Jak każdy z nas ma problem jeżdżac w nocy z oślepiającymi nas autami z tłu.
Można jakoś przyciemnić boczne lusterka by nas nie oślepiały? Oczywiście mówię o legalnym przyciemnieniu.
Znacie jakiś patent??
Czy taniej i lepiej wychodzi kupno nowych szkieł?
Proszę o podanie kosztów związanych z taką zabawą.:)
Silnik: 1,9 TD 75KM Pomógł: 9 razy Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 308 Skąd: Bunzlau
Wysłany: 2011-11-27, 21:01
w golfach V były montowane fotochromy boczne i koszt takiego koło 300pln ... czy warto bawić się w przeróbki? ... lubię jeździć w nocy i najważniejsze, to dobrze ustawić lusterko ... może też jest ważne, czy to płaskie szkło ... ja mam paraboliczne i jak ustawię, że nie widać obrysu mojego auta (widać dopiero po lekkim odchyleniu głowy), to nie razi. Folia przyciemni, ale za dnia zmniejszy widoczność
_________________ pierwszy mój VW ;-)
Ostatnio zmieniony przez Radex 2011-11-27, 21:02, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.8 B + G
Wiek: 37 Dołączył: 19 Mar 2011 Posty: 228 Skąd: SCZ in Warsaw
Wysłany: 2011-11-27, 22:39
Planuje przciemnić boczne szybki przednie i zobacze jak to się sprawuje i ewentualnie będę coś rzeżbić z lusterkami.
Polecicie jakąś folię na przednie boczne szybki.:D
A i może się wypowiecie jaka przepuszczalność jest optymalna. Wiem że ma przepuszczać max 70% i ma mieć atesty widocznie na szybie pod folią. Oprócz tego trzeba mieć jakieś papierki ze sobą??
Ja myślałem dać coś koło 15%, bo ona jest sama w sobie lekko przyciemniona. Dobra będzie??
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2011-11-27, 23:04
michascz napisał/a:
A i może się wypowiecie jaka przepuszczalność jest optymalna. Wiem że ma przepuszczać max 70% i ma mieć atesty widocznie na szybie pod folią. Oprócz tego trzeba mieć jakieś papierki ze sobą??
Ja myślałem dać coś koło 15%, bo ona jest sama w sobie lekko przyciemniona. Dobra będzie??
Przednie boczne nie mozna legalnie przyciemniac wogóle gdyz juz oryginalna ma 70 % przepuszczalnosci swiatla a tylnie boczne i tylna mozesz nawet farba olejna zamalowac i nikt sie nie czepi, a co do papierkow to ja dostalem wkladke z homologacja do dowodu ale juz nie raz przy kontroli slyszalem ze ta homologacja jest nic nie warta i mozna wyrzucic a na sam tyl to ich nie obchodzi i nic nie musze wozic
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
Wysłany: 2011-11-27, 23:23
Sauber przednie boczne od kierowcy i to można przyciemnić. z tego co ja wiem to one są fabrycnzie przyciemnione ok 5% i chciałem dołożyć 15/20% by mieć jeszcze z 5% zapasu.:)
A policja to się czepi wszystkiego.
Silnik: ON
Wysłany: 2011-11-28, 00:56
michascz napisał/a:
Sauber przednie boczne od kierowcy i to można przyciemnić. z tego co ja wiem to one są fabrycnzie przyciemnione ok 5% i chciałem dołożyć 15/20% by mieć jeszcze z 5% zapasu.:)
A policja to się czepi wszystkiego.
jak one bez foli ledwo mieszczą sie w normie nawet jak zrobisz bezbarwna folią to ci nie przejdzie musisz miec 70% swiatła widzialnego a fabrycznie masz przy zielonej szybie około 72%
Wysłany: 2011-11-28, 18:29
Nie wydaje mi się by przednie szyby były przyciemnione 30%.
Dokładnie nie wiem i tak jak Ty się nie zajmuję przyciemnianiem szyby więc się nie wypowiadam ostatecznie.
Nie wydaje mi się by przednie szyby były przyciemnione 30%.
Bo nie sa przyciemnione o tyle ALE ich przepuszczalnosc wynosi lekko ponad 70% co nie pozwala na jakiekolwiek ingerencje w szybe z przyciemnianiem.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
michascz, weź pod uwagę ze folia możne mieć te 75 % przepuszczalności ale klej swoje tez zabiera i już jest po dowodzie. Mój mechanik ma w borze przyciemnione wszystkie szybki najjaśniejsza folia w takim samym stopniu i nie widać za bardzo by były ruszane a efekt jest satysfakcjonujący a policja zazwyczaj tego nie zauważy Wg przepisów przednie boczne są nie do ruszenia chyba że fabryczne przyciemnienie daje odpowiednia przepuszczalność.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum