Witam!
Zwracam sie do fachowców od turbin, mianowicie interesuje mnie odpowiedz na pytanie czy da sie zregenerować bądz "odświeżyć" turbine do Ventki 1.9TD
Jest to możliwe w warunkach domowych??
Jeszcze jedno....
Czym spowodowane jest smniejszenie doładowania przez turbine?
Mam nadzieje że mój post jest w miare zrozumiały:)
Pozdrawiam wszystkich i czekam na wasze pomocne odpowiedzi.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-02-27, 11:01
brzydaq napisał/a:
w warunkach domowych??
Operację serca tez próbowałbyś samemu robić w domu na stole w dużym pokoju? Sorry ale nie mogę czytać takich rzeczy, regenerację turbiny zleca się wyspecjalizowanym warsztatom, zajmującym się tylko tym, robienie tego samemu w domu to totalna porażka...
Także albo szukaj używy (ryzykowne) albo oddaj do profesjonalnej regeneracji.
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2008-02-27, 22:20
jak nie masz odpowiednich narzędzi i wiedzy na ten temat to nie masz za co się zabierać
A dlaczego chcesz w ogóle regenerować turbo? Padło już? Rzyga olejem?
Może tylko wydaje Ci się że problem leży po stronie turbinki. Może masz np. filtr powietrza okrutnie zapchany...
Opisz coś więcej na temat swojego problemu: kiedy objawia się to zmniejszenie doładowania o którym piszesz, stało się to tak z dnia na dzień czy stopniowo "zanikało", itp, itd.
Niechce zadzierac nosa bo jestem nowy na tym forum i szanuje starszych oraz administratorów ale można powiedzieć, że przeprowadzałem już nawet bardzo skomplikowane "operacje na mózgu " w moich domowych warunkach.
Niebyły to co prawda turbiny ale również trudne ustrojstwa.
Dla wyjaśnienia powodu napisania mojego postu:
Ostatnimi czasy sporo uwagi i czasu poswiecam elektronice samochodowej(moja pasja) i w skutek czego stykam sie z różnymi ludzmi miedzy innymi mechanicy itp.
i poprostu zasłyszałem o takich regeneracjach turbin i podjąłem z nimi dialog na ten temat.
Turbiny w Ventce sa prostego typu, a nie takie jak te z ruchomymi łopatkami itp.
Jeden z moich znajomków, który zajmuje sie wtryskami i turbinkami powiedział mi ,że grunt to czystość w turbince i dobre smarowanie, bo w turbince wysoka temp. i że dla chcacego nic trudnego.
Odnosnie moich poczynan i postepów z turbnka napewno sie wypowiem na forum.
<Gavel> pytał kiedy mi turbo padło.... poprostu odkąd mam Ventke(2lata) to widze że ta turbinka nie daje tyle co powinna.
Silnik: 1,8
Wysłany: 2008-03-09, 15:56
brzydaq napisał/a:
Witam wszystkich!!
Niechce zadzierac nosa bo jestem nowy na tym forum i szanuje starszych oraz administratorów ale można powiedzieć, że przeprowadzałem już nawet bardzo skomplikowane "operacje na mózgu " w moich domowych warunkach.
Niebyły to co prawda turbiny ale również trudne ustrojstwa.
Dla wyjaśnienia powodu napisania mojego postu:
Ostatnimi czasy sporo uwagi i czasu poswiecam elektronice samochodowej(moja pasja) i w skutek czego stykam sie z różnymi ludzmi miedzy innymi mechanicy itp.
i poprostu zasłyszałem o takich regeneracjach turbin i podjąłem z nimi dialog na ten temat.
Turbiny w Ventce sa prostego typu, a nie takie jak te z ruchomymi łopatkami itp.
Jeden z moich znajomków, który zajmuje sie wtryskami i turbinkami powiedział mi ,że grunt to czystość w turbince i dobre smarowanie, bo w turbince wysoka temp. i że dla chcacego nic trudnego.
Odnosnie moich poczynan i postepów z turbnka napewno sie wypowiem na forum.
<Gavel> pytał kiedy mi turbo padło.... poprostu odkąd mam Ventke(2lata) to widze że ta turbinka nie daje tyle co powinna.
Pozdrawiam gorąco wszystkich
czy Ty kiedys widziales jak sie profesjonalnie naprawia turbiny?? to co pisales o ruchomych lopatkach to VNT ze zmienna geomtria i sa stosowane rowniez w vento TDI 110ps
jak czytam takie posty mam ochote sie rozesmiac, najpierw napraw jakas turbine a pozniej sie tym chwal ze umiesz.
PS, kazda turbine sie dowaza po naprawie a watpie zebys mial to czym zrobic
_________________ VW JEST BOGIEM, PREDKOŚĆ NAŁOGIEM, TURBO ZABAWĄ A ROZWAGA PODSTAWĄ !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum