Wysłany: 2007-05-25, 08:10 Mam problem z pasami bezpieczeństwa
Witam !
Jestem od kilku dni wlascicielem Vento 97' 1.9 TDI i mam problem z pasami bezpieczeństwa 2 przednie - nie chca się wogóle rowijać.
Problem z tym ze nawet nie wiem jak sie do nich zabrać gdzie jakie srubki i zatrzaski?
Proszę może ktoś to rozbieral i wie jaka to może byc przyczyna.
Prosze o jakas instrukcje i wskazówke -do kupienia części na wymiane przed rozpoczęciem demontażu.
Z góry dzieki
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-05-25, 08:50
Witam.
Musisz zdjąć plastikową osłonę środkowego słupka. Nie jest przykręcona żadnymi śrubami.Prawdopodobnie bedziesz musiał wyciągnąć również plastikowe progi wewnetrzne. Za naprawę zwijarki pasów nie radzę się zabierać. Lepiej kupić na szrocie z jakiegoś anglika. Nie kupuj z rozbitego samochodu!!!!
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-05-25, 09:44
Bardzo możliwe że Twoje autko miało jakiegoś mocnego gonga z przodu bo w takich sytuacjach często pasy się blokują. W takim wypadku czasami nawet nie da się tego naprawić więc najłatwiej i najlepiej kupić nowe. Lepiej nie eksperymentować bo pasy to Twoje bezpieczeństwo więc warto, żebyś mógł na nich polegać.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-25, 11:26
A wiecie o tym, że sprzedaż używek pasów jest zabronione w PL. Niedawno się dowiedziałem i mocno się zdziwiłem. Poszukaj w dobrym stanie. Demontaż nie jest trudny, wystarczy zdjąc osłonę słupka od wewnątrz (koniecznie uważaj na zaczepy przy samym dachu jak je połamiesz to będzie odstawać potem). Parę śrubek i odkręcone, ale tez nie proponuję prób naprawy tego...
byc moze i tak, bo przeciez rzadko mozna spotkac auto zachodnie nie stukane
MOże ktoś ma namiar na taki sklep lub szrot gdzie mozna zakupic pasy
Bede wdzięczny
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-25, 11:42
www.gabrielmotoparts.com
Skle w Łodzi, swego czasu kupowałem u Gabrysia sporo rzeczy, teraz dobie Allegro czy ebay nie są tak konkurencyjni cenowo ale za to mają wszystko...
heja Znalazlem goscia w internecie który sprzedaje czesci do Vento i posiada pasy bezpieczenstwa lecz z Vento 93' i to sa zwykle pasy bez napinaczow
a ja mam rocznik 97' czy w tych rocznikach to juz sa napisancze itp. ?
[ Dodano: 2007-05-29, 20:45 ]
heja dokonałem demonażu pasów i mogę podzielić się spostrzeżeniami.
Tak jak pisaliście powyżej, zostały wystrzelone- niestety
Komplet takich pasów to koszt rzędu ok.150-250 zł ale co to jest w porównaniu z bezpieczeństwem?! Pasy muszą być.
Jeśli chodzi o demontaż to bardzo prosta sprawa: zdejmuję się od góry powoli osłonę słupka i powoli ku dołowi zatrzaski a następnie osłony progów ( kilka śrubek ) na dole i włala! Cały demontaż.
Powodzenia
Dzieki za wszystkie komentarze.
Temat zamykam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum