Wysłany: 2014-10-23, 22:37 climatronic problem nie działa
Witam
Od niedawna miałem problem z klimatyzacją w moim golfie uruchamiała się po przejechaniu paru metrów. Aktualnie nie działa.
Mam kabel VAG kkl taki niebieski i sprwadziłem błędy i wyskoczyło mi:
VAG-COM Version: Release 311.2-N
Control Module Part Number: 1H0 907 044 A
Component and/or Version: CLIMATRONIC V 22
Software Coding:
Work Shop Code:
1 Fault Found:
00281 - Vehicle Speed Sensor (G68)
64-10 - Not Currently Testable - Intermittent
00796 - Fan for Interior Temp Sensor (V42)
35-10 - - - Intermittent
wszedłem w bloki pomiarowe screen:
Po kliknięciu opcji output test 03 klimatyzacja na chwilę się uruchomiła.
udało mi się kupić taki czujnik
HELLA 6PT 006 844-01
1H1 907 527
fotki:
Po podmianie czujnika sprężarka nadal się nie uruchamia. Nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania. Dodam że czasem zacina mi się temperatura i np jak mam nawiew zimny to nie przełączy mi się na ciepły. a z ciepłego na zimny się przepnie.
zauważyłem że mam kolejny problem mimo tego że klima nadal nie działa, Przywiesza się mi regulacja temperatury tzn jak jest na początku ustawione na zimne to leci non stop zimne a jak ciepłe to non stop ciepłe. tak samo jest z regulacją szybkości wentylatorów muszę parę razy poklikać żeby usłyszeć i poczuć że zmienia się poziom wentylatorów.
Nie wiem co może być Przyczyną starałem się zebrać jak najwięcej informacji.
to co opisałes ponizej zdjec to jest wlasnie przyczyna tego czujnika co zes go podmienil jezeli fizycznie go zamieniles to usuneles w Vagu błedy i zresetowałes clime???
No tam był ten czujnik w błędach ale po podmianie go błędy zniknęły ale klima nadal nie działa. Czy przyczyną może być nie wystarczająca ilość czynnika
Jakbyś nie miał czynnika, lub by go było na tyle mało, że klima przez to nie chciałaby ruszyć, to by Ci na wyświetlaczu wszystko migało przez jakiś czas. Tak przynajmniej być powinno.
No czasem miga ale to rzadko na chwilę obecną w układzie było 500g a powinno być 850g. Teraz czekam na większą temperaturę żeby sprawdzić czy klima się uruchamia.
Poszukaj w necie, jak wejść do trybu diagnostycznego climatronika, wówczas będziesz wiedział czy i kiedy klima działa, oraz jaki jest powód, że nie działa. W MK4 działa kombinacja klawiszy: temp-, wiatrak-, econ wciskane jednocześnie i można wejść w tryb diagnostyczny. Przełączanie się pomiędzy kanałami następuje przyciskami temp- i +. Kanał 16 (bodajże) odpowiada właśnie za parametr działania sprężarki. I jest tam kilka wartości, dla których pokaże, czemu klima nie działa - brak czynnika, za małe ciśnienie, za duże ciśnienie, za niska temperatura otoczenia, za wysoka temperatura czynnika, ładowanie akumulatora i kilka innych jeszcze czynników, z tego co pamiętam. Można też pod komputer podłączyć i wejść w bloki pomiarowe (o ile w ogóle coś tam się pokaże, ale ja tego nie sprawdzałem i nawet nie wiem, czy jest to jakoś w necie opisane).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum