Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
VW Bora czy audi a4 b5?
Autor Wiadomość
Docki 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8
Wysłany: 2014-05-28, 12:08   VW Bora czy audi a4 b5?

Cześć, zastanawiam się nad zmiana auta na coś nowszego, z klima i troszkę mocniejszym silnikiem. Zastanawiam się nad Bora 1.8T lub audi a4 b5 1.8T po 1999r. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi modelami? Częste usterki, które lepsze i dlaczego itp. Zaznaczam ze nie chce żadnego passata b5... chocby był lepszy niż te 2 wymienione ;d

Borys87 
Ventofan
Szatan w NITRO ;)

Silnik: Civic d14z4
Wysłany: 2014-05-28, 12:32   Re: VW Bora czy audi a4 b5?

przerabialem taki temet

Moim zdniem Bora zwycięża ;P a oto dlaczego

Bora ma proste zawiesznie niczym z vento a nie aluminiowe wielowahaczowe :P jak w obu przypadkach i następca vento :P

silnik taki sam jak w audi i passacie... wiec w tekj kwestii nic sie nie zminia
w srodku jak to stylowo nieprzekombinowane wszystko na miejscu polecam wersję z klimatronikiem ładnie wszystkie kontrolki w nocy swieca :P co jest duzym plusem jak dla mnie
osobiście miałem okazje śmigać także Passatem b5 z takim silnikem i szalu nie bylo jak na 150kuca ;p buda dosyc ciezka i do 100 to sie toczy a powyzej dopiero jedzie ;P

passat i audi a4 hymm wiekszosc chlopow i soltysow we wsi takim jezdzi ;D trzeba sie wyróżniać z tlumu :)

polecam jeszcze luknac octavie po 99r (I po lifcie tez nie glupie auto :P ) w ocynku i na zwykłym zawisie ;)

Moj CiViC http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=14509
Ostatnio zmieniony przez Borys87 2014-05-28, 12:38, w całości zmieniany 3 razy  

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2014-05-28, 18:47   

Ja również polecam Borę, ze względu na prostotę zawieszenia, jak już kolega wyżej wspomniał. Sam osobiście Borę posiadam, tyle że w TDI. Audi i Passat - jest tego jak nastał na naszych drogach, a Bora przynajmniej wyróżnia się z tłumu. Nie wiem jak w Audi, ale w Passacie będzie może troszeczkę więcej miejsca z tyłu przynajmniej, ale to nieznacznie. I na pewno prościej będzie kupić zadbaną Borę, mieć pewność, że nie bita była, niż takie Audi, które z kilku innych składać się może. Dostęp do części praktycznie nieograniczony, chociaż zauważyłem, że niektóre jakby ciężko czasem do Bory dostać, takich np. dupereli jak plastiki wnętrza, jakieś osłony boczne silników, co niedawno przerabiałem to. Także jak masz możliwość kup sobie Bprę, a niedużym kosztem będziesz mógł sobie parę gadżetów zamontować, gdzie t Twoja Bora będzie wyróżniać się spośród innych takich samych aut, jak np. moja, gdzie założyłem sobie inną lampkę wnętrza, inne lusterko, wszystko z podświetleniem, a w nocy efekt jest piorunujący - nie ma osoby, którą bym wiózł, która by nie zwróciła na to uwagi, że zajebiście to właśnie w nocy wygląda. Zajrzyj sobie do mojego tematu i sam zobacz.

Borys87 
Ventofan
Szatan w NITRO ;)

Silnik: Civic d14z4
Wysłany: 2014-05-28, 19:29   

he ostanio mialem propzycje zaminy łep za łep

na Bore w TDI

ale...

po pierwsze byla trefna - elemnty byl lakierowane.... - samochod sprowadzony i zarejesrrownay od 2lat w PL
po drugie wsiadlem przejchalem sie i stwierdzilem ze za glośno jest dla mnie... nie chce juz dyszla

ale ogolnie bora mi sie bardzo podoba :) moze kiedys nabede takowy jakis egzemplarz tyle ze oczywiscie na BP/LPG :P ewentualnie jette 5 :D

jezdzilem bora 1,6sr i nawet nawet wystrczalo mocy tylko juz na klimie jej brakowalol przy wyprzedzaniu na trasie ;p ale nie bylo tragedii :)

w dodatku ciezko jest znalezc model nie bity ;P kto jest w tamcie to wie co mowie... a ja jestem w kwestii auta wybredny wiec ciezko mi bedzie znalezc cos innego :D ...

a tu taka dygresia mala...

Pamietam jak pojechalem ogldac auto... :D wchodze do auta lukam patrze nie ma MAGICZNEGO PRZYCISKU i klap w samochod i dalej pojechalem :D gosc oczy jak 5zl o co chodzi :P a ja no przecie klimy nawet nie ma :P

Moj CiViC http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=14509

Docki 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2014-05-29, 10:26   

Cięzko dostać Bore z 1.8T.. a 1.6 na takie auto to chyba troche za mało.. Mówicie, że lepie j bore? audi nie ma lepszych jakościowo część i wykończenia wnętrza itd?

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2014-05-29, 16:23   

Docki napisał/a:
audi nie ma lepszych jakościowo część i wykończenia wnętrza itd?
Wszytko w tych kwestiach jest takie samo, jednakowa jakość, tylko inaczej rozmieszczone, ale ogólnie czy to Skoda, VW czy Audi, czy nawet Seat - jeden grzyb. Tylko Seat, skoda i VW będzie tańsza w eksploatacji zawieszenia. No i rozstaw śrub w kołach Audi i Passat mają inne niż pozostali konkurenci.

bobek86c 
Kierowca eLki

Silnik: 2.0 2e
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2014-05-30, 21:56   

ak już chcesz mieć radość z jazdy bierz v5 dobrze brzmi i jedzie też

dratek 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2014-06-18, 16:10   

Ja bym brał bez zastanawiania się Audi, ale tą po ostatnim lifcie z 99. W środku podobna jest już do a4 b6 i z zewnątrz też lepiej wygląda. Największą zaletą tego auta jest to, ze po jakimś czasie nie włożysz 3k w blachę. Oczywiście jak znajdziesz dobry stan, nie bity. Jeśli jeżdzisz sam zastanów się nad a3, nie ma wielo wahacza no i przy tej masie i tym silniku to torpeda :D , ale dupą podobno zarzuca :P

vwjanekvento 
Donator

Silnik: 1.8 GLX
Wysłany: 2014-06-18, 16:22   

Szczerze była u nas ostatnio audi a4 na warsztacie i niestety ale te 3k w blache gość musi już zbierac! Także to nie jest tak ze one nie gnija ;)
Grupa Lubuska
http://forum.vwvento.org/viewforum.php?f=60

dratek 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2014-06-18, 19:07   

Jak nie były bite, albo były do dupy zrobione po stłuczce to czemu nie :)

Odpowiedz do tematu