Silnik: 1,8 Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 193 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2007-05-17, 20:18 Zawiszenie i opony
Witam
Mam pewien kłopot związany z zawieszeniem , jest ono bardzo niskie .
W lato prezentuje się ono znakomicie i nie zamierzam go zmieniać
Zastanawiam się gdy przyjdzie zima i przyjdzie mi wyjechać na te muldy to napewno nigdzie nie przejadę, jaki zestaw opon i felg założyć by nie zmieniać całego zawieszenia??
Wiem że do zimy jeszcze daleko ale teraz napewno zakupię je taniej ,
kurczę czemu u nas nie ma cały czas lata moje autko by nie wymagało zmian na jakieś potężne opony .
Pozdrawiam Szycha...
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2007-05-18, 01:03
zarzuć coś koło 185/80/R14 i to powinno pomóc a tak na poważnie niskie zawiasy to kicha jeśli chodzi o funkcjonalnośc także cos za cos, ja np podnosiłem tył o 4 cm i dopiero teraz jest super nizaleznie od pory roku...
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-18, 10:47
Tygrysisko, popieram w 100%. Ja tez wyrosłem z niskiej zawiechy bo jest nie praktyczna, chyba że masie autko tylko do jazdy w niedziele Wtedy niska zawiecha jest OK
Silnik: 1,8 Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 193 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2007-05-18, 11:06
witam
a ja uważam że jest praktyczne tylko trzeba umieć jeżdzić!!!!
niskie zawieszenie nadaje bardziej ładniejszego wyglądu niż podniesione auto ,
zapytałem jaki zestaw kól trzeba założyć żeby było ook , a nie czy wyrosłem z czegoś czy nie!
Widzę spyro że ty już bardzo poważny jesteś
To że ktoś ma niskie zawieszenie nie oznacza że jest niedojrzały tylko kwestia gustu
Bez urazy spyro
Pozdrawiam szycha...
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-18, 11:48
Szycha... napisał/a:
o że ktoś ma niskie zawieszenie nie oznacza że jest niedojrzały
Szycha..., czy ja powiedziałem, że jesteś niedojrzały? Nie o to mi zupełnie chodziło. Ja wyrosłem z takiego zawieszenia,bo mając lat 19 pierwsze co zrobiłem w moim Vento to zmieniłem zawiechę na niską. Efekty były widoczne non stop, wiecznie urwany tłumik, belka itp itd.
Fajny wygląd, ale nic poza tym. A praktyczne to to nie jest kiedy każdy krawężnik to wyzwanie dla kierowcy... Poprostu ja aktualnie stawiam na pierwszym miejscu praktyczność nad wyglądem i już,
Szycha... napisał/a:
jest praktyczne tylko trzeba umieć jeżdzić!!!!
nie uważam się za złego kierowcę, samą Ventką zrobiłem już grubo ponad 100 tys km i jakoś nigdy nie miałem problemów...
Chciałbym zobaczyć Twoje umiejętności w jeździe po lesie z takim zawieszeniem. Albo po naprawianym asfalcie z dziurami po 40 cm każda... Spox jak mieszkasz sobie w USA, gdzie każda droga jest jak blat stołu.
Szycha... napisał/a:
Bez urazy spyro
luzik, każdy ma swoje zdanie i to się liczy bo nudno by było jakbyśmy wszyscy tak samo myśleli.
Wysłany: 2007-05-20, 19:19
Kolego właśnie dlatego zapytałem jakie najlepiej założyć oponki i felgi by było dobrze,
nie npytam czy będe tarł czy nie , widzę że zamiast odpowiedzi schodzimy na temat czy niskie zawieszenie jest praktyczne, zapewne dla jedych tak dla drugich nie , więc dajmy spokój , interesuje mnie tylko rozmiar kół.
Szycha...
Wysłany: 2007-05-20, 20:47
Szycha... napisał/a:
Kolego właśnie dlatego zapytałem jakie najlepiej założyć oponki i felgi
Zdaje sie że kilka postów wcześniej napisałem o tym...
Ale skoro piszesz że wystarczy dobrze jeździć żeby mieć niską zawieszkę więc grzecznie zapytałem co maja wysokie umiejętności (które zapewne Ty posiadasz) prowadzenia auta do np takiej sytuacji jaką przedstawiłem.
Wysłany: 2007-05-20, 21:01
wyrwałeś coś z kontekstu i teraz to będziesz mielił,nikt nie jest najlepszym kierowcą, wymyśliłeś skrajną historyjkę a ja mam na nią odpowiadać
Jeżeli bede wadził to jednak moje auto i mówi się trudno a co do kierowania to uważam się za dobrego kierowcę jak zapewne wszyscy tutaj , ale zawsze się uczymy i tyle.
Szycha...
Ale skoro piszesz że wystarczy dobrze jeździć żeby mieć niską zawieszkę więc grzecznie zapytałem co maja wysokie umiejętności (które zapewne Ty posiadasz) prowadzenia auta do np takiej sytuacji jaką przedstawiłem.
Jeśli umiesz jeździć to nie dopuścisz do takiej sytuacji i już
Akurat muszę się zgodzić z kolegą Szychą, że do jazdy z obniżoną zawieszką trzeba troszkę więcej koncentracji aniżeli jazda ze standardem. Nie bez kozery na wyścigach jeździ się z obniżoną zawiechą i tylko wprawni kierowcy potrafią opanować maszyny na torze.
Pozdro!
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
Wysłany: 2007-05-20, 21:22
chyba kolega Theority rozumie mój problem , z niskim zawieszeniem trzeba naprawdę uważać , i zdaję sobie sprawę z tego że jazda w zimie będzie utrudniona a niżeli latem .
Theority dzienx za poparcie
Szycha...
Wysłany: 2007-05-20, 21:25
Szycha juz nie będę "mielił" widzę że się nie zrozumiemy, niech już tak zostanie jak jest jest, bo jeszcze nerwy mnie poniosą...mnie np nikt nie przekona do niskiej zawieszki i odwrotnie więc niech tak już zostanie....
Wysłany: 2007-05-20, 21:43
Tygrysisko nikt cię nie przekonuje do niskiej zawieszki i nie o to w tym chodzi
A mnie też już nerwy puszczają, nie mam zamiaru się z tobą spierać bo nie o to tu w tym forum chodzi chyba się ze mną zgodzisz
Może w innej kwestii się kiedyś zgodzimy
Pozdro Szycha...
Wysłany: 2007-05-20, 21:48
Szycha... napisał/a:
Tygrysisko nikt cię nie przekonuje do niskiej zawieszki
Wiem, ani ja Ciebie do wysokiej.
Szycha... napisał/a:
nie mam zamiaru się z tobą spierać
Ani ja z Tobą.
Szycha... napisał/a:
Może w innej kwestii się kiedyś zgodzimy
To raczej nie jest kwestia zgadzania sie lub nie bo ja nie neguję niskiej zawieszki, jeśli ktoś to lubi to proszę bardzo, tylko jak dla mnie to odpada, bo pamiętam jak mi się jeździło na standadzie a co dopiero na niskiej.
A tak poza tym to ja na Twoim miejscu z tą zawieszką zmieniłbym fele na ciutkę większe, w tedy auto nie straci na wyglądzie i zarazem się podniesie...
może być jeszcze taka wersja jak moja tj. kupilem auto z takim zawieszeniem, a że ktoś w D wymienił je całkiem niedawno (dostały mi się w spadku papiery na to)
nie mam kasy i sensu teraz wymieniac calego zawieszenia.
Jesli chodzi o wszelkie podniety z tego tytulu to raczej przez pierwsze pol roku mielem problemy uswiadomic sobie jak nisko "jestem" (naderwane elementy podwozia)
a dzis caly czas swiadmosc (irytujaca bo np. jest wole miejsce, ale ja oczywiscie tam nie wiede chyba ze tam zostane z pourywanym zderzakiem itp.
Nie mowiac ,ze twardo jak w furmance
Plus zalosny mozesz ostro dawac na zakretach ( ale jak wiadomo lepiej tego nie robic bo zawieszenie to nie wszystko) no i jak jest dobra droga (ktorej u nas nie ma)
a oponki wlasnie to dziala (wystaczylo zapodac 70 i juz byla roznica)
ale zobacze co planujecie moze jakies lepsze rozwiazanie
Silnik: VR6
Wysłany: 2007-05-24, 00:18
a ja mam 8 cm do miski i se radze
znopwu ten temat o zawiezce
Szycha..., opony to malo ci dadza.. bo jak zalozysz wieksze to bedzie ci obcierac.. wez zrob najelpoeij jak ja.. na lato sportowa zawieszka a na ziem wkladasz seryjna i po problemie
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
Wysłany: 2007-06-02, 11:32
Dziś postanowiłem zmienić fele na 15cali. Wszyscy mi to odradzali tzn wulkanizatorzy i ludzie, którzy się tym zajmują. Znajomy wulkanizator opowiadał jak ludzie narzekają na niskie profile typu 50. Ponoć to nie na nasze drogie (pogorszenie komfortu jazdy). Wszystkie nierówności są przenoszone na auto, autem trzęsie, szybciej padają końcówki drążków, itp itd. Chciałem zarzucić fle 15 cali z kumami 195/60 ale tego też mi odradzono bo może ocierać o błotniki. Za to przy dużym profilu(takim jakbym chciał) samochód więcej pali , ma gorsze przyspieszenie i licznik przekłamuje. Jak się tego nasłuchałem to postanowiłem że zostanę już przy 14-stach. Kurnia, i bądź tu mądry
Wszyscy mi to odradzali tzn wulkanizatorzy i ludzie, którzy się tym zajmują. Znajomy wulkanizator opowiadał jak ludzie narzekają na niskie profile typu 50.
Stary ja nie chce Cię przekonywać czy coś ale wez może jakiegoś zioma znajdz co kula sie na czyms podobnym , wsadz do siebie i przetestuj bo ja np. ostatnio wsadziłem
do siebie 16'' na oponce 215 na 40 profilu i wiadomo było inaczej hehe ale napewno nie było tragicznie (ale niestety za szerokie fele były i nie wziołem).
MAm kupe znajomków co smigają na 50 profilu i nie marudzą więc napewno nie jest tak strasznie.
Wysłany: 2007-06-02, 16:59
Mapet. chyba będe musiał tak zrobić , bo raczej z niskiej zawieszki w lato nie zrezygnuje,a że do zimy jeszcze daleko można powoli szukać całej zawieszki
Pozdro Szycha...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum