Wysłany: 2012-05-27, 23:31 wentylator chłodnicy jak by szedł przez siłe vento 2.0
witam ostatnio zauwazyłem ze jak zgasze auto wentylator troche głosniej chodzi i jakby przez siłe sie krecił co jest przyczyna??? czy mozliwa jest jego reanimacja na kilka dni poniewaz jestem zagranica autem jezeli nie czy demontaz jest trudny??? i czy trzeba jak niektórzy pisza połowe przodu rozebrac?????? prosze o info mój silnik to 2.0 ADY
Możliwa, tylko czy opłacalna? Penie tak, bo jak zrobisz, to wiadomo, że będzie dobrze zrobione. Po prostu wraz z upływem czasu mogło się coś zapiec, brudu naleciało, szczotki blokują, bądź cokolwiek - ale jak nie rozbierzesz, się nie dowiesz...
dadus_88 napisał/a:
i czy trzeba jak niektórzy pisza połowe przodu rozebrac
Niestety... Zderzak out, chłodnica out i dopiero wówczas będzie dojście.
U mnie wiatrak nie chodził od chwili kupna. Nie dawało mi to spokoju, bo powinien. Rozebrałem go i co się okazało, że szczotki się zapiekły. Powyczyszczałem wszystko ładnie pięknie i już było git. Myślałem, że wydatek rzędu 50-100 zł mi się upiekł. Ale nie nacieszyłem się długo moim zregenerowanym wentylatorem, bo coś się stało, strzała jakiegoś dostać musiał i się śmigło ułamało i strasznie telepał. Więc wymiana była obowiązkowa. Tak czy owak - zemściło się. Ale to jak masz czas się grzebać i Ci się chce, bo raczej to się nie opłaca. Pojedziesz na szrot i nowy dostaniesz. Tylko niech Ci sprawdzą na miejscu pod akumulatorem czy działa on prawidłowo i posiada wszystkie biegi, żeby nie było, że kupisz nowy, a okaże się taki sam jak stary...
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2012-06-03, 09:30
Proponuję jak kolega wyżej ale chłodnicę tylko odkręcasz, węży jej nie odłączasz i odchylasz ją w przód, odpada zabawa z płynem.
Co do samego silniczka - naprawa nieopłacalna ale można. Istota jest w tym że niema w nim łożysk kulkowych tylko ślizgowe: tulejki. Często luz wynika nie z wytarcia tych tulejek, ale z tego że całe tulejki dostają luz w swoich mocowaniach z cienkich kiepskich blaszek, wówczas wystarczy zaklepać te blaszki i działa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum