Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Głośniki nie grają
Autor Wiadomość
davvid.20 
Autostopowicz

Silnik: 1.9TDI
Wysłany: 2017-04-08, 14:07   Głośniki nie grają

Więc tak. Mam problem z 'muzyką' w Vento. Po przejściówce oczywiście podłączyłem radio (Sony CDX-GT20). Przejściówka nie jest nowa, tylko kable były spinane ze sobą. Patrzyłem na kostki i kabel wychodzący z dziurki jednej kostki oznakowanej '1' szedł do kabla, który wychodził z drugiej kostki (tej, którą wpinam w radio) i tak dalej. Połączyłem wszystko ze sobą i wszystko cacy grało. Tzn prawie cacy.

Problem był kiedy podgłaśniałem na więcej niż 23/24. Lewy głośnik w podszybiu trzeszczał jakby kable się stykały, a tak nie jest, bo też jest na kostki podłączony. To się dało przeżyć, bo na 22 grało nawet głośno co mi wystarczało. W momencie kiedy do tylnych drzwi dorzuciłem jeszcze głośniki, także grało wszystko spoko, aż w końcu po prawej stronie z tyłu przy ściąganiu całego panelu (w tym głośnika) nastąpiło jakby zwarcie, bo coś zatrzeszczało i od tej pory przestał lewy przód grać. Czyli podszybie i drzwi. Ktoś ogólnie ułomnie to zapewne poskręcał, bo lewy tył jest tak jakby połączony z prawym przodem.

Dzisiaj trochę tam grzebałem i wszystkie kable odłączyłem od radia, przeczyściłem kostki, styki, sprawdziłem wszystkie kable, czy nie ma przerwy czy coś i nic. Podłączyłem na nowo wszystko i bum, lewa strona przednia też gra. Sprawdziłem max głośność i oczywiście lewe podszybie zaczęło trzeszczeć. Wyciągnąłem ten tweeter i odpiąłem lewe drzwi i trzeszczenie ustało, a tweeter grał o dziwo czysto. Podpiąłem z powrotem jak było i sprawdziłem głośnik w lewych drzwiach odłączając go i podłączając. Po jego ponownym podłączeniu znów lewa strona nie działa...

Wie ktoś może co mogę w takim przypadku zrobić? Dziwie się, że nagle lewa strona zaczęła działać kiedy kable odpiąłem wszystkie i wpiąłem na nowo. Powtórzyłem ten proces i jednak nic. Może kupić nową (nie 'łataną') przejściówkę? Może to wina napięcia albo może głośniki mają za dużo W(na czym totalnie się nie znam niestety)? Aktualnie gra prawy przód (podszybie i drzwi) oraz tył lewy (drzwi). Tak się też zastanawiam czy to może też wina radia czy nie?

cobramas 

Silnik: 1.8 ADZ +
Wysłany: 2017-04-08, 14:18   

davvid.20, no i co ci tu powiedzieć... Przede wszystkim podepnij inne radio i sprawdź, może to tylko jego wina, po drugie jak pisałeś załatw sobie nową przejściówkę bo mogłeś coś tam zkopać.

i na twoim miejscu jak masz zdjętą tapicerkę położył bym nową instalacje do głośników bo jakiś meksyk tam masz :D

wątpie żeby ktoś podał ci konkretnie odpowiedź na ten problem... ale zacznij od innego radia bez przejściówki

http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=17272

davvid.20 
Autostopowicz

Silnik: 1.9TDI
Wysłany: 2017-04-08, 14:59   

Dzieki wielkie za odpowiedz. Problem mam w tym, ze tapicerki zdjetej nie mam i do kabli dostac sie ciezko jak dla mnie. Jedynie to do kabli wychodzacych z drzwi albo podszybia moge sie dostac.

Problem mam tez z "wystajacym" radiem. Jakies 2-3cm wystaje, ale chyba nic z tym sie nie da zrobic, bo zauwazylem, ze w miejscu na radio w srodku jest jakas dystansowka, a szkoda, bo brzydko wyglada tak wystajace radio. :P

Jakies moze rady otrzymam od was na temat zestawu audio do tego radia? Na samym radiu jest napsiane 4x45W, czyli max moc z jaka graja glosniki to 45W? Mam 2x Blaupunkt 135W i 2x Sony Xplode 150W i moze to tez jakis problem.

Odpowiedz do tematu