Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Pompka do spuszczania paliwa
Autor Wiadomość
sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2013-08-31, 21:18   Pompka do spuszczania paliwa

Chcę kupić taką pompkę do spuszczania/przepompowywania paliwa - ropy. Zaciekawiła mnie taka najtańsza, na wiertarkę: http://allegro.pl/hit-duz...3504793723.html Czy ktoś by się mógł wypowiedzieć o niej, a może coś innego by polecił? Nie chcę wydawać dużych pieniędzy na jakieś elektryczne. Używana będzie raz na jakiś czas do przepompowania góra dwóch baniek po 20 litrów na parę tygodni (aż mi się skończy paliwo w baku).

Mam jeszcze drugie pytanie: Z racji tego, że mam paliwo w bańkach, ma ono troszkę mętów na spodzie. Mam lejek z sitkiem, ale mniejsze zanieczyszczenia i tak przez nie przeleci. Wpadłem więc na pomysł, jakbym kupił jakiś najtańszy filtr paliwa, samochodowy, taki przelotowy - z jednej strony wlot, z drugiej wylot (jak np. do venta benzyniaka), to czy spełni to swoją rolę w przypadku przelewania przez niego ropy?

muchomorek165 
Już prawie mieszkam w Ventce
luki

Silnik: 1,9TD AAZ+
Wysłany: 2013-08-31, 22:21   

Z filtrem to musiałbyś wziaść od DIESLA bo jak sama nazwa wskazuje jeden jest do benzyny a drugi do Diesla, Ciekawy pomysł ale jak byś mało pompował bo jak widać maks 4L/min wiec troche moze potrwac pompowanie wiekszej ilosci :D
Masz pytania dzwoń
728-862-808

Pilne pytania 004915217798727

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2013-09-01, 08:05   

muchomorek165 napisał/a:
troche moze potrwac pompowanie wiekszej ilosci
Mi to nie przeszkadza, bo raz czy dwa razy w miesiącu wykorzystam ją do przelania dwóch banieczek, więc tragedii nie ma. A do tej pory przelewałem grawitacyjnie - kładłem bańkę na bagażniku, wężyk do wlewu, dmuchnąłem trochę powietrza do bańki i zasysało. Ale to strasznie powoli szło, pół godziny ponad zanim paliwo się przelało. Mógłbym może i co prawda od razu z bańki lać, ale raz, że strasznie chlupie na początku, więc cały samochód i posadzka byłaby zachlapana, a dwa, że czasami zdarzają się męty na spodzie, więc wolę tego unikać.
muchomorek165 napisał/a:
Z filtrem to musiałbyś wziaść od DIESLA bo jak sama nazwa wskazuje jeden jest do benzyny a drugi do Diesla
No teoretycznie tak, ale przecież w każdym takim filtrze jest wkład papierowy, nic więcej poza tym nie ma. A dlatego myślałem o filtrze od benzyniaka, bowiem jest on przelotowy i nie duży, a taki od diesla ma jeszcze tę dziurę u góry i musiałbym jakoś ją zatykać, kombinować, a po drugie jest dużo większy, no i droższy.

Wydym 
Vento to ja!
wściekły lopez:)

Silnik: w komorze
Wysłany: 2013-09-01, 08:58   

ja używam takich pomeczek.....jedna padła po przepompowaniu około 400l.....ale to przez głupote bo na sucho poszła....ona w środku ma zrobione takie zapadki gumowe które podczas ruchu zasysają...ja polecam...można ją mieć wszedzie i używać wkrętarki więc bez przewodowa jest :diabełek:

tom cio 

Silnik: 16vT
Wysłany: 2013-09-01, 09:54   

Wydym, a duży opór stawia jak już zaciągnie? Wkrętarka długo pociągnie na aku? sebastian, co do sitka to spróbuj z tymi papierowymi wkładami co ich lakiernicy używają do lakierów.

pawelvw 
Vento to ja!

Silnik: Pasek 1,9TDI
Wysłany: 2013-09-01, 09:59   

posiadam tez taka pompkę i raz przelewałem z paska z baku 60L do baniek paliwo i zajęło mi to kilkanaście minut ale pompka daje radę tylko ja wtedy używałem wiertarki ostatnio próbowałem wiertarko/wkrętarką i nie poszło może za małe obroty były ale ogólnie polecam pompeczkę

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2013-09-01, 10:04   

Wydym napisał/a:
jedna padła po przepompowaniu około 400l.....ale to przez głupote bo na sucho poszła
Ale to co, przez przepompowywaniem muszę najpierw ją zalać, a dopiero później pompować? Nie można tak, że po prostu wkładam wężyk, uruchamiam, i zasysa? Tak między innymi jest na filmiku pokazane...
tom cio napisał/a:
co do sitka to spróbuj z tymi papierowymi wkładami co ich lakiernicy używają do lakierów
Prawdę mówiąc nie mam pojęcia, o czym piszesz, nigdy tego nie widziałem na oczy :) Albo taki filtr jak stosuje się przy myjkach wysokociśnieniowych, taką siatkę - też może być?
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2013-09-01, 10:15, w całości zmieniany 1 raz  

Wydym 
Vento to ja!
wściekły lopez:)

Silnik: w komorze
Wysłany: 2013-09-01, 10:08   

różnie zalezy jaki sprzęt.... ja na budowach używam Dewalta/hilti i black dekera blekiem ściągłem 80L na baterii

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2013-09-06, 19:12   

Dostałem już taką pompkę i ją także przetestowałem. Daje radę, nie trzeba wcale dużych obrotów wiertarki, żeby przepompować. Założyłem cieńszy wąż, niż ten, który powinien być założony na te końcówki 3/4", gdyż zarówno przed, jak i za pompą zastosowałem filtry paliwa, takie przelotowe, uniwersalne. A w otwór tej końcówki ogrodowej wkręciłem mniejszej średnicy tulejkę, aby cieńszy wąż móc założyć. I nawet pomimo założenia dwóch filtrów jeszcze jakieś zanieczyszczenia potrafią przelecieć. Ale wracając do pompki - jak ta taką cenę i gabaryty jestem bardzo zadowolony. Zobaczymy jak na dłuższą metę będzie się spisywać. Bez problemu można ją założyć na samą wkrętarkę, bez potrzeby używania dużych obrotów.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2013-09-28, 17:22   

Lub ewentualnie coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=8D_DVKt-GYM - tylko nie mogę nadążyć za tym gościem - co piąte słowo może wyłapię :D

radekpopiell
[Usunięty]

Wysłany: 2013-10-07, 12:34   

Witam

pytanie z innej beczki, czy jest jakieś urządzenie do baku ktore zabezpiecza przed kradzieżą benzyny ?? ?

muchomorek165 
Już prawie mieszkam w Ventce
luki

Silnik: 1,9TD AAZ+
Wysłany: 2013-10-07, 12:38   

Cytat:
pytanie z innej beczki, czy jest jakieś urządzenie do baku ktore zabezpiecza przed kradzieżą benzyny ?? ?

Czysto teoretycznie każde Vento ma cos w rurze że nie da sie spuścić paliwa ale jak sie okazuje to nie działa. Zawsze moga Ci spuścić paliwo dziurawiąc plastikowy zbiornik.

Teoretycznie można coś włożyc w rurę z sitkiem by wąż nie wchodził.
Masz pytania dzwoń
728-862-808

Pilne pytania 004915217798727

Odpowiedz do tematu