Wysłany: 2007-04-12, 19:33 Mieszek od hamulca ręcznego.
Dzień dobry.
Jako iż fabryczny mieszek po latach zdążył się już poddać wielokrotnym uściskom, przez co porwał się i wygląda bardzo nieestetycznie.
Kupiłem nowy skórzany przez allegro. Dzisiaj do mnie przyszedł więc z zapałem do pracy poszedłem dłubać. Ściągnąłem "pokrywke" wraz ze starym mieszkiem i tutaj zapał do pracy się skończył.
Nie wiem jak to opisać bez zdjęcia ale mieszek wygląda jakby był przyklejany na gorąco. Tzn kołki plastikowe są stopione i tworzą z mieszkiem jedną całość. Za cholere nie idzie tego zdemontować. Wygląda na to że, można go jedynie wyrwać ale później jak zamontować nowy ?
Czy ktoś już demontował mieszek i wie jak to obejść ?
Ok, załączam foty. Możliwe że, komuś pomogą.
A tak się prezentuje ręczny:
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez dariusz 2007-04-12, 19:48, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-12, 19:37
Dwukrotnie już wymieniałem i nie miałem problemów. Pamiętam, że w oryginalnej gałce on był jakoś zaczepiony, i trzeba było wypiąć z gałki, ale jak dokładnie to nie pamiętam, bo od zawsze mam gałki ALU i oryginał wywaliłem pierwszego dnia po zakupie
Silnik: VR6
Wysłany: 2007-04-12, 22:47
recznego mieszek trzbe spizkulcem pod spodem tam na szwi wypnac tzn prz szew wcisjac spzikulec by odblokwoac zapakde pozniej za pomoca lutownicy np odkleic i przykleic..
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-04-12, 22:55
dariusz Ty jeszcze nie widziałeś chyba nieestetycznego mieszka
to jest mały minus Ventek bo bardzo mało jeździ z całymi oryginalnymi bo szybko się przecierają
cały problem przerabiałem niecały rok temu i też to zgrzanie mnie wnerwiło
wyrwałem ten cały syf ze środka i nowy mieszek po prostu przykleiłem od spodu na nawo i trzyma się i wygląda dobrze
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-12, 23:05
Kurcze, ale się zakręciłem na maxa, nie wiem czemu o gałce mówię ciągle
Ale ręczny to wogóle pikuś jest... Podobnie jak u Gavel'a w cholerę to poszło...
Silnik: 1.8
Wysłany: 2012-07-24, 18:26
eloo, mam ten sam problem... Powiedzcie mi jak mogę sobie poradzić jeżeli w moim tunelu nie ma tego plastiku z ori mieszka oraz nie mam wzorca ;/ Jak macie jakieś rady to proszę o pomoc
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2012-07-24, 23:02
ja bym utworzył wzorzec z miękiego grubego drutu np miedzianego i przeniósł go potem na blachę i wyciął odpowiedni kształt. Albo po porostu klej bezpośrednio do plastyku, nie musisz się tego bać bo te mieszki zamienniki np z z allegro sa bardzo trwałe, ja mam już ponad 5 lat i zero zużycia widocznego, to samu na lewarku biegów jaki i na ręcznym
Silnik: 1.8
Wysłany: 2012-07-24, 23:05
Poradziłem sobie bardzo ładnie wyciąłem z kawałka plastiku dość cienkiego wzór, dociąłem, wyrównałem, mieszek zszywaczem w niektórych miejscach spiąłem i plastiki pospawałem lutownicą. Efekt jak najbardziej zadowalający, jutro zapodam fotki, bardzo ładnie przylega
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum