Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Vento by NeuAN
Autor Wiadomość
v3n70 
Ventomaniak
BoyMustang

Silnik: 1.8 AAM
Wysłany: 2013-10-07, 17:32   

szefuniopaslek, PlastiDip w sprayu ;) na początku ciężko się do sposobu jego psikania przyzwyczaić, ale bardzo ładnie nakłada ;) w wolnym czasie zrobię fotkę dachu :P
vwjanekvento, póki co o glebie nie mam co marzyć :P autko wozi mnie codziennie, ale myślę, że z czasem nowych modów coraz bardziej będzie się przestawiało na auto niedzielne i wtedy będzie można myśleć :D

szefuniopaslek 
Pan i władca oktanów
VWmaniak

Silnik: 1.8 + LPG
Wysłany: 2013-10-08, 18:59   

v3n70, a ile Ci poszło i ile warstw walnąłeś? byłeś na myjce sprawdzałeś czy się dobrze trzyma?

STARE 1.9TD

v3n70 
Ventomaniak
BoyMustang

Wysłany: 2013-10-08, 19:24   

Szefie, powiem Ci tak: moje starania polegały na tym, aby kłaść nie za grube warstwy, więc wyszło ich 3. najwięcej poszło na wszelkich zgięciach, bo jak na pierwszy raz ciężko się przyzwyczaić do jego rozpylania. miałem w zanadrzu tylko jeden (400ml) PlastiDip w szpreju ;)
póki co staram się nie dotykać dachu, a jak już myję to delikatnie gąbką, na swoim podwórku. z relacji kolegów z forum nie ma co się przejmować o jego trwałość, ale ciągle jakieś tam obawy mam ;)

szefuniopaslek 
Pan i władca oktanów
VWmaniak

Wysłany: 2013-10-08, 19:40   

takie buty, myślę że jak dobrze zrobione to i będzie się trzymało. :) na allegro jest jeszcze jakiś "plastilak". 45-50zł za puszkę, czyli trochę tańsze. ale wydaję mi się że to marna podróbka. :)

STARE 1.9TD

v3n70 
Ventomaniak
BoyMustang

Wysłany: 2013-10-08, 20:04   

powiem Ci jak ten plastilak się sprawdza gdzieś tak pod koniec roku, bo planuję go zakupić do malowania felg na przyszły sezon ;) ale myślę, że PlastiDip jest niezastąpiony :P

Paweł_R 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2013-10-08, 20:11   

No kolego, ładnie żeś wypucował ventylka ;) Daszek też fajnie współgra z tym czerwonym lakierem. Sam w tym tygodniu będę oklejał u siebie dach na czarny mat :D Co do trwałości PlastiDipa to powiem szczerze że daje radę. Mam u siebie na grillu już jakiś czas i na razie nie ma zamiaru odpaść. I duży plus za ogarnięcie rdzy, bo nic tak nie szpeci naszych aut, jak ta korozja. W sprawie gleby w pełni się z Tobą zgadzam, jeśli auto wozi nas codziennie do pracy, szkoły to lepiej zostać przy serii, takie moje zdanie.

VW_Kriss_PZL 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8 90 KM
Wysłany: 2013-10-08, 23:04   

v3n70 napisał/a:
póki co o glebie nie mam co marzyć :P autko wozi mnie codziennie

Paweł_R napisał/a:
W sprawie gleby w pełni się z Tobą zgadzam, jeśli auto wozi nas codziennie do pracy, szkoły to lepiej zostać przy serii, takie moje zdanie.

Ja swoim ventylem jeżdżę codziennie do pracy i wszędzie gdzie dusza zapragnie i nie przeszkadza mi w tym gleba :P
v3n70, Tak więc nie marudź tylko zakładaj gwint :P

Rafik 
Vento to ja!

Silnik: 3.0 D 136KM
Wysłany: 2013-10-08, 23:10   

ja tam zapalam na glebie do roboty codziennie i nie raz sie przyszura gdzie niegdzie ale daje rade wszystko a znajomi z roboty to tylko sie dziwia ze tak moge jezdzic hehe ...

Ventley dobrze sie trzyma jedyne co mi nie podchodzi to lotka w czerni a tak to :OK: no i trza sie kiedys spiknac i oblukac na zywca :diabeł:

Leszczu 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.8 ABS
Wysłany: 2013-10-09, 17:30   

proponuje ciemne kierunki do czarnych blend, ja kupywałem nie wiecej niz po 20pln z depo i oczywiscie gleba. z tym jeżdżeniem na glebie to wszystko zalezy od kierowcy i jego umiejętnosci, takie moje zdanie jest. : )

v3n70 
Ventomaniak
BoyMustang

Wysłany: 2013-10-09, 20:25   

a te Robaczki dalej nakręcają mnie na glebę :P już cierpię na seryjnym zawieszeniu od wstrząsów, a co dopiero na glebie ;) przesiadłem się z francuza na Vento, dlatego jestem taki marudny. tam dziur nie było czuć, a tu jakbym tyłkiem po schodach zjeżdżał ^^ jedno jest pewne, że pod koniec roku raczej coś w zawieszeniu się zmieni. co? nie wiem, coś napewno :P
Rafik, lotka miała być w kolorze nadwozia, ale z racji niedostępnych materiałów i niewielkiej ilości czasu poszła w czerń :P pierwotnie była w kolorze srebrnym, więc już lepszy ten czarny :D
Leszczu, ciemne kierunki już szukałem, ale Fery. Teraz zajmę się sprawami technicznymi, a jak się natrafi okazja, wlecą i kierunki ;)

Przemas 
Ventomaniak

Silnik: 1.9 TDI +++
Wysłany: 2013-10-09, 21:57   

Co do gleby to kwestia przyzwyczajenia też można powiedzieć wpajano mi że nie nie da się na tym jeździć a to nic innego jak nauka i z czasem już na te dziury się nie zwraca uwagi a wygląd furaka i sztywność rekompensuję wszystko ;)

Ostatnio zmieniony przez Przemas 2013-10-09, 22:00, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2013-10-10, 19:32   

Odwaliłeś kawał roboty. A ten czarny spojler w połączeniu z innymi czarnymi wstawkami na aucie, jest genialny, wiele nowych aut tak ma.

Paweł_R 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2013-10-10, 19:57   

Cytat:
wygląd furaka i sztywność rekompensuję wszystko

No w dużej mierze tak jest. Nie wiem czemu, ale ja jakoś nie mogę się przekonać, może dlatego, że zraziłem się na tym zawieszeniu co wstawiłem- Kit MTS. Tutaj, gdzie jeżdżę drogi nie są rewelacyjne (zresztą gdzie są :P ) i może dlatego nie jestem zbytnim zwolennikiem. Owszem jeśli moje vento miałoby służyć jako auto rekreacyjne, to mógłbym sobie leżeć na glebie i autkiem sobie spokojnie jeździć. No ale jak się codziennie pojeżdzę na tym zawieszeniu to plecy bola :P I tu nie chodzi o fotele :D Jednak stwierdzam że jestem w aucie zwolennikiem komfortu. Każdy lubi coś innego. Pewnie się powtarzam :D

Cytat:
doleciał ori spoiler

Szkoda trochę, ładniej wygląda bez :D Ale to Tobie ma się podobać

v3n70 
Ventomaniak
BoyMustang

Wysłany: 2013-10-10, 20:27   

Paweł J. napisał/a:
Odwaliłeś kawał roboty. A ten czarny spojler w połączeniu z innymi czarnymi wstawkami na aucie, jest genialny, wiele nowych aut tak ma.

dziękuję :zawstydzony: głównym moim celem od zawsze było wyróżnienie wstawek, aby nie zlewały się z karoserią :OK: jakoś tak bardziej przemawia do mnie taka specyfikacja ;)

Paweł_R napisał/a:
..No ale jak się codziennie pojeżdzę na tym zawieszeniu to plecy bola :P I tu nie chodzi o fotele :D Jednak stwierdzam że jestem w aucie zwolennikiem komfortu. Każdy lubi coś innego. Pewnie się powtarzam :D ..

więc witaj w klubie, też jestem zwolennikiem komfortu :D widocznie się starzejemy i już potrzebujemy na stare lata wygody :P

aaa z tym spoilerem jest taki myk, że założyłem go na próbę :D klapa wymaga wymiany, więc posłużyła mi do eksperymentu :D Ventyl czy to z, czy to bez spoilera bardzo mi się podoba; być może zastosuję w przyszłości na nowej klapie jakiś patent do szybkiego zakładania i zdejmowania go, bez wiercenia dziur ;)
Ostatnio zmieniony przez v3n70 2013-10-10, 20:29, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł_R 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2013-10-10, 21:42   

Cytat:
widocznie się starzejemy i już potrzebujemy na stare lata wygody :P

Na to wygląda :P

szefuniopaslek 
Pan i władca oktanów
VWmaniak

Wysłany: 2013-11-05, 14:49   

Byłeś może wczoraj w Elblągu ?? :>

STARE 1.9TD

v3n70 
Ventomaniak
BoyMustang

Wysłany: 2013-11-05, 19:36   

aaa no byłem byłem, czasami dojeżdżam do PWSZ, a coo, widziałeś gdzieś mojego złomka? :P

szefuniopaslek 
Pan i władca oktanów
VWmaniak

Wysłany: 2013-11-05, 20:59   

A no właśnie tam go widziałem. Na parkingu przy PWSZ.
Kontem oka zobaczyłem jak jechałem i od razu pomyślałem o Tobie. Wiedziałem że to Twoja fura.

Wypucowany konkretnie dlatego żucił mi się w oczy :D
Szkoda tylko że nie miałem czasu oblukać :/

STARE 1.9TD

v3n70 
Ventomaniak
BoyMustang

Wysłany: 2013-11-06, 06:32   

ajj tam, już taki wypucowany to on nie jest :D
stoi pod chmurką i jeździ prawie codziennie po niezbyt utwardzonych drogach, więc już nie jest taki czyściutki i błyszczący jak na sesji :P

kowal323 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.9 TDI 1Z
Wysłany: 2014-05-14, 00:26   

Najlepszego :zabawa: :fala: :zabawa:

v3n70 
Ventomaniak
BoyMustang

Wysłany: 2016-08-28, 12:30   

Poo dłuuuższej przerwie wartałoby coś tutaj napisać:
Ventylek ma się ze mną dobrze, przez ostatnie 2 lata płatał mi figle, ale teraz (w końcu) jeździ jak należy :)

fotka zrobiona kilka dni przed awarią w tamtym roku - z pomalowanym przednim znaczkiem farbą luminescencyjną (świecącą w ciemności), ale efekt mnie nie zadowala i chyba wrócę do oryginalnego koloru

Co się z nim działo?
A to czasami zaczynał kopcić kiedy chciał, pluł olejem... A to zgasł mi na skrzyżowaniu i ni za cholerę nie dało się go odpalić... Jak się potem okazało pompa paliwa nie dostawała napięcia i szukaj teraz przyczyny co się stało... Pompa sprawna, bezpieczniki i inne pierdółki OK... Pół auta rozebrane, każdy kabelek przejrzany, skutku brak... Znajomy po miesiącu grzebania dał radę go odpalić i wskazał na monowtrysk (chociaż miałem takie wrażenie, jakby sam nie wiedział jak go naprawił)... W międzyczasie popsuł się alarm, szyberdach zaczął przeciekać i brzęcznik od świateł pikał nawet przy zamkniętych drzwiach. Zbyt dużo nerwów mnie to kosztowało, więc Ventylek został na prawie rok odstawiony w kąt.

W tym roku wziąłem się w końcu w garść, skumulowałem siły i cierpliwości, złapałem za portfel i zacząłem działać :]
- myślałem o SWAPie na V5, ale drugi samochód zbyt mocno pożarł mój budżet, więc z niego zrezygnowałem.. oddałem Venciora zaprzyjaźnionemu mechanikowi żeby zrobił generalny remont silnika i przegląd + wymienił przewody hamulcowe + sprawdził co puka w zawieszeniu + założył nową pompę wspomagania,
- zakleiłem szyberdach na amen (bo nie jest mi potrzebny),
- uszczelniłem wszelkie miejsca, którymi dostawała się woda do kabiny,
- wywaliłem wszystko ze środka, osuszyłem i zabezpieczyłem podłogę Bollem,
- stary, śmierdzący filc wywaliłem na śmietnik i zastąpiłem go nowym, grubszym:

- przy okazji wyprałem fotele, kanapę, boczki, dywan, podsufitkę (oczywiście tak, żeby się nie rozkleiła):

- pomalowałem obramówkę szyberdachu na czarno,

- a na dniach wymieniłem chłodnicę, bo stara zaczęła przeciekać, dokładnie wypłukałem zbiorniczek wyrównawczy z syfu i zalałem cały układ nowym zielonym płynem bodajże K2:

Od strony technicznej jest teraz bez zarzutów. Do końca roku chcę jeszcze przyciemnić lekko szyby (bo w słoneczne dni Venciak zamienia się w saunę), zmienić wygląd felg i pogrzebać jeszcze co nieco. Na przyszły rok znowu grubsza sprawa - planuję zająć się usunięciem rdzy, która zjada go na progach, nadkolach, drzwiach i klapie tylnej (przeklęte podświetlenie tablicy :D ) i w sumie to by było na tyle teraz :)

Odpowiedz do tematu