Przedstawiał się nie będę bo zrobiłem to w odpowiednim dziale
Tutaj wpadłem tylko przedstawić mojego ventyla, z racji, że on osobiście nie może ;D
a więc :
kupiłem go 26 sierpnia 2009, sprowadzony z Niemiec - miał już 2 właścicieli, na szczęście jakichś dziadków ( w briefie wbity jest rok urodzenia właściciela, pierwszego 1945 i drugiego 1961 )
-rocznik 1993
-przebieg przy zakupie ~166 000, obecnie ~172 000
-silnik 1,8 PB (AAM) niestety tylko 75KM ;(
-kolor czerwony
-wspomaganie
-centralny zamek
-poduszka powietrzna
-el. lusterka
-thermotronic
-welurowa tapicerka
-radio beta VW + 3 głośniki, 1 w podszybiu i 2 w drzwiach
-hak
-koła - też niestety stalówki 14"
teraz może napisze co chciałbym zrobić ... :
-zakup i montaż silownikow do maski (DONE)
-zmiana koloru podświetlenia w stylu nowych VW (golf, touran) i deski na czerwony ( częściowo DONE)
-felga ( DONE)
-chromowane ringi na zegary
-przyciemnienie szyb
-smoked lights (wszystkie pomarańcze na czarno) (DONE)
-wygłuszenie auta
-car audio na jakimś dobrym poziomie - audiofil ze mnie
-lekka gleba(-40) ( częściowo DONE)
-tarcze brembo klocki ferodo (DONE)
-jakiś fajny wydech
-zakup CB
-obszycie kiery, hamulca i lewarka
-BRA na maskę
-rozpórka przód, tył ( częściowo DONE)
-zakup stożka
-zrobienie klapy na pół gładko, czyli zniknie znaczek Vento i znaczek VW zostanie zaspawany. ( częściowo DONE)
-możliwe ze zagoszczą elektryczne szyb, jak nie w całym wozie to na pewno w przodzie
-podniesienie mocy do przynajmniej 90KM
-poprawki blacharko-lakiernicze
-zmiana koloru wnętrza na czarny
-soczewki bi-xenonowe + xenon 6000k
mój wzór do naśladowania :
+
już dokonane zmiany :
2009-09-28
-zakup i montaż ori radia do venta
-nadanie mojemu devilowi nowych numerków już polskich i ubezpieczenie go
2009-10-17
- zregenerowany rozrusznik
- wymieniony filtr paliwa i filtr kabiny
- podłączona sonda lambda ( w końcu ) - działa
- pospawany tłumik
- zrobiony nadmuch ( teraz działa na wszystkich 4 biegach )
zakupiona nowa bateryjka do mojej zabawki ;D
centra standart 62ah
2009-11-11
- zalozenie nowych pozycji - biale diody
wtedy tez mialem maly wypadek, rozlalo mi sie troche benzyny z bagazniku i potopilo mi wygluszenie, musialem je sciagac i malowac podloge bagaznika :
czekam na jakas lepsza wyplate zeby zakleic to matami ...
2009-11-20
-odkleiłem napis "Vento_GL" z klapy, zamierzam jeszcze odkleić znaczek "VW"
-poza tym uszczelniłem bagażnik, odkręciłem lampy na błotnikach, przesmarowałem uszczelki silikonem i zakręciłem, na razie jest sucho... zobaczymy po większych opadach
2009-11-30
-wymieniłem dziś płyn do wspomagania, na febi (zielony)
-poza tym zakupiłem żarówki (Philips BlueVision)
2009-12-24
nowe graty :
ori głośniki od Jendker'a z forum vwvento.org, póki co, byle grało, na wiosnę budowa konkretnego audio ; P
lampy hella, kpl za 50 zł od kolegi z forum vwvento.org, miały być malowane na czarno-czerwone ale chyba dam sobie spokoj
i nowe tarcze i klocki, brembo i ferrodo premier
czekam jeszcze na nowe graty zamówione u Mapeta ;D - rozporka na przod i lifty do maski
we wtorek idzie do mechanika nawymiane :
-płynu chłodniczego,
-koniecznie napięcie ... przewody, kopułka, palec i świece,
-zaspawanie tlumika bo warczy jak wrc
-założenie zakupionych tarcz brembo i klocków ferrodo...
-prawdopodobnie wymiana pompy hamulcowej, bo chyba padła ...
a co wiecej to wyjdzie w praniu
03.06.2010
- 22.04 lampy tył, kierunki przód i blendy zostały przyciemnione za pomocą folii
- 05.05 została założona instalacja gazowa Lovato z komputerem Bingo + butla w koło (jestem zdania, że gaz jest do zapalniczek, ale niestety z przyczyn ekonomicznych musiałem... )
- 17.05 zostały zakupione prawie nowe amortyzatory MTS na przód (przejechane mają ok 400km ) + klp. używanych sprężyn obniżających -40mm
- koła zostały przygotowane do malowania, ale prawdopodobnie będę musiał prostować 2 felgi, bo na wew. rancie są wgięcia ... ;/
najbliższe plany
założenie kól i zawieszenia,
dokupienie tylnych amortyzatorów MTS i zalożenie
pomalowania grilla na czarno oraz zrobienie smoked przednich lamp
ogarnięcie blacharki (podłoga, progi, nadkola)
założenie rozpórki
a co więcej to wyjdzie w praniu, na ile kasa pozwoli bo planów jest ogrom
09.07.2010
w szybkim skrócie :
- 10.06.2010
zmiana koloru podświetlenia licznika z zielonego na ...
dzień
noc
pozostało mi jeszcze zmienić podświetlenie we włączniku świateł i thermotronicu ;P
- 19.06.2010
naprawa lampki w drzwiach od strony kierowcy a brakowało tylko kawałek kabelka
przełożyłem także kontrolki od LPG w mniej widoczne miejsce :prosze:
- 20.06.2010
zamiana z kolegą piotrek_inf na obudowy lusterek, ja dałem mu w kolorze czerwonym, on mi czarne
- 21.06.2010
pomalowanie zacisków i bębnów na czerwono
- 22.06.2010
założenie opon na felgi, koła wylądowały po wielkich mękach na aucie
szału nie ma
a także zamieniliśmy się z kolegą piotrek_inf na wnętrze bagażnika on dał mi pełnowymiarowe kolo + takie styropian podwyższający z przegrodami ( ORI ), co by mi butla nie wystawała, a ja jemu dojazdówkę, mi chodziło o to, żeby butla nie wystawała, a on potrzebował większego bagażnika
międzyczasie:
plany na najbliższe dni :
- BRA ( już zamówiona )
- wspawanie plecionki ( złącze elastyczne ) bo co chwile mi pęka tłumik
- grill na czarno
- założenie zawieszenia z przodu
i po głowie chodzą mi soczewki, ale zobaczymy co z tego wyjdzie ;D
co więcej ? tego nie wie nikt ;D
\
btw. autor zastrzega sobie prawo do zmiany planow bez podawania przyczyny ;D
_________________ Spełniaj marzenia, bo życie jest krótkie.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2011-07-26, 19:29, w całości zmieniany 8 razy
Ładna seryjka. Troszkę golasek, ale zawsze można podokładać kilka bajerków. Ładny środeczek taki jaśniutki
Ze zmianami to postąpisz tak jak Tobie pasuje. Mi się ogólnie nie podobają takie przeróbki, ale ventka z drugiego foto ma konkretną felgę.
Pozdrawiamy i witamy kolejnego gracza w grupie podkarpacie
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-09-06, 08:53
Witam na forum
Furka widac ładnie utrzymana....z tymi plamkami rudego to działaj zeby się nie rozeszło bardziej...byc moze da radę to zrobic w domowym zaciszu
Plany zacne....troche tylko ta gładzona klapa jakos mnie nie przekonuje
zeniTh, - ładne vento widzę masz grube plany względem furaka... nie zostaje nic jak życzyć powodzenia w modach.
a swoja droga to 75 czy 90 kony motor a co do zakładania halogenów to proponuje juz zacząć szukać włącznika full opcja bo nie jest to taka łatwa sprawa... a wiem co mowie
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
chyba 75KM ale co do tego to nie jestem pewien, to akurat dla mnie było mało ważne przy wyborze auta ;D btw. gdzie sprawdzić jaki to motor ?
włącznika do świateł znaczy do halogenów ? mam włącznik z opcją halogenów, tylko nie mam samych halogenów ... jeśli o to chodzi ..
Ostatnio zmieniony przez zeniTh 2009-09-06, 10:10, w całości zmieniany 1 raz
furak ladny srodek jeszcze lepszy plany niezle ale pomysl z klapa m osobiscie nie podchodzi ani zdesie jakies z zywicy nie podchodza ale to twoj furak i ma sie podobac tobie
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2009-09-06, 11:09
Siema
Ładna Serja
Plany zacne i powodzenia w modach i obys jak najszybciej zapomiał o klapie jest dobrze i najlepiej by było jakby tak zostało no ale cóż to będzie tylko i wyłacznie Twój wybór a my możemy jedynie sie przyglądać Twojej wizji Venta i oby była ona jak najlepsza
Furak Daje rade a mysle ze juz niedługo jak zaczniesz modzic bedzie coraz lepiej
I Jak to Piotrek Napisał to Tobie ma się Podobać Auto
Pozdrawiam
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
nadszedł czas zmiany kloców, przeczyściłem kiedyś hamulce bo były zapieczone i słabo hamowały ale to było tylko chwilowe rozwiązanie, bo i tak klocki były cienkie... chciałbym przy tym zmienić tarcze ... w sumie to są jeszcze dosyć grube, ale czy tak czy tak musiałbym ich dać do regeneracji ...
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-09-28, 10:39
A jak to polerowałeś Bo może bym u siebie się wziął za takie coś Czy to musi być z jakiegoś dziwnego metalu czy zwykły tłumik też tak można wyglancować
Tak z ciekawości ile zapłaciłeś za wymianę tulejek i sworzni?
185 zł z wymianą
Paweł J. napisał/a:
Ventyl trafił w dobre ręce...widac dbasz o niego.
A polerka wydechy
no zobaczymy
cinek82 napisał/a:
A jak to polerowałeś Bo może bym u siebie się wziął za takie coś Czy to musi być z jakiegoś dziwnego metalu czy zwykły tłumik też tak można wyglancować
to jest zwykły tłumik, polerowałem wodnym papierem ściernym, ale nie wiem jaka grubość, mogę Ci na to odp jak wrócę do domu ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum