Wysłany: 2007-04-17, 22:51 problem z moca i przyspieszaniem silnik 1,8 55kw
witam niedawno dolaczylem do grona posiadaczy ventek,mam pytanie mianowicie moje vento od niedawna stalo sie jakies slabe,nie wiem czym to jest spowodowane moze wy mi pomozecie,na wolnych obrotach chodzi normalnie w miare rowno,odpala zawsze,gdy juz jade i przyspieszam silnik raz ciagnie i raz sie jakby dlawi tak na zmiane,nie jest to bardzo widoczne ale dla kierujacego jest to odczuwalne,nie jest tak dynamiczne jak wczesniej,wzroslo tez chyba spalanie bo teraz srednio wychodzi ponad 10l na 100km,prosze o jakies porady gdyz za bardzo nie znam sie na mechanice,dodam ze wymienilem gume pod wtryskiem,pozdrawiam
najprościej pojedz i podłoncz go pod komputer i niech ci pokażą co w nim nie tak ja jak mam problem zaczynam od tego bo to może być też tylko przyczyna brudnego filtra powietrza albo dostaje lewego powietrza jak wymieniałeś tom gume pod wtryskiem igdzieś żle doszło ja mam 1,8 66kw 90KM iteż odejście mam słabe ale jak się rozrusza to dopiero widać te 90KM
jeżeli chodzi o komputer (mówię na własnym przykładzie - 1,8 55KW 1992 ) to za dużo ci nie powie bo ja nazywam to bardziej sterownik za wiele informacji przynajmniej na temat spadku mocy itp to się nie dowiesz ja miałem niedawno podobny problemik - powiem tak najpierw pomiar kompresji potem (świece,kable,kopułka,palec)to z tańszych rzeczy dopiero potem bym się zajął poważniejszymi rzeczami .
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-18, 20:11
Pierwsze na co stawiam to ustawienie zapłonu. Dokładnie identyczne objawy były u mnie, pisałem o tym już parokrotnie na forum. Pojedź niech CI ustawią kąt zapłonu (mechanik, który ma lampę UV no i katalog z danymi fabrycznymi). Po ustawieniu zapłonu problem minął jak ręką odjął, wróciła moc i przestał palić jak smok.
Jak ustawienie zapłonu będzie OK to jeszcze może być walnięta sonda, też są podobne objawy.
Silnik: 2.0 2E Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 172 Skąd: K-Kożle
Wysłany: 2007-04-20, 09:15
jezeli ustawienie zaplonu nie pomoze , radze sprawdzic sonde lambda - objawy padnietej sondy to wlasnie wieksze spalanie i czasami mulowaty ,dlawi sie paliwem.
moga tez falowac obroty silnika .
dzieki za odpowiedzi chyba najpierw zajme sie tym zaplonem,kable juz przekladalem co prawda uzywane bo od kolesia od takiego samego silnika i jest to samo,zobacze zaplon jak cos sie poprawi dam znac,pozdrawiam
znajomy ostatnio tyle że w pasacie 2 l miał też spadek mocy wyszło mu u mechanika że ma wypalone gniazdo cylindra i ma go wstawiać do naprawy tak jak mu muwił mechanik to coś około 300-400zł go wyniesie
witam wzialem sie do roboty i zaczalem przestawiac zaplon sam,wiecie co poprawilo sie,spala teraz mniej paliwa i lepiej ciagnie,teraz pojade do dobrego mechanika niech to zrobi fachowo ale teraz wiem ze przyczyna byl zaplon,dzieki za wszystkie porady,pozdro
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-03, 12:49
rumianek, nie ró tego samemu, bo możesz silnik rozwalić w ten sposób... Pojedź gdzieś mają "lampę" i ustawią CI to zgodnie z książką, bo tak na oko to nic dobrego z tego nie wyjdzie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum