Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
problem z wyjącym alarmem
Autor Wiadomość
hublands 
Autostopowicz

Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2014-09-10, 18:25   problem z wyjącym alarmem

Witajcie, na wstępie zaznaczę, że jestem kobietą i nie za bardzo znam się na autach. Mam problem z samozałączającym się alarmem. Alarm to Cheetah CH 129 (tak jest napisane na puszcze). Dawno temu bywało tak, że alarm włączał się podczas jazdy. Problem ustał po włożeniu kluczyka w puszkę alarmu (tak było jeżdżone przez cały czas, z kluczykiem w środku). Jednak od paru dni alarm włącza się sam, bez żadnego powodu. Żeby venciak nie wył pod blokiem po prostu nie włączałam alarmu, zamykając go z kluczyka. Ale dziś przy próbie odpalenia zaczął wyć (mimo, że alarm nie był włączany). Wyłączyłam pilotem, przekręciłam kluczyk w puszcze alarmu pod maską i chciałam otworzyć bagażnik z kluczyka (auto było otwarte, ale bagażnik nie) i znów wył. W przypływie desperacji narzeczony zdemontował całą puszkę alarmu (leży teraz w bagażniku). Tylko teraz martwię się, że chociaż nie ma syrenki, to i tak się załączy i będą mrugać kierunki czy coś. Centralny zamek działa, choć często szwankuje (pika syrenka, a drzwi się nie otwierają/ zamykają). Alarm z zapłonem też nie jest połączony, bowiem venciak jeździ nawet z wyjącym alarmem.
Czy powinnam zdemontować jakieś bezpieczniki/ sterowniki, żeby alarm sam się nie włączał? (teraz już same światła, bez syrenki). Czy może lepiej usunąć wszystko i kupić nowy centralny zamek? Ależ się rozpisałam. Pozdrawiam!

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2014-09-12, 09:25   

Witaj. Jeśli auto jeździ po wyjęciu puszki alarmu to znaczy że nie było zamontowanej blokady silnika i nic już nie musisz robić możesz jeździć , oby tylko kable ( jeślli narzeczony jakieś odcinał a nie tylko wypinał wtyczki z alarmu) były dobrze zaizolowane.
Teraz możesz kupić jakiś nowy alarm lub tylko sterownik centralnego zamka, to jest koszt 50-150 zeta plus montaż niezbyt drogi bo elektryk wykorzysta do nowego alarmu istniejące już wyprowadzone kable.
Nie dawaj się naciągnąć na jakieś wysokie koszty tu nie jest potrzeby żaden drogi alarm tylko jakiś najprostszy z obsługą centralnego zamka - ale ta funkcję ma każdy prawie, natomiast jeśli masz jeszcze elekrtyczne szyby lub szyberdach to musi mieć tzw funkcję komfort żeby obługiwał domykanie szyb i dachu z pilota, ale i tą funkcję ma praktycznie każdy nawet najtańszy alarm

Ostatnio zmieniony przez pablomed 2014-09-12, 09:25, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu