Koledzy mam taki problem,że temperatura w trasie wzrasta max do 75 stopni.Płyn miałem zmieniany jesienią.Gdzieś znalazłem że drugi czujnik znajduje sie w chłodnicy.Czy chodzi tu o termostat czy jest jeszcze jakiś jeden czujnik który odpala wentylator.Dodam ,że wentylator nawet się nie włącza czy jest to spowodowane uszkodzonym czujnikiem w króćcu?Górny wąż z króćca jest goracy ,ten na dole z chłodnicy ciepły.
Silnik: 2.8 VR-6 Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 2400 Skąd: Warszawa-Puszków
Wysłany: 2012-02-06, 18:29
kolego a czy na postoju temt też nie wzrasta czy jest ok,bo trza wziąść pod uwagę to że mamy spore morozy i podczas jazdy jest marna szansa ze złapie taką temp jak w lato ,u mnie np vr6 podczas jazdy nie osiągał temp powyżej 65 lecz problem rozwiązałem zasłaniając chłodnicę i teraz jest w normie temp
Sory koledzy,napisałem na szybko.Przeczytałem około 5 tematów z szukajki. Tak na postoju też max 70 stopni i zaraz po odpaleniu obroty 2000 .Więc po przeczytaniu wszystkich tematów mam po kolei dokupować i zmieniać czujnik w krućcu,czujnik w chłodnicy i termostat?
Ostatnio zmieniony przez Piotr_Goldap 2012-02-06, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
Więc po przeczytaniu wszystkich tematów mam po kolei dokupować i zmieniać czujnik w krućcu,czujnik w chłodnicy i termostat?
Nie! Jeśli latem tak nie miałeś to teraz wstrzymaj się, bo teraz na dworze jest bardzo zimno i auto nie zdąży się do końca nagrzać. Nie sztuka powymieniać wszystko, kasę wywalić, a efekt mieć dalej ten sam. Już pisałem w którymś temacie, żeby dotknąć węża górnego i dolnego. Dolny powinien być zimny. Bo jeśli oba będą ciepłe po paru kilometrach jazdy, to oznacza tylko, że termostat będziesz mieć do wymiany, bo woda zamiast krążyć małym obiegiem, poprzez otwarty termostat krąży dookoła całego układu, i stąd niska temperatura.
W lato było ok,temperatura taka utrzymuje sie od jesieni i szczerze powiem ,że nie pamietam czy wentylator kiedykolwiek mi sie włączał.Nie wiem jak to ma się do ogrzewania bo dosłownie 10 -15 minut po odpaleniu zaczyna leciec lekko ciepłe powietrze.A co z obrotami około 2 tysięcy?Wyczytałem ,że czujnik w krućcu jest równiez odpowiedzialny za ssanie.Jeżeli walnął ten czujnik i nie pokazuje również prawidłowej temperatury to pomimo tego wentylator powinien włączyc czujnik w chłodnicy ,jeśli oczywiście dobrze rozumuje albo kompletnie nic nie pojmuje.Po trasie około 60 km temp jest max 75 stopni
Ostatnio zmieniony przez Piotr_Goldap 2012-02-06, 19:57, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2012-02-06, 20:17
Piotr_Goldap napisał/a:
bo dosłownie 10 -15 minut po odpaleniu zaczyna leciec lekko ciepłe powietrze
Termostat na 99.9%
Piotr_Goldap napisał/a:
.Jeżeli walnął ten czujnik i nie pokazuje również prawidłowej temperatury to pomimo tego wentylator powinien włączyc czujnik w chłodnicy ,jeśli oczywiście dobrze rozumuje
Mam sprawny termostat i nawet w trasie temperatura w największe mrozy stała równo na bacznosć czyli 90 stopni, tylko że silnik sie wolniej nagrzewa,ale temperaturę łapie.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2012-02-06, 20:18, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2012-02-06, 20:28
Piotr_Goldap, zrób jeszcze dla pewności tak jak Sebastian radzi, jeśli z nawiewów leci Ci juz letnie/ciepłe powietrze i masz na blacie np ok 60-70 stopni a dolny wąż od chłodnicy także będzie letni to ba 100% termostat. Dolny wąż musi być zimny az do temperatury otwarcia czyli ok 87 stopni-oczywiście przy sprawnym termostacie,którego zapewne nie posiadasz.
na ssaniu powinno być ok 1100 jak masz książkę sam naprawiam to sprawdź powinno być
spróbuj reset zrobić kompa ew może jakaś nieszczelność w podstawie ale przyczyn może być więcej
co do temp to jak wyżej klasyczny przypadek walniętego termostatu masz:) nie wierzę w to że po trasie nie zdążył się nagrzać bynajmniej ja nie mam takiego problemu fakt dłużej mu ta zajmie niż w lato ale dojść powinien do 90 od tego przecież jest tam ten termostat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum