Silnik: 1.8 B + G
Wiek: 37 Dołączył: 19 Mar 2011 Posty: 228 Skąd: SCZ in Warsaw
Wysłany: 2011-11-14, 22:50 Jakie amortyzatory i sprężyny polecicie
Muszę niedługo zajrzeć do autka i go troszkę doinwestować.:)
Jakie byście polecili amortyzatory i sprężyny oraz inne elementy zawieszenia. Na przód jak i na tył.:)
Silnik: 1.8 + LPG Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Maj 2011 Posty: 48 Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2011-11-15, 15:46
Spręzyny firmy: AD, Kayaba D&D. Amortyzatory Kayaba, Monroe. Elementów Febi bym nie kupował gdyż wszyscy mówią że to to samo co Swag i równie dobre tylko tańsze, a tańsze są z tego powodu że robione w chinach.
Da się kolego ostatnio wymieniałem.Będziesz jednak potrzebował ściągacze do sprężyn.No i oczywiście klucze...zapas gotówki bo wszystko się może zdarzyć kiedy to rozbierzesz.Będziesz potrzebował może jeszcze jakichś części.Poduszka amortyzatora z łożyskiem,talerzyk na sprężynę.Amorki weź tak jak koledzy podpowiadają:Kayaba,Sachs,Bilstein.Sprężyny brałem Lesjeforsa na przód i D&D na tył.Oczywiście wszystkie te firmy są raczej z górnej i średniej półki i przedziału cenowego.Pamiętaj ,że oszczędny traci dwa razy.
Ostatnio zmieniony przez Piotr_Goldap 2011-11-16, 00:58, w całości zmieniany 2 razy
michascz, jeśli chodzi o części to lepiej zainwestować raz jak to pisze Piotr_Goldap, . Generalnie amorki bym polecił bilsteina a sprężyny Kayaba. W sumie jak dobrze podliczyć to wyjdą Cię porządne graty tyle co gwint Co do poduszek, łożysk i innych elementów zawiechy jak drążki i końcówki to Lemforder Cię nie zawiedzie! Jeśli chodzi o wymianę amorków to tylne trzymają 2 śruby. Jedna na belce a 2 na mocowaniu amorka w kielichu. Jeśli chodzi o przód to są 3 śruby i też nie będzie z tym problemu. I nie potrzeba ściągaczy tylko wystarczą 2 pasy do ściągania
Wysłany: 2011-11-16, 18:58
No właściwie to masz racje z tym oszczędzaniem. Mówili mi o amorkach GH (czy jakoś tak.:P) i one kpl kosztowały ok 140 zło a dokładam 100zł i mam np bilstein.
A sam nie będę się tego podejmować bo się nie znam na tyle.:P wezmę mechanika i zapłace za dobrze zrobione.:P
michascz, właściwie czemu sprężyny wyrzucasz? pęknięta któraś czy jak? no chyba że Ci tył nisko stoi to co innego jeśli nie to nie ma co przesadzać z tymi wymianami i wyrzucać dobre sprężyny
wymianę można zrobić samemu jak najbardziej...zaczynając od tyłu może się przydać śruba mocowania dolnego amortyzatora bo trochę się ona wyrabia a nie każdy producent dorzuca takie coś, talerzyk dolny też można sobie przebić ze starego amora jeśli jest w dobrym stanie ewentualnie machnąć go farbą jak podrdzewiał (przy amorach kyb też go nie dają) górne mocowanie sprężyny też nie powinno być uszkodzone bo z cienkiej blachy ono nie jest reszta to kwestia czy wyrobione czy nie
a ze swojego miejsca polecam kyb 2 letnia gwarancja a do tego pracują jak należy
powodzenia w wymianie i się aby nie daj naciąć na coś czego nie potrzebujesz
Wysłany: 2011-11-16, 22:03
tzn pytalem bo mi nisko stoi. teraz to jest nie tak bardzo widoczne bo mam zimówki niskie.
Takto szukam kogoś z tej holernej wawki z vaga by mi zobaczył autko i powiedział co jest do wymiany.:P
a tak w ogóle to mi się wybił do góry amortyzator. (wczoraj zobaczyłem):P
Mógłbyś/moglibyście mi powiedziec czemu tak się stało?
michascz, no to inna sprawa poszukaj na forum ktoś pewnie zakładał deko wzmocnione się dowiesz jakie i jak to będzie stało na takich
w jakim sensie wybił do góry bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić :p
jeszcze trochę to by cały amorek wszedł.miałem podobnie na przodzie ale tak mi nie wywaliło,dlatego przy każdej wymianie amorków wymieniam takie rzeczy,parę złotych więcej a wiadomo że nie rypnie zaraz
Łożysko tylnego amorka najlepiej skocz autem do sklepu i pokaż o co Ci chodzi tylko kupuj Lemfordr bo innej nie ma sensu Przednie łożysko około 30zł jak byś chciał wiedzieć a tylne chyba 15 ale nie jestem pewny
Piotr_Goldap, nie wiem czemu ale też mi się tak wydaje, z reszta w książce nic nie ma na ten temat w etce też jest tylko ta poduszka lub jak to fachowo było napisane "pierścień łożyskujący"...jak już się czepiać szczegółów to faktycznie łożysko amora mamy tylko z przodu
a nie czasem obcięło się te zabezpieczenie na tłoczysku amortyzatora na którym siedzi podkładka a dalej górny talerz sprężyny? bo to chyba to odpowiada za to żeby amor nie szedł do góry tylko opierał się talerzem o ramę...a że ma w rozsypce na górze to w tym raczej można się doszukać przyczyny
michascz, strasznej tragedii nie ma skoro i tak masz do wymiany zawieche...poduche tą co wystaje na pewno warto wymienić
_________________ GRUPA MAZOWIECKA
Ostatnio zmieniony przez devill4 2011-11-18, 12:40, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2011-11-19, 18:16
Więc diagnoza mechjanika jaest tak jak wy mówicie.
Poduszka. ogólnie cenowo to jest ok.:)
autko będzie naprawione w przyszłym tygodniu i jeszcze powiedziałem mechanikowi, żeby zpbaczył amorki, sprężyny i itp. jak coś to zrobie to za jednym razem.:)
michascz, - jak będziesz grzebał przy amorkach sprawdź od razu odboje amorków i talerzyki nad amortyzatorami zbiera się tam błoto i gnije okropnie a jak przerdzewieje sprężyna zaczyna opierać się o pakę
michascz, - rozbieżność cenowa bo jedno poduszka przednia a druga tylni nie bierz z firmy krzak bo będziesz za pól roku grzebał się jeszcze ras Ruville i Lamforder to sprawdzona marka
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2011-11-19, 18:35, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2011-11-19, 20:52
Ok to biorę tę poduchę. Dzięki za pochwałę.:)
Bo ogólnie wyglądają smacznie.:)
Jak mechanik powie, żeby wymienić amorki to mówicie, żeby dalej nie szukać tylko brać te??
amorki takie same 2 lata temu u mamuśki zakładałem do dziś chodzą aż miło a km nabite sporo aby spytaj na ile gwarancje dają i jakie warunki jej uznania bo to też ważne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum