Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-02-12, 11:06
raczej tego nie odczujesz
ale więcej Ci Spyro powie bo chyba wcześniej jeździł na 65
z tego co pamiętam to prędkościomierz mu delikatnie przekłamywał o jakieś 5 km/h do przodu
Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 268 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-02-12, 11:41
Gavel napisał/a:
raczej tego nie odczujesz
ale więcej Ci Spyro powie bo chyba wcześniej jeździł na 65
z tego co pamiętam to prędkościomierz mu delikatnie przekłamywał o jakieś 5 km/h do przodu
To jakie będzie przekłamanie wyrażone w km/h zależy od prędkosci jaką się bedzie jechało inne będzie przy 10 km/h inne przy 100 km/h.
W/g tego kalkulatora przekłamanie w tym przypadku będzie 3,1 %.
zmiana pzyspieszenia, czy kręcenia kierownica (większa masa) tez się nie zmienią?
Akurat przyspieszenia w 1.9D i tak nie ma więc to nie problem ;-). te wyższe opony są tańsze od 185/60, ciekawe dlaczego?
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-12, 22:57
Gavel napisał/a:
le więcej Ci Spyro powie bo chyba wcześniej jeździł na 65
niezauważalna różnica... Aktualnie mam 60 przód i 65 tył (celowo oczywiście - tył jeszcze wyżej) i jest gites, a przekłamań nie zauważam... Są podejżewam tak minimalne.
Założyłem na lato opony 195/50/15 (Yokohama) na nowych alufelgach. Jeździ się gorzej niż na 185/60/14, kierownica lata na boki na nierównościach no i czuć polskie szosy zdecydowanie dobitniej. Większość roku jeżdżę i tak za granicą ale mimo to przydałby się większy komfort.
Jaki maksymalny profil opon można założyć do alufelg 15x6,5 przy standardowym zawieszeniu? Vento TDI 1996 90KM. Pytałem u sprzedawcy opon ale ten odsyła mnie do producenta felg (?).
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2007-05-20, 13:07
Kingu napisał/a:
czy trzeba wtedy zmniejszyć do 185?
A tego to nie wiem bo tak nie mam. Ale na forum jest temat o felach 17cali i o tym jak ludzie to upychają do samochodów. Także 15 cali z wysokim profilem wyjdzie tak niej wiecej jak 16 czy 17 z mniejszym. Bodajże jest to w dziale tuning
Silnik: VR6
Wysłany: 2007-07-29, 22:14
zgadza sie .. spyro kiedys zachwalal opony bieznikowane.. teraz moze wam cos na ten temat powiedziec... ja jak zawqsze jakism bieznikowanym mowie NIE!!! 100 razy lepiej markowa uzywke
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
Wysłany: 2007-07-29, 22:54
bo to syf i sie beiznik moze ci odkleic itd.. jak mowielm to niektorzy mowili ze teraz nowa technia ze to ze tamto o spyrowi sie odkleil wlasnie! dobrze ze nic si enie stalo a jak by sie tak przy 150 km/h odkleil to se pomysl
www.mapet-TUNING.com
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-07-29, 23:01
Do niedawna byłem wielkim fanem oponek bieżnikowanych... Tzn skusił mnie sprzedawca, że nowe z gwarancją itp. jeździło się OK, bez problemów do czasu, jak wracaliśmy niedawno z gór. Mieliśmy wesele kumpeli w Krynicy, ja zmęczony po 3 dobach bez snu, mamy jeszcze koło 100 km do Łodzi, ja już o wypiciu parunastu redbulli, ledwo na oczy widzę i na drodze ekspresowej przy koło 120 km/h odkleił się bieżnik rozpier... nadkole. W bagażniku mam od niedawna dojazdówkę a że to na osi przedniej to nie wolno. Doturlałem się poboczem jadąc 20 km/h do całodobowej wulkanizacji nie wiedząc co to do cholery się stało i co mi wali jadąc. Facet po chwili okazał, środkowa część się odkleiła. Zapłaciłem 50 zł za łysa oponę która mi założył i tak dojechałem do Łodzi. Także od tej pory zmieniłem zdanie diametralnie i nigdy nie kupię nalewanych opon. Na zimę to jeszcze można pomyśleć, ale lato nigdy w życiu. Także lepiej używy firmowe czy nawet nówki polskie czy matador z Czech ale z dala od bieżnikowanych...
Wysłany: 2007-07-30, 22:29
Jak sie nie ma kasy to lepiej rozłoży to czasowo, powiedzmy kupić najpierw 2 sztuki po jakimś czasie następne dwie, nawet kupić Matadory, one są tanie a nie są takie złe wcale. Albo wziąśc na raciochy ale napewno nie brać nalewek...
z używanymi tez lepiej uważajcie, ostatnio gość chciał mi sprzedać Michelinki po 70 zł. szt. ale z datą produkcji 5 tydzień 1996 r!!! - bardzo je polecał bo to przecież Michelin... Wyśmiałem go i założyłem Sava (tylko takie 4 szt. nówki mu zostały). Myślałem, że to jakiś tani badziew ale okazało sie, że są bardzo dobre - nie hałasują, wolno sie ścierają no i na mokrej drodze trudno o poślizg (z rozsądną prędkością oczywiście).
Wysłany: 2007-08-13, 11:19
pete napisał/a:
Michelinki po 70 zł. szt. ale z datą produkcji 5 tydzień 1996 r!!! - bardzo je polecał bo to przecież Michelin... Wyśmiałem go
zgadza sie takich starych nie warto kupowac! i tu dobrze postapiles jak juz to min pow 2000 rok
pete napisał/a:
Wyśmiałem go i założyłem Sava (tylko takie 4 szt. nówki mu zostały)
no i tu juz nei jestem taki pewny jak bys widzial test tych opon to bys moze zmienil zdanie.. zdecydowanie odstaja droga hamowania i innymi parametrami od markowych bardziej firm... a to ze trudno o poslizg to masz poprostu takei odczucie bo jezdizles wczensiej na zjechanych... jakbys mial mozliwosc wasdzenie kilku rodzajow i przetestowania moze bys zmeiniel zdanie.. dlatego ja jakich dziwnych firm opon nie kupuje!
www.mapet-TUNING.com
Wysłany: 2007-08-13, 11:52
O Savie też nie słyszałem pochlebnych opinii, ale z drugiej strony czy my na naszych Ventylkach osiągamy jakieś zawrotne prędkości? W 99% przypadków nie i myślę, że chyba lepiej kupić nówki SAVY niż powiedzmy 3 letnie Miecheliny z połową bieżnika. Ja osobiście większość życia spędzonego w aucie nie jeżdżę szybciej jak 100 km/h, bo gdzie po Łodzi ja osiągnę większa prędkosć...
Wysłany: 2007-08-13, 15:45
spyro napisał/a:
że chyba lepiej kupić nówki SAVY niż powiedzmy 3 letnie Miecheliny z połową bieżnika.
no tak tylko ze ja nie kupuje nigdy uzywanych opon z polowa bierznika bo to sie mija z celem bo do ograniczka i masz wtedy z 1 mm ja kupuje to zawsze ok 7mm..
a co do mniej markowych...
to czy to tylko po to zeby osiagac duze predkosci? a hamowanie na mokrym czy trzymanie w zakrecie..
a chyba jakos nie wierzysz w to ze ktos mowi ze jezdzi wolno to mu to obojetne to tak samo jak tlumaczenie ze nei zakalda sie zimowek bo on zima wolno jezdzi i mu niepotrzebne
www.mapet-TUNING.com
Wysłany: 2007-08-13, 16:04
nie n zimówki to inna sprawa, zresztą p óki sam nie założyłem u siebie to nie widziałem sensu zakupu innych opon na zimę
Hamowanie jest prostsze przy mniejszych prędkościach i nie odczuje sie chyba aż takiej różnicy z prędkości powiedzmy 60 km/h. Ogólnie jakby mnie było stać tobym kupował nówki najdroższe Ale trzeba się posilać tanimi oponkami i chyba jednak i tak wybrałbym nówki SAVA niż 3 letnie bardziej markowe. Wszyscy plują na najtańsze Matadory, mam je zimowe od 4 sezonów i nie dam słowa powiedzieć. A drugi komplet mam polskie i sa sto razy gorsze a droższe i to sporo od Matadorów były...
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-08-15, 21:25
spyro napisał/a:
Wszyscy plują na najtańsze Matadory, mam je zimowe od 4 sezonów i nie dam słowa powiedzieć. A drugi komplet mam polskie i sa sto razy gorsze a droższe i to sporo od Matadorów były...
Ale na to nie ma reguły - możesz trafić na dobrą serię jak i na fatalną.
Jak miałem jeszcze kiedyś AX'a to kupiłem nówki zimówki Kormorany i po jednej zimie były po prostu do wyrzucenia
Powiedziałem sobie wtedy że nigdy więcej tego polskiego badziewia nie kupię ale rok później stało się tak że identyczne Kormorany (też nówki tylko o cal większe) założyliśmy do Kangoo - 4 sezony przelatały i jeszcze z jeden spokojnie dałyby radę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum