Wysłany: 2012-06-24, 14:30 stuki podczas jazdy na luzie
mam problem podczas jazdy zaczyna cos stukac pukac pod maska. walcze z tym juz od miesiaca. gumy na wahaczu wymienilem, sprawdzilem przegoby, jeden wymienilem, poduszki sprawdzilem i wymienilem podejrzana od strony skrzyni, i nadal stuka. pomocy
dodam jeszcze ze od niedawna to wali coraz mocniej. poprzednio to walilo tylko przy ostrym ruszaniu, oddalem samochod do mechanika na czyszczenie nastawnika, bo szarpal na niskich obrotach, juz nie szarpie i nie faluje ale za to zaczal mocno stukac podczas jazdy, najbardziej przy zmianie biegow i jezdzie na luzie.
jeden mechanik stwierdzil ze to skrzynia. na 99% ale ja nie jestem przekonany, bo np. podczas jazdy jak sie wjedzie w dziure to tez cos puknie, jak by cos luzne bylo. co to moze byc?
jak auto stoi na luzie to tez cos slychac? ja mialem tak, że jeździłem bez oleju w skrzyni i coś postukiwało... podejrzane było sprzęgło, a właściwie łożysko, bo po wciśnieciu go ustawało trzaskanie (jakby coś było luźne) ustawało. Sprzęgło okazało się dobre, wymieniono trzpień wyciskający sprzęgło (taki pręt ok 50cm dl), nalany olej do skrzyni i było wszystko ok, do niedawna... teraz mam te same objawy inny mechanik twierdzi, że to łożysko albo skrzynia sie sypie...
jak auto stoi na luzie to tez cos slychac? ja mialem tak, że jeździłem bez oleju w skrzyni i coś postukiwało... podejrzane było sprzęgło, a właściwie łożysko, bo po wciśnieciu go ustawało trzaskanie (jakby coś było luźne) ustawało. Sprzęgło okazało się dobre, wymieniono trzpień wyciskający sprzęgło (taki pręt ok 50cm dl), nalany olej do skrzyni i było wszystko ok, do niedawna... teraz mam te same objawy inny mechanik twierdzi, że to łożysko albo skrzynia sie sypie...
podczas postoju nic nie puka. zaczyna pukac jak tylko kola zaczna sie toczyc. mam takie wrazenie ze co pelny obrot kola to jest jeden 'stuk'. ale nie zawsze, bo np. jak sie przyspiesza to go nie slychac, a jak sie zwalnia na biegu lub na luzie to zaczyna cos postukiwac....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum