Witam! od dłuższego czasu zbieram z zakupem kamery cyfrowej ,takiej do rodzinnych nie profesjonalnych nagrań , dożo rożnych wynalazków jest w sklepach na co zwrócić uwagę , może jakieś sugestie co do konkretnej marki i modelu, za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Ostatnio zmieniony przez krzeszak 2010-12-23, 21:33, w całości zmieniany 1 raz
Czyli jaka kamera?
Zazwyczaj kupienie kamery wiąże się z odczuwalnym wydatkiem. Większość decydujących się na kupno kamery cyfrowej potrzebuje jej do filmowania spotkań rodzinnych, wydarzeń okolicznościowych lub po prostu do zachowania wspomnień w formie obrazów video. Nie potrzebujemy wtedy kamery z rozdzielczością 2 lub 3 mln. pikseli, zooma optycznego dłuższego niż 15x ani złączy wejścia. Wystarczy prosty model kamery miniDV, DVD lub na dysk twardy.
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2010-12-23, 22:35
bierz najlepiej coś z HD tylko musisz pilnowac by miał 1080p
bo czesto kamery maja cos koło 900p i juz są sprzedawane jako HD
ja osobiście to mam zamiar kupic aparat nex-5 który ma równierz kamere full HD
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
Silnik: AAM Pomógł: 4 razy Wiek: 36 Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 333 Skąd: Joniec / Warszawa
Wysłany: 2010-12-24, 08:52
Teściu ma kamerę JVC, tylko nie pamiętam dokładnie modelu... Coś mi się kojarzy że to seria Everio. Jakiś rok temu dał za nią co prawda ok. 3 koła, ale kamerka świetna, miałem z nią kilka razy do czynienia.
Więc ja bym polecał JVC.
Pzdr.
Pany a na jaki nośnik pamięci sie zdecydować najlepiej myślałem nad kartami pamięci... ale sam nie wiem.
Moze ktoś coś jeszcze więcej wie na temat kamer cyfrowych temat otwarty proszę pisać .
No oczywiście, że karty pamięci. Płyty czy dyski to już można rzec, że to archaizm... Dobra, porządna karta SDHC, np. Sandisc Extreeme III - mam taką w wydaniu 4-GB - kosa, pod względem prędkości bije inne karty na łeb, na których również napisane jest SDHC. Czas odczytu czy zapisu kilkukrotnie szybszy od pozostałych. No, ale i cena - coś za coś...
a potem żeby to rozpakować na kompie to trzeba jakiś specjalny program mieć czy jak to jest
a jak to jest z ta optyka na co zwrócić szczególna uwagę to ze ma byc FULL HD to wiem co jeszcze
no a może jakaś sugestia na konkretne sprawdzone modele
a potem żeby to rozpakować na kompie to trzeba jakiś specjalny program mieć czy jak to jest
Ale po co? Jesli format nagrywania jest jako .avi, .mpg, .mov, to po co Ci jakiś specjalny program? Nie wiem bo nie miałem z kamerami do czynienia, ale tak samo nagrywają jak aparaty przecież.
krzeszak napisał/a:
to ze ma byc FULL HD to wiem co jeszcze
Odpowiedz sobie szczerze - na prawdę Ci Full HD jest potrzebne? warto przepłacać? Jeszcze jak masz na czym to otworzyć, to ok, ale do normalnego kręcenia, F HD raczej nie potrzebne jest.
Cytat:
no a może jakaś sugestia na konkretne sprawdzone modele
Zastanów się nie nad kamerkami, a nad jakimś porządnym aparatem. Teraz już bardziej opłaca się kupić dobry aparat, bo maja też i takie same funkcje jak kamera, a rzadko która kamera ma możliwość robienia zdjęć.
http://www.swiatobrazu.pl...l-hd-19277.html mój tato się nad nim zastanawiał kiedyś, ale teraz jakiś canon wyszedł, co ma już 35x zoomu optycznego
W tej chwili aparaty niczym nie ustępują jakością nagrywania kamerom, mają również możliwość nagrywania w Full HD. Ten aparat, co w linku Ci podałem, może nagrywać filmy z 1000 fps, a to na prawdę dużo, więc i jakość będzie bardzo dobra. Może niebawem mój tato coś takiego sobie sprawi to powiem Ci więcej. Też poczytaj opinie o tym aparacie na ceneo - dość dużo dowiedzieć się można.
W tej chwili aparaty niczym nie ustępują jakością nagrywania kamerom,
i to jest zastanawiające ... telefon służy do dzwonienia a teraz już robi zdjęcia i ma GPS i 100 innych funkcji ale czy to o to chodzi
skoro aparat nagrywa takie dobre filmy i to w full HD to po co kamera niby logiczne rozumowanie ... lecz czy jest tak naprawdę czy ktoś z Was próbował nagrywać filmy takim aparatem (tej wielkości z podobnymi parametrami) wydaje mi sie ze to trochę nieporęczne ...
krzeszak, widzisz, kamery nagrywają filmy, ale do robienia zdjęć się nie nadają, bo kiepsko to wychodzi, a aparaty robią już co raz lepsze, co raz więcej tych MPX mają, co raz większy zoom itp., więc jak tak dobrze robią zdjęcia, więc tak samo też i nagrywają filmy, bo przecież korzystają z tego samego. Wiadomo, że na dłuższą metę nagrywając tylko same filmy aparatem mogłoby to być nieporęczne tak na dłuższą metę, ale to samo można powiedzieć o kamerkach, gdyby i one miały takie bajery jak aparat np. lampy błyskowe, wymienne obiektywy to nagrywanie również by było nieporęczne. Oczywiście rzecz biorąc sama kamerka ma większe możliwości, więcej bajerów, można bawić się przeróżnymi efektami itp. Ale jeśli chodzi tylko o to, żeby uwiecznić jakieś ważniejsze wydarzenie jako film, bez tam żadnych efektów, to aparat wystarczy, bo możesz na prawdę ładne zdjęcia zrobić, robiąc przy okazji też jakieś filmy. Oczywiście wszystko zależy tylko od tego, do czego Ci tak na prawdę potrzebne to i co będziesz najczęściej robić. Bo jeśli tylko i wyłącznie do nagrywania, bo dużo nagrywasz, no to faktycznie, kamerka będzie wskazana, a jeśli tylko raz na ruski rok coś tam pyknąć, to wystarczy sam aparat, a przy okazji będziesz miał fajny sprzęt do cykania fotek.
Ja się podepnę z pytaniem - czy wśród tych tańszych kamerek, znajdzie się jakaś, która ma możliwość nagrywania w trybie slow motion - tak w okolicach 1000 klatek na sekundę i więcej
Ale wiesz, tym NEXem to nie uzyskasz właściwej głębi ostrości – np. postaci z pierwszego planu będą ostre a te dalej trochę mniej wyraźne i np. paprze Ci takie ujęcia jak: rodzina przy stole czy coś w podobie. Ale już do kręcenia filmów zarąbiście się nadają aparaty Sonego z wyższej linii SLT, ale one też więcej kosztują - http://www.euro.com.pl/kamery,_Sony.bhtml
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum