Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z kontrolką oleju i ładowania akumulatora
Autor Wiadomość
straw1985 
Autostopowicz

Silnik: AAZ 1.9 TD
Wysłany: 2013-10-24, 23:18   Problem z kontrolką oleju i ładowania akumulatora

Witam,
Jestem świeżym użytkownikiem forum, mam pełnoletniego Ventylka 1.9 TD AAZ, który dzisiaj na światłach walnął focha.

Zapaliły się kontrolki od ładowania akumulatora i od oleju, z tym ze ta od oleju mruga, a do tego nie mam obrotów na obrotomierzu, co najciekawsze kontrolka od ładowania akumulatora przygasa przy dłuższej jeździe, ale nie gaśnie całkowicie.

Jak przekręcę kluczykiem stacyjkę do pozycji ostatniej przed odpaleniem samochodu to na desce świecą się kontrolki od oleju (ale nie mruga), kontrolka od ładowania akumulatora, po odpaleniu samochodu kontrola od oleju mruga, a od akumulatora świeci.

Ze znajomym na parkingu pracowniczym, bo jechałem do pracy :) , zobaczyliśmy jakby przewód idący do czujnika wału korbowego był w środku przerwany, bo się zgina.
Jest jeszcze jedna zastanawiające rzecz, piszczał mi pasek lub łożysko od alternatora przy każdym uruchomieniu samochodu na zimno, więc przygotowałem się i kupiłem już do wymiany pasek, a tu po awarii nic mi nie piszczy przy starcie.

Panowie i panie błagam co może byc nie tak ?? ?

Pozdrawiam
Robert

hotdriver 
Donator

Silnik: 1,9 TDI AJM
Wysłany: 2013-10-25, 09:08   

Sciagnij pasek alternatora i zobacz czy sa luzy na kole jezeli tak to lozyska alternatora do wymiany czyli alternator do regeneracji jezeli nie ma luzow to szczotki lub regulator napiecia. zobacz jeszcze miernikiem po odpaleniu auta na akumulatorze jakie jest napiecie powinno byc ok 14,4v, a co do czujnika to moze zbieg okolicznosci moze byc ze jak alternator bedzie sprawny to kontrolki zniknom

Vento-Łukasz 
Ventka to mój dom!
|V|W| |V|E|N|T|O|

Silnik: od kosiarki
Wysłany: 2013-10-25, 19:17   

dokladnie to wina alternatora, czeka cie regeneracja. a kontrola od oleju miga bo jest za mały prąd z aku i zaczyna komp odbierac zle syganaly i bledy do kompa ci wskakuja.

Odpowiedz do tematu