Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
luz lewarka i ciężka zmiana niektórych biegów
Autor Wiadomość
bartoszklos1 
Kierowca eLki
Podtlenek LPG

Silnik: 1.8 LPG
Wysłany: 2013-08-31, 21:19   luz lewarka i ciężka zmiana niektórych biegów

Witam kolegów
mój problem polega na tym, że mam duży luz na lewarku zmiany biegów a mianowicie przód-tył oraz prawo-lewo po jakieś 5 cm luzu (tak na oko :) ), ciężko wchodzą 2 i 5 bieg a bardzo ciężko 1, dlatego muszę coś z tym zrobić. Co trzeba wymienić, żeby doprowadzić to porządku, żeby w końcu zmiana biegów była przyjemnością :D

mateusz_vento 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.9 D
Wysłany: 2013-08-31, 21:40   

Prawdopodobnie masz taki układ cięgien jak na rysunku, taki układ ma dużo elementów i każda część może być już wyrobiona co daje w sumie większy luz. U mnie też lewarek ma już większy luz ale biegi wchodzą jeszcze ok. Najczęściej się wyrabia część pod nr 27, ale najlepiej jakbyś sobie to sprawdził jedna osoba niech porusza lewarkiem a Ty zobacz gdzie jest luz. Elementy te są dostępne i widoczne bez problemu ( przynajmniej u mnie )

tom cio 

Silnik: 16vT
Wysłany: 2013-09-01, 09:37   

Możliwe też że jak masz duży luz na lewarku to wyrobiło się plastikowe jabłko na rysunku to ten układ nr 16, ja mam tak w innym aucie, wymiana jest kłopotliwa, bo wszystko schowane jest nad wydechem, więc trzeba wyjąć wydech, osłony aluminiowe i dopiero dołem to wyjąć, ale najpierw posprawdzaj to co napisał kolega wyżej, bo te części są na widoku.

bartoszklos1 
Kierowca eLki
Podtlenek LPG

Silnik: 1.8 LPG
Wysłany: 2013-09-02, 19:54   

kolego to jabłk plastikowe jak zdjąłem mieszek lewarka wygląda dobrze - ma minimalny luz góra dół ale to tak z pół milimetra także to chyba nie to
otwarłem maskę i tam gdzie wychodzi taka rurka (ta co idzie od lewarka - od tego jabłka chyba) i tam jakaś plastikowa tuleja na której jest bardzo duży luz - ze 3 milimetry i dalej jest jaklieś plastikowe kółko zębate - obraca się tylko gdy dźwignę ten drążek - ale nie umię go zlokalizować na obrazku. następnie element który jest zaznaczony nr 44 też ma jakiś tam luz obrotowy na tych plastikach. ale dalej nie wiem skąd ten luz przód tył i prawo lewo - może faktycznie te jabłko - tak to rozpoznać??

Odpowiedz do tematu