Wysłany: 2013-08-31, 21:18 Pompka do spuszczania paliwa
Chcę kupić taką pompkę do spuszczania/przepompowywania paliwa - ropy. Zaciekawiła mnie taka najtańsza, na wiertarkę: http://allegro.pl/hit-duz...3504793723.html Czy ktoś by się mógł wypowiedzieć o niej, a może coś innego by polecił? Nie chcę wydawać dużych pieniędzy na jakieś elektryczne. Używana będzie raz na jakiś czas do przepompowania góra dwóch baniek po 20 litrów na parę tygodni (aż mi się skończy paliwo w baku).
Mam jeszcze drugie pytanie: Z racji tego, że mam paliwo w bańkach, ma ono troszkę mętów na spodzie. Mam lejek z sitkiem, ale mniejsze zanieczyszczenia i tak przez nie przeleci. Wpadłem więc na pomysł, jakbym kupił jakiś najtańszy filtr paliwa, samochodowy, taki przelotowy - z jednej strony wlot, z drugiej wylot (jak np. do venta benzyniaka), to czy spełni to swoją rolę w przypadku przelewania przez niego ropy?
Z filtrem to musiałbyś wziaść od DIESLA bo jak sama nazwa wskazuje jeden jest do benzyny a drugi do Diesla, Ciekawy pomysł ale jak byś mało pompował bo jak widać maks 4L/min wiec troche moze potrwac pompowanie wiekszej ilosci
Mi to nie przeszkadza, bo raz czy dwa razy w miesiącu wykorzystam ją do przelania dwóch banieczek, więc tragedii nie ma. A do tej pory przelewałem grawitacyjnie - kładłem bańkę na bagażniku, wężyk do wlewu, dmuchnąłem trochę powietrza do bańki i zasysało. Ale to strasznie powoli szło, pół godziny ponad zanim paliwo się przelało. Mógłbym może i co prawda od razu z bańki lać, ale raz, że strasznie chlupie na początku, więc cały samochód i posadzka byłaby zachlapana, a dwa, że czasami zdarzają się męty na spodzie, więc wolę tego unikać.
muchomorek165 napisał/a:
Z filtrem to musiałbyś wziaść od DIESLA bo jak sama nazwa wskazuje jeden jest do benzyny a drugi do Diesla
No teoretycznie tak, ale przecież w każdym takim filtrze jest wkład papierowy, nic więcej poza tym nie ma. A dlatego myślałem o filtrze od benzyniaka, bowiem jest on przelotowy i nie duży, a taki od diesla ma jeszcze tę dziurę u góry i musiałbym jakoś ją zatykać, kombinować, a po drugie jest dużo większy, no i droższy.
Silnik: w komorze Pomógł: 25 razy Wiek: 37 Dołączył: 06 Kwi 2008 Posty: 2784 Skąd: Z Mazowsza
Wysłany: 2013-09-01, 08:58
ja używam takich pomeczek.....jedna padła po przepompowaniu około 400l.....ale to przez głupote bo na sucho poszła....ona w środku ma zrobione takie zapadki gumowe które podczas ruchu zasysają...ja polecam...można ją mieć wszedzie i używać wkrętarki więc bez przewodowa jest
Wydym, a duży opór stawia jak już zaciągnie? Wkrętarka długo pociągnie na aku? sebastian, co do sitka to spróbuj z tymi papierowymi wkładami co ich lakiernicy używają do lakierów.
Silnik: Pasek 1,9TDI Pomógł: 19 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3791 Skąd: Stare Iganie
Wysłany: 2013-09-01, 09:59
posiadam tez taka pompkę i raz przelewałem z paska z baku 60L do baniek paliwo i zajęło mi to kilkanaście minut ale pompka daje radę tylko ja wtedy używałem wiertarki ostatnio próbowałem wiertarko/wkrętarką i nie poszło może za małe obroty były ale ogólnie polecam pompeczkę
jedna padła po przepompowaniu około 400l.....ale to przez głupote bo na sucho poszła
Ale to co, przez przepompowywaniem muszę najpierw ją zalać, a dopiero później pompować? Nie można tak, że po prostu wkładam wężyk, uruchamiam, i zasysa? Tak między innymi jest na filmiku pokazane...
tom cio napisał/a:
co do sitka to spróbuj z tymi papierowymi wkładami co ich lakiernicy używają do lakierów
Prawdę mówiąc nie mam pojęcia, o czym piszesz, nigdy tego nie widziałem na oczy Albo taki filtr jak stosuje się przy myjkach wysokociśnieniowych, taką siatkę - też może być?
_________________ Zielony borowik...
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2013-09-01, 10:15, w całości zmieniany 1 raz
Dostałem już taką pompkę i ją także przetestowałem. Daje radę, nie trzeba wcale dużych obrotów wiertarki, żeby przepompować. Założyłem cieńszy wąż, niż ten, który powinien być założony na te końcówki 3/4", gdyż zarówno przed, jak i za pompą zastosowałem filtry paliwa, takie przelotowe, uniwersalne. A w otwór tej końcówki ogrodowej wkręciłem mniejszej średnicy tulejkę, aby cieńszy wąż móc założyć. I nawet pomimo założenia dwóch filtrów jeszcze jakieś zanieczyszczenia potrafią przelecieć. Ale wracając do pompki - jak ta taką cenę i gabaryty jestem bardzo zadowolony. Zobaczymy jak na dłuższą metę będzie się spisywać. Bez problemu można ją założyć na samą wkrętarkę, bez potrzeby używania dużych obrotów.
pytanie z innej beczki, czy jest jakieś urządzenie do baku ktore zabezpiecza przed kradzieżą benzyny ?
Czysto teoretycznie każde Vento ma cos w rurze że nie da sie spuścić paliwa ale jak sie okazuje to nie działa. Zawsze moga Ci spuścić paliwo dziurawiąc plastikowy zbiornik.
Teoretycznie można coś włożyc w rurę z sitkiem by wąż nie wchodził.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum