Wysłany: 2008-02-21, 14:46 Chce kupic Vento i prosze o opinie.
Witam jestem nowy na tym forum.Przepraszam jeżeli umieściłem posta w złym miejscu.Mam prośbę do was bo pewnie sie znacie a ja jestem zielony.Znalazłem fajne vento. 1900 cm3, olej napędowy Rok 1994.I chciałem uzyskać opinie was kierowców vento.Informacje na temat silnika,karoserii i awaryjności tego autka jeżeli takowe występują..I wo gule żebyście wypowiedzieli sie na temat niego i ogólnie vento..Czy ta cena jest odpowiednia.Dzieki wielkie i czekam na odpowiedzi.A oto link do tego cacka Volkswagen Vento
Ostatnio zmieniony przez dzonson 2008-02-21, 15:05, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 11 razy Wiek: 43 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 1539 Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2008-02-21, 16:43
1,9 TDI dobry silniczek, malo pali, malo awaryjny, tanie czesci.
za 10tys i rok 94..... mogloby byc ciut lepiej. no ale TDi najlepiej cene trzymaja. nawet chyba lepiej od VRek. nie ma klimy duzy minus, ABS, poduszek. z zewnatrz wyglada ok.stare lampy z tylu. rdza go napewno wpiep.... w miejscach tych co zwykle. poszukasz na forum to znajdziesz. ja bym dolozyl te 3tys i kupil 96-97 z klima, ABS, poduchami, elektryka.
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2008-02-21, 17:25
rewelacyjna cena to nie jest ( zalezy ile zejdziesz ) cena przecietna o no ale jesli po zakupie auta chcesz jak najmniej stracic na wartosci jak pise kovval, to to dobry wybor. silnik nie dosc, ze oszczedny, to mocny ( jesli jestes amatorem diezli to w sam raz, a jesi masz dojscie do jakiejs tanszej ropki to juz wogole ) ale po wyposarzeniu mozna wnioskowac, ze to zwykla CLka jest-jesli Ci na wyposarzeniu nie zalerzy to spoko, jesli myslisz, ze kupisz takie i moze cos tam pozniej dolozysz(el szyby np), to duzo za to zaplacisz (chyba, ze jakies okazyjnie kupione czesci)
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
mam dieselk 94r, z tym że 1.9TD, auto bardzo fajne jestem z niego bardzo zadowolony jak narazie, pochwalam opinie kovvala i marmarmarek. ekonomiczne i wygodne auto. Co do cenyy, hmm, no tak chodzą te ventyle, co nie oznacza ze mozna zbić cene, troszke za czysty silnik. nom ta rdza to jest problem ale jak pogrzebiesz na forum dowiesz sie gdzie jest najczesciej i jak walczyc z nią
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2008-02-21, 21:28
Jeśli chodzi o rdzę to zwróc uwagę na:
- ranty tylnych i przednich błotników
- dolne częsci błotników przenich ( pod listwą) syf pod przednimi nadkolami robi swoje.
- podłoga przy progach zaraz za przednimi błotnikami
- dolna krawędż pasa tylnego ( szczególnie na rogach )
- tylne nadkola ( dół od strony zdrerzaka)
- klapa bagaznika , pod tablica rejestracyjną 100%rdza.
- dolna krawędż tylnych błotników ( ta zakryta zderzakiem )
To byłaby na tyle z moich doswidczeń w walce rdzą.
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 152 Skąd: Sanok
Wysłany: 2008-02-21, 23:48
Kolego Miły, ja mam od roku ventkę z 1994 roku tez diesla ale bez turbiny, najzwyklejsze 1.9 D 47 kw, rakieta to to nie jest, ale już troszke ze mną przeszła, mieszkam prawie w bieszczadach, a w sezonie 4 z 7 dni spedzam w bieszczadach.
Często mam załadowane auto na ful 5 osob + pełny bagażnik i daje rade wszędzie i ngdy nie miałem wyższej temperatury niż 90 stopni i spalanie nigdy nie przekroczyło 6 litrów.
A jak sie jedzie załadowanym wozem po bieszczadach to na obrotach często trzeba go trzymać.
Auto przejechało za mną już 35 tys km, po asfaltach, drogach polnych i innych dziwnych miejscach w różnych warunkach i nigdy mnie niezawiodło.
Jedyne co padło to przekaźnik grzania świec (60 zł) i regulator napięcia.
Jak szukasz oszczędnego, pojemnego i taniego auta w eksploatacji to nawet się niezastanawiaj.
Tylko warto by było zejść troszkę z ceny, ja dałem 8000 zł, mam prawie 30 koników mniej niż ty możesz mieć.
Jeśli chodzi o dostępność i ceny części zamienych, to poprostu rewelka
Przykład: komplet tarcz i klocków (BREMBO) do przodu na oba koła to koszt ok 140 zł!!! więc poprostu śmiech!!!!
A jak bedziesz dbał o auto to odwzajeni się długą i bezawaryjną jazdą:):)
Pozadawiam i zapraszam do grona fanów "PAPAJÓW" (tak u nas mówi się na diesle).
_________________ VENTO - najlepszy przyjaciel czlowieka
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-02-22, 00:14
jak dla mnie ena mocno przesadzona, co z tego że diesel ale golas totalny. Ja bym szukał z klimą i resztą dodatków. Ta cena jest naprawdę mocno przesadzona, to auto ma przecież 14 lat...
Jak dla mnie kolor super!!!!Ale cena fakt kosmos!
To już lepiej tego lyknoc http://otomoto.pl/volkswa...a-C4242282.html
Ale każdy co innego lubi ja tam zadowolony jestem ze nie mam swojego na full opcji bo jak czytam jakie koledzy maja problemy z tymi bajerami to aż mi sie słabo robi.Ale TDI jak najbardziej ok!
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
A czego kolego adbaca można być teraz pewnym, tylko tego ze kiedyś nas zbraknie!Przebieg fakt dający do myślenia?!Ale cuda sie zdążają!Ale mi chodziło o całokształt furki to naprawdę unikat rzadko widzi sie 110KM TDI w vento! i z takim wyposażeniem chyba brak tylko skóry?
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
i brak pełnej elektryki, bo szyby elektryczne to tylko ma na przodzie... ale co tam, szczegół. Powiem tak, że najlepiej to mieć wersję standardową, tak jak w przypadku TDIków to jednostkę 90-konną. raz, że na pewno o wiele dłużej będzie jeździć bez remontu silnika, bo jednak jest to silnik wysilony o te 20 koni, dwa, że czasami może być tak, że problem z częściami do niego, nie wszędzie moga mieć, nie zawsze mogą być w miarę tanie. Nie jest to typowa standardowa jednostka napędowa w porównaniu do TDI 90 HP. Lepiej na prawde szukać poczciwej dziewiędziesiątki, bo pojeździ znacznie dłużej - kumpel z doświadczenia wie, bo miał i 110 i 90 TDI.
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2008-02-23, 12:01
sebastian nie zgodzę się z Tobą. W ogłoszeniu nie jest podane jaki to silnik ale zakładam że to AFN a one uznawane są za jedne z najlepszych pod względem awaryjności i pod tym względem na pewno przewyższają poczciwe 1Z (90KM).
A co do samego ogłoszenia. Chętnie bym sobie obejrzał tą Ventkę na żywo bo wydaje się interesująca. A cena to w zasadzie bez rewelacji bo trzeba jeszcze trochę groszy dołożyć na zarejestrowanie tego cuda w Polsce...
Ale na pewno auto godne zainteresowania i przede wszystkim sprawdzenia zdrowia silnika
Eleganckie autko Fuul opcja - prawie - bo do szczęścia i komfortu jazdy brak mu tempomatu. Ale cena też fajna... Taką wersję wyposażenia zawsze chciałem mieć - marzenia
apropop Krzeszak tego modelu co wczesniej pokazałes link.
http://otomoto.pl/volkswa...a-C4242282.html
Za całokształt masz racje naprawde stan bardzo ładne, oraz to niebieskie
http://otomoto.pl/volkswa...t-C4448555.html
Samochody prezentuja sie bardzo ładnie. Masz racje przebiegi sa różne nie mozna powiedziec ze nie jest prawda około 170tyś. Bo czasem moze zdarzyc sie rodzynek.
Sebastian nie marudz bo Twoj ventyl sie obrazi jak sie dowie ze fantazjujesz o innym
Panowie wielkie dzięki za informacje.Mam jeszcze jedna na oku od tego samego sprzedawcy .Jest młodsza i kolorek bardziej mi sie podoba.To same wyposażenie ale to nic.Mam tylko problem bo w tej chwili jestem w Anglii a będę w Polsce dopiero 15 Marca.Do tego czasu pewnie mi ktoś ja podprowadzi.A to link do tego cacka.vento
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2008-02-25, 09:38
Dzonson, wydaje mi się ze lepiej by było, gdybyś się bryknął nawet pół Polski po taką Ventkę co była we wcześniejszych postach. Bo za tą cenę z twojego ostatniego postu to widzisz jaki tam masz wypas. A o awarie wyposażenia się nie martw. Chłopaki tu na forum nie często się wypowiadają żeby coś z wyposażenia się psuło. Ja bym tak zrobił!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum