Wysłany: 2014-03-14, 18:55 Ubytek oleju i dylemat.
Witam.
W tamtym roku zakupiłem Vento 1.8 90KM 93 rok. W zasadzie jako dojazd do pracy czyli z instalacja gazową. Przez cały rok nie miałem z nim kompletnie żadnych problemów (opr pompki paliwa i alternatora, ale to pikuś). Codziennie ochoczo odpalał o 5:20 rano, świątek-piątek, zaraz po zakupie wymieniłem kompletny rozrząd, filtry(łącznie z kabinowym i paliwa) kocki, tarcze itd. I naprawdę dobrze jeździ mi się tym samochodem
Jednak problemy mam z nim następujące:
ubywa mi oleju(15w40) (już nawet doraźnie 2 puchy doktora nie pomogły - spala mi około 500 ml na tysiąc km.) przez to kopci od czasu do czasu na niebiesko z rury ( jest tez czarny, mokry, pierścień wokół końca wydechu).
Ubywa mi tez płynu chłodniczego (pojawiły się wycieki koło prawego króćca głowicy i na tym małym broku w kolektorze ssącym) tylko takie wycieki to jest minuta naprawy i jutro już ich nie będzie, martwi mnie jedynie ze przez te 2 wycieki nie ubędzie(chyba) aż tyle płynu. Odnośnie tego płynu to jest jeszcze jedno: wskazówka temperatury podczas jazdy nie wychyli mi się pow. 75/80 stopni. Wymieniłem czujnik(febi) i korek i po tym trochę się poprawiło ale nie jest to książkowe 90*C.
Dylemat z tym wszystkim mam następujący: czy bawić się w wymianę pierścieni, uszczelniaczy zaworów, uszczelki głowicy, planowanie głowicy itd. czy kupić cały nowy silnik i przełożyć go do budy. Tylko z tym "nowym" silnikiem jest tak ze za 700 zł mam goły słupek z 4 miesięczną gwarancją w znanym złomowisku w Tarnowie plus przekładka i inne pierdoły to pewnie 1000 zł.
Teraz pytanie następujące czy za ten 1000 zł wyremontować stary silnik czy kupić nowy z gwarancją? Proszę o poradę.
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2014-03-14, 22:16
Ja bym remontowal, kupisz pierscienie uszczelniacze, glowica do planowania, symeringi pozmieniasz itp. i będzie git Tylko zwróć uwagę ze w tamtym silniku prędzej czy później będziesz musial wszystko porobic
Dzięki za odpowiedzi. Tylko pytanie czy zmieszczę się z tym w tysiaku (części plus robota)? Na co warto jeszcze zwrócić uwagę gdy silnik będzie rozkręcony, co warto wymienić niewielkim kosztem tak żeby jeszcze parę lato pochodziło?
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2014-03-15, 09:26
Nie jest tez wcale powiedziane, że silnik masz do remontu. Płynu może Ci ubywać przez wycieki, a olej może się spalać przez uszczelniacze zaworowe, których może już nie być, a ich wymiana wcale nie musi się wiązać ze ściąganiem głowicy.
Jesli przy odpaleniu puszcza niebieska chmure, a potem nie, to uszczelniacze, jesli podczas pałowania - pierscienie. jesli ubywa płynu - uszczelka, do tego po odkreceniu korka od płynu chłodzacego czuć spaliny w zbiorniczku. Płyn moze spitalac też przez broki w bloku i głowicy, albo przez pompe wody, albo jakis wąż.
Zacytowane z tematu MarkFoxx, wypowiedź Kruchy 69 jakby co
Jesli przy odpaleniu puszcza niebieska chmure, a potem nie, to uszczelniacze, jesli podczas....
tom cio, czytałem ten temat, ale nie chodzi mi o zdiagnozowanie usterek bo to już mam chyba za sobą, chodzi mi o poradę czy remontować stary silnik czy kupić silnik i zrobić przekładkę.
Paweł j. dodam tylko ze chyba bez zdejmowania głowicy się nie obejdzie bo płyn jest brudny po wymianie (ciemnieje, chyba od oleju) i trochę jednak czuć spalinami w zbiorniczku. Musze jeszcze zrobić pomiar ciśnienia żeby potwierdzić te pierścienie.
Ale mimo wszystko mam pytanie czy zna ktoś jakiegoś machera od VAG'ów z okolic Tarnowa ew. Mielca, który potrafi wymienić uszczelniacze bez zdejmowania głowicy? Niestety mój mechanior tego nie che sie podjąć, niestety
OK, zrobiłem wczoraj mały rekonesans wśród lokalnych mechaników. I większość wyremontuje go za 700/800 zł z gratami, oczywiście w tej cenie jest wysłanie głowicy do sprawdzenia i planowania. Wiec nie jest chyba źle bo to w cenie "nowego" silnika z Topicaru który prędzej czy później tez będzie do remontu jak dobrze zauważył Janek.
Ponawiam jeszcze pytanie, na co więcej zwrócić uwagę? Panewki? Symeringi? Proszę o poradę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum