardzo i wyskoczyl taki plastikowy bolec, wepchnalem go za pomoca kluczyka do srodka, ale klamka i tak nie spelnia swojej funkcji.
Schowek oczywiscie ten na dole.

Widze, ze wszystkim sie urywa: http://www.allegro.pl/ite...golf_vento.html

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-09-17, 12:37   

jednak solidne te klamki skoro wytrzymały paręnaście latek otwierania, pamiętaj zawsze, że nasze furki nie są już młode... No ina pocieszenie fakt że nowa klameczka nie kosztuje kosmosu jak to kiedyś było...

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2008-09-17, 12:50   

spyro, wiesz. Ludzie psiocza na Daewoo a tam klamka byla nie do zajechania. W moim 22 letnim kadecie klameczka jest nie do zajechania a tu takie cos... ;)

Moze stylistycznie wyglada to ladnie (klamka), ale ten kto wymyslil caly mechanizm klamki robil to chyba na ciezkim kacu.
Jeszcze powalcze z tym schowkiem srubokretem. There must be sth inside! :diabeł:

Odpowiedz do tematu