Silnik: 1.8 CL 75 KM Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 30 Sie 2014 Posty: 24 Skąd: Drawsko Pomorskie
Wysłany: 2014-08-31, 19:56 VW Vento 1.8 CL 92r by Szakal
Witam wszystkich. Witałem się już w odpowiednim dziale więc to pominę. Od wczoraj posiadam Ventyla z silnikiem o mocy 75 km. Czemu taki, a nie inny ? Proste dałem za niego zabójcze 1200 zł. Przebieg nieznany ;p. Potrzebny jest mi on na dojazdy do pracy przez zimę jednak jeśli doprowadzę go do stanu bdb zostanie ze mną na dłużej. Moja przygoda z Vagami zaczęła się jakieś 3 lata temu. Wtedy kupiłem Golfa III 1.8 GL. Nie był on w super stanie ale jakoś przejeździłem nim 2 lata i zrobiłem około 25k km.
Dolegliwości
-> Zapach spalin w kabinie
-> Brak klaksonu ;p
-> Pompka od sprysków nie działa
-> Parę parchów rdzy na nadwoziu
-> Progi trochę zeżarte
-> Nie działa wskaźnik benzyny
-> Wymiana rozrządu
-> Wymiana oleju
-> Wymiana filtra oleju i paliwa no i powietrza przy okazji
-> Sprawdzenie na szarpakach zawieszenia
-> Doprowadzenie mechaniki do bdb stanu
Później zajmę się kosmetyką nadwozia i wnętrza chociaż to drugie już zacząłem.
Wiadomo jak to jest z jasną tapicerką. Strasznie urypana była. Dzisiaj kupiłem preparat i udało mi się wyczyścić boczki oraz fotel kierowcy chociaż nie do końca. Jutro po pracy kupię jeszcze jedną butelkę i dokończę pracę. Odkurzyłem wnętrze i przetarłem plastiki.
Pierwszy mod jaki dzisiaj wprowadziłem to maznąłem czarnidłem maskownice głośników bo były brudne i zardzewiałe.
Macie kilka fotek jak to wygląda. Samochód nie umyty ostrzegam !
A tutaj w garażu z moimi zabytkami
A tutaj kolega zrobił mi małe VT jak chcę mniej więcej żeby front wyglądał.
Silnik: 1.8 CL 75 KM Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 30 Sie 2014 Posty: 24 Skąd: Drawsko Pomorskie
Wysłany: 2014-08-31, 21:32
Dzięki chłopaki najpierw zajmę się mechaniką, ewentualnie mody nisko budżetowe jak malowanie grilla, blend czy zmiana kierunków. potem jeśli będzie $$$ to pomyśli się o grubszych modyfikacjach wizualnych. Pozdro !
Wysłany: 2014-08-31, 21:59
speedy3333 napisał/a:
Środek faktycznie elegancki Jak nie z CL-a Idealnie posprzątane
Idealnie to bym nie powiedział bo czeka mnie jeszcze sporo pracy ;p mam całą kanapę i fotel pasażera do wyprania, wyczyszczenie korbek bo aż się brzydzę się dotykać ;p muszę je ściągnąć i jakąś szczotką wyszorować. Bagażnik muszę dokładnie odkurzyć bo dzisiaj zrobiłem to zgrubsza bo jakby nie patrzeć Dzień Pański ;p Nie wspomnę o podsufitce, jednak tutaj myślę nad jej zmianą na jakąś czarną.
Wysłany: 2014-09-01, 05:46
W sumie tak xd ale to było zrobione zanim się na forum zarejestrowałem ;p co do tuningu to chciałbym zobaczymy co przyszłość pokaże. Jestem studentem zaocznym więc ciężko zgromadzić parę grosza na zabawę z autem ale trzeba będzie się postarać.
Vento to tanie auto w utrzymaniu i modzeniu Ja jestem w technikum, pracuję weekendowo i po odliczeniu paliwka itd zawsze są takie małe dwie stówki na modzenie
Wysłany: 2014-09-01, 18:30
Mały aktual ;p wymienione żarówki w postojach bo jedna nie świeciła, wyprałem tylną kanapę i fotel kierowcy ale to nie jest efekt jaki chciałem uzyskać. Chyba trzeba będzie się wybrać gdzieś na pranie tapicerki. Wyczyściłem pokrętła od korbek ;p
przemolas4 napisał/a:
Starsze pewnie nizja...
Jeśli dobrze pamiętam to mają już trochę ponad 40 lat ;p
aszokalski, drawsko pomorskie na pyrzyckich numerach?? a tak to ladna ventka troche inwestycji i serca i bedzie gicior, materialowe jasne boczki by sie przydaly
Ostatnio zmieniony przez hotdriver 2014-09-01, 20:04, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.8 AAM Pomógł: 5 razy Wiek: 38 Dołączył: 10 Maj 2013 Posty: 653 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-09-02, 10:38
hotdriver napisał/a:
aszokalski, drawsko pomorskie na pyrzyckich numerach?? a tak to ladna ventka troche inwestycji i serca i bedzie gicior, materialowe jasne boczki by sie przydaly
Czepiasz się. Ja Poznań a blachy podkarpackie od półtora roku
Wysłany: 2014-09-02, 20:14
Ananasy z was xd pewnie też szybko nie przerejestruje, bo narazie się nie spieszy xd
Dzisiaj pierwsze mody wizualne z zewnątrz. Zakupiłem spraya za 20 zł czarny połysk i poszli z blendami, znaczkiem i grillem. Nie wyszło super idealnie ale jak na moje zdolności i warunki to jestem zadowolony.
Zdjęcia niezbyt dobrej jakości bo już trochę późno (przed chwilą skończyłem), a mój aparat w telefonie do szatanów nie należy.
W sumie to zdjęcia strasznie kupowate ! xd Jutro postaram się pstryknąć lepsze jak wszystko dobrze wyschnie
jeśli silnik w słabszym stanie to spoko lej, ale jak jest w miare elegancki to leć to do sklepu wymień i półsyntetyk 10w40 ! Mobil super jest bardzo dobry
_________________ Wciskam gaz, zegar przestaje mierzyć czas
Lewy pas, zaglądam śmierci w twarz
Wysłany: 2014-09-03, 16:43
Chłopaki powiem wam tak. Narazie z silnikiem nie mam problemów. Tylko trudno mi powiedzieć ile auto ma przebiegu. Na wyświetlaczu nie całe 200k, pod maską widnieje karteczka z wymiany oleju z 2011 r z przebiegiem 240k ... teraz myślę, że może mieć około 300k. W sumie nie wiem co robić. Doradźcie mi ;p chcę żeby polatał jeszcze trochę ten samochód.
Tutaj foto jak wygląda front.
Ostatnio zmieniony przez aszokalski 2014-09-03, 16:47, w całości zmieniany 1 raz
Chodzi o kieszenie te co pomalowane maskownice zakladales masz plastikowe, sa rowniez materalowe czyli maja material jako ozdoba i swiatelko jak otworzysz drzwi :-D
Hej ... Chłopie .... Ten olej to minerał ! weś go jak nakszybcie wymien conajmiej na pòłsyntetyka ...
A majlepiej bedzie byś zalał to co producent zaleca tzn ... Minimum odnośnie klasy jakościowej oleju
Jeśli wcześniej był minerał lub cuś niewiadomego pochodzenia to przed zmiana zastosuj płukankę firmy liQui molly ! i nie sluchaj opini pseudo mechanikow , że plukanki niszcza silniki bo to nie prawda ... Jeśli silnik jest w miarę dobrej kondycji to napewno mu to nie zaszkodzi ... Po tej zmianie oleju jesli silnik dobrze zatoleruje polsyntetyk wskocz na pelen .... Olej to bardzo powazna sprawa i nie wolno go lekcewazyc ...
Ps. Mineralny w temp . -25 stopni mozna kroic nozem ! Nie dziwota ze polowa aut nie odpala w zime ....
Wysłany: 2014-09-04, 16:21
Ok przekonaliście mnie do zmiany oleju. Tylko teraz kwestia czy dam radę go wymienić. Wracam z pracy ciągle koło 16:00 a do tej właśnie jest sklep. Co do licznika to nie zwróciłem uwagi. Ale nie wydaje mi się, że ma tyle km przejechanych skoro na karteczce pod maską jest 240k z konca 2011r. Nie przejechał by ponad 250 k w niecałe 3 lata xd Chyba, że karteczka jakaś trefna.
Wysłany: 2014-09-06, 15:04
Dzisiaj wymieniłem olej, filtr oleju i filtr paliwa oraz zlikwidowałem zapach benzyny w kabinie. Najbliższy plan to wymiana rozrządu. Miałem to zrobić dzisiaj ale mechanik nie ma czasu. ;/ Nie zdążyłem zamienić oleju w sklepie. Ale doczytałem dzisiaj na bańce że jest to Part Synthetic. Więc chyba, aż tak źle nie jest ;p
Wysłany: 2014-09-07, 19:08
Nie ma to jak samemu wypełniać sobie temat ;p dzisiaj korzystając z czasu wolnego postanowiłem odnowić blendę pod rejestracją bo nie wyglądała najlepiej.
Kilka zdjęć z prac i efekt końcowy
Podczas wczorajszej wymiany oleju zauważyłem, że muszę wymienić parę uszczelek i przydałoby się załatać podłogę i zakonserwować na zimę ;p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum