Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
tuleja wachacza wymiana
Autor Wiadomość
Cybul 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 tdi
  Wysłany: 2008-02-28, 19:01   tuleja wachacza wymiana

Padła mi guma na wachaczu ta co idzie do tylu czy dam rade ja wymienic sam bez prasy?? jak to jest w ogole wlozone tam?? oczywiscie wykrece caly wachacz i wtedy bym kombinowal. ale czys ie opłaca?? nowy wachacz ze sworzniem 150zł

AndrzejJ 
Niedzielny kierowca
vento 1,8

Wysłany: 2008-02-28, 19:17   

Na jesieni u mnie było wymieniane, sama tuleja, trochę mój brat się namęczył przy tym.

adbaca 
Zapalony Ventkarz
94r.

Silnik: 1.9TD, 75KM
Wysłany: 2008-02-28, 19:18   

ogólnie dasz rade wcisnąć to imadłem tylko to musi być porządne imadło, ale np np Spyro nie polecał czegoś takiego (imadła)

Cybul 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-02-28, 19:41   

mam takie cos do wciskania tulei w tylnia belke pare rozmiarow bo ojciec dorabial wiec moze dam rade tym :)

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-02-28, 21:46   

Powtarzam się ale nie polecam robienia tego samemu, zresztą szybko Ci to wyjdzie, jak znowu będziesz wymieniał za 5 tys km. Do tego trzeba prasy, podobnie jak do wymiany łożysk... Szczególnie że za wymianę zapłacisz 30 zł, mnie nie chciało by sie barać w tym jak ktos zrobi to na prasie za 30 PLNów...

marbik 
Niedzielny kierowca
VW Vento 1.9 TDI

Silnik: 1Z
Wysłany: 2008-02-28, 22:43   

witam! niedawno to przerabiałem i wymieniłem gume sam imadłem. prasą pewno byłoby łatwiej i szybciej ale osobiście uważam że bez różnicy czy się ją wciśnie prasą czy imadłem, raczej nie wpłynie to na jej trwałość bo guma po prostu siada na swoje miejsce i tyle. guma kosztowała mnie w INTERCARS 17PLN za szt. a sworzeń kosztuje 30PLN(po znajomości miałem go za 20PLN), więc jesli nowy wachacz kosztuje 150PLN to myslę że oplaca się wymienic samemu ale pod jednym warunkiem że ma się naprawdę dobry zestaw kluczy...

Cybul 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-02-29, 20:55   

spyro, nikt nie zalecal mi wymiany tulei w belce z tylu bo trzeba prasa i duzo roboty ;/ poradzilem sobie bez prasy, zajelo mi to z 5h i zaoszczedzilem 130zl, a ile przy tym sie nauczylem to juz nie wspomne ;p przynajmniej jak siecos samemu robi to czegos człowiek sie nauczy, a nie kaleka co sie boi dotknac i woli dac mechanikowi, ja swoja polowke oddalem dwa razy do mechanika jak wymienialem amorki z przodu ( nie mialem sciagaczy) i jak wymienialem pierwsza rure za kolektorem ( trzeba bylo spawac a spawarki nie mam), wiekszosc rzeczy sam robilem i wiem przynajmniej jak moj samochod wyglada od spodu, bo sa tacy co tylko wiedza gdzie jest wlew paliwa ;/
nie to zebym cos sie chcial sprzeczac :kwiatek: jak kto woli, ale jak ktos pisze odrazu oddaj niech ci to zrobia to mnie krew zalewa, odrazu widac ze leniwy jestes ;p

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2008-02-29, 21:19   

Cybul, -pogratulować osiągnięć !! ! :oklaski: ,
słuchaj pytałeś o zdanie to każdy powiedział co na ten temat myśli, a kolega spyro, zapodał swoja opinie na twój temat, nie każdy ma warunki żeby rozbebeszyć samochód pod blokiem ,narzędzia i wogule ,nie którzy nie maja smykałki do majsterkowania inni czasu itd.ale żeby to obrazu było oznaka lenistwa to nie jestem pewny!!! :diabełek:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-02-29, 23:01   

Gratuluję ale efekty zobaczysz za parę tys km. Ja nie zabieram się za takie rzeczy bo po prostu szkoda mi na to czasu... Narzędzia mam (w końcu prowadzę sklep internetowy z narzędziami :D ) ale i tak na tak poważne rzeczy nie zabieram się, bo uważam, że tuleje i łożyska wymienia sie na prasie i tylko wyłącznie na prasie...

MAPET 
Vento to ja!

Silnik: VR6
Wysłany: 2008-03-01, 08:07   

Cybul napisał/a:
odrazu widac ze leniwy jestes ;p

po 1 trzeba meic wlansy garaz i minimum kanal do takich rzeczy a po 2 trzeba meic czas.. zauwaz ze jak ktos meiszka w bloku i pracuje to nie jest proste..

poza tym ty mowisz duzo robisz to masz z tymi rzeczami stycznosc a ktos okreci belke wyjmie i tylko se roboty narobi!
i musi jechac na zbierznosc

www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne

Cybul 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-03-01, 09:29   

ja mieszkam w bloku i nie mam garazu ;p pare telefonow i kanał załatwiony ;p spyro, a co takiego bedzie za pare tys km?? ze niby poleca mi te tuleje?? przeciez ja ich młotkiem nie wbijałem :D torche trzeba glowa ruszyc i nie ma najmniejszego problemu z ich wlozeniem, nawet jak mi poleca za te 50tys km to kupie drugie i wyjdzie mi to taniej jak bym mial oddac do mechanika bo sztuka febi kosztuje 40zł :)
Koniec tematu mozna zamknac juz wiem ze inni dali rade to i ja dam ;)

[ Dodano: 2008-03-01, 09:33 ]
dodam ze łozysk nie wymienialem nigdy u mechanika tylko samemu, albo mloteczkiem albo imadlem i nei mialem problemow, z tylu to jest proste jak budowa cepa ;p troszke gozej z przodu, ale to samo co bym na prasie zrobil zrobie w dobrym imadle bo to nie co innego jak reczna prasa :D
dobra zamykac ;p

adbaca 
Zapalony Ventkarz
94r.

Silnik: 1.9TD, 75KM
Wysłany: 2008-03-01, 18:20   

krzeszak ma racje. założyłeś temat na forum wiec kazdy z nas odpowiedział Ci co według niego jest odpowienie. Wcale to nie prawda ze wszystko da sie samemu zrobić i przy okazji samemu sie uczysz. Czasem moze byc tak ze za wymiane zapłacisz 30zł a sam zmarnujesz tylko czas i nerwy. Nikt z chłopaków tu nie jest leniwy!! poprostu czasem trzeba oddać do fachowca. odpowiedziałem Ci na twoje pytanie, jesli nie chciałes prasy to mocne imadło.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-03-03, 18:12   

A że tak zapytam: jakie były objawy tej padniętej tulei??

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2008-03-12, 20:35   

Eeeee-a strzyrzesz sie tez sam? przeciez to tez wykonalne i nazyczki masz... podejrzewam, ze zle by Ci tez nie poszlo-a ile bys sie nauczyl? :) no ale czy warto za 8 zl...? ile czasu to wymieniales? (ile w tym czasie moglbys zarobic? :) )do przemyslenia sprawa.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-03-12, 21:27   

choć się powtarza\m ciągle to tez uważam, że bezsens robić takie rzeczy samemu... Już komuś napisałem na forum czy operację serca też zrobi w kuchni na stole żeby było taniej, bo przecież można samemu spróbować...

Cybul 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-03-13, 13:20   

ale porownanaia macie chlopaki, operacja serca i obcinanie wlosow :D sam nie robilem bo zdecydowalem ze pojade naa wymiane wszystkich gum i odrazu zbiezność :) wiec juz wyluzujcie bo operacje serca moze tylko ktos naprawde kumaty zrobic a wyumienic serce w samochodzie w sumie kazdy ;p nKONIEC TEMATU :połbie:

Respect 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 & 2.
Wysłany: 2008-03-13, 16:23   

Kwestia tego czy ma się pojęcie i chęci, każdy zrobi inaczej bo jeden woli zaoszczędzić i będzie robił sam a drugi nie ma czasu odda do mechanika czy tam co innego, ja np też robie już wszystko sam ale nie po to by oszczędzić tylko poprostu lubie, sprawia mi przyjemność babranie się w samochodzie i satysfakcje jak potem nim jade :]

Cybul 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-03-13, 19:32   

dokładnie jest satysfakcja ze zrobilo sie samemu :) jak wymienilem belke sam, a kazdy mowil ze nie da rady trzeba miec prase, wykrece i nie zloze itp. a jak wsiadlem i sie przejechalem to mi sie micha cieszyla ze zrobilem to sam i działa :D

SzatanJohny 
Kierowca eLki

Wysłany: 2008-04-01, 21:53   

Mam proźbę Cybul czy mógł bys opisać dokładniej jak tego dokonałeś?? Możwe jakieś trafne spostrzeżenia które ułatwia mi wymianę?? Z góry dzięki

Cybul 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2008-04-06, 07:45   

przeczytaj troszke wyzej ;) bylem na wymianie wszystkich gum w zawiasie, sam nie robilem :)

Odpowiedz do tematu