Wysłany: 2008-03-31, 13:44 Proszę o pomoc.
Silnik AUDI VW 1.9 TDI 130KM czy ten silnik da sie wstaić do Ventki?? Chodzi dokladnie o Vento r.1992 1.9TD. Acha i jeszcze mam pytanie jak najlepiej sprawdzic co sie kupuje czyli jak sprawdzic czy kupowany silnik jest w dobrym stanie i wmiare oszacowac jego przebieg.
Wysłany: 2008-03-31, 13:57 :]
Ale Vento to Vento i nie chce zmieniac samochodu bo mam do niego sentymen a jesli wlozy sie taki samochod troche kasy w wiele pracy to bedzie wypas nad wypasy Wiec dalej jestem za tym aby ktos mi powiedzial czy to jest realne i za ile
Silnik: 2.0 2E Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 169 Skąd: Dąbrowa Tarnowska
Wysłany: 2008-03-31, 14:11
przebiegu samochodu po wyglądzie uwierz mi nie oszacujesz, przykładowo w firmie mieliśmy takiego passata 1.9 TDI , miał nabite coś kolo 450 tys km w przeciągu kilku lat bo ciągle w trasie był. Ale wiesz jak otworzyłem maskę to w zasadzie nie miał większych oznak zużycia , jakby go ktoś jeszcze umył i cofnął tak o 200 tys. to nówka sztuka.
Chyba że go rozkręcisz co do 1 śrubki
albo ciśnienie zmierzyć na tłokach np. bo w dieslu ciśnienie na górze to już jest istotne
to jedynie tak to widzę
_________________ VW VENTO 2.0 GT
Ostatnio zmieniony przez andrewb25 2008-03-31, 14:16, w całości zmieniany 3 razy
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-03-31, 18:26
Swap to bardzo fajna sprawa pod warunkiem, że masz pewny silnik i dobry warsztat. Nie proponuje oddawać takich zabiegów do pana Henia w podwórku, to musi być sprawdzony i porządny warsztat. Silnika nie sprawdzisz póki nie zamontujesz i nie zaczniesz na nim jeździć. Jak masz trochę więcej gorsza na to proponuję zakupić silnik z gwarancją. Sa firmy które sprzedają silniki z zagranicy ściągane dając na to pisemną gwarancję przebiegu i gwarancję na to że silnik przez rok czasu będzie chodził itp itd.
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2008-03-31, 20:51
spyro napisał/a:
Nie proponuje oddawać takich zabiegów do pana Henia w podwórku
hehe-cos mi sie przypomnialo jak to jeszcze za dawnych czasow wozilo sie skladaki i ojciec przywiozl 405 2 litry, a kto mu go skladal-juz teraz nie jestem w stanie powiedziec kto i tak poskaldal, ze klstki, ktora pasowaly teoretycznie tylko w jeden sposob do siebie podlaczyl na hama odwrotnie...-oczywiscie auto nie odpalilo nawet
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
Skrzynia, polosie, hamulce, zawieszenie, oczywiscie osprzet do silnika elektryka. Mnostwo rzeczy do wymiany a co za tym idzie kasy.
To nie jest tak ze ktos sobie kupi silnik wstawi i juz. Dobrze przemysl sobie to ale jak sie zdecydujesz i zrobisz to dobrze to Ventka bedzie kozak:D
Silnik: VR6
Wysłany: 2008-03-31, 23:18
babyy82 napisał/a:
zawieszenie,
zawieszeni od audi??
po co?
ogolnie lepsze hamulce to fakt przydalyby sie
skryznei wez tez z motorem innej opcji nei widze oczywiscie pompa paliwa komp i cala instalacja to nie jest takei proste ale jak sie zrobi to auto mega kozak!
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
znam osobiscie dwuch zapaalencow , ktorzy bawili sie w swapa.
jeden ziomus chcial miec poprostu drugi silnik bo pierwszy padl w skutek pekniecia paska rozrzadu.
silnik od kogos tam znajomego wyrwal i wsadzil. znaczy sie wsadzilo go kilku mechaniorow po troszku.samo wstawienie silnika to 1 dzien.
atomiast zgranie wszystkiego do kupy to kolejne 2 tygodnie . najgorsze jest jednak to , ze planowal wydac jakas kase , a jak sie okazalo ....... wydal 3 razy tyle ile planowal .
drugi kolo chcial wypas mocnego powera. i skonczylo sie na tym ze opchnal auto wraz z silnikem nie na chodzie w polowie wmontowany.za ..........grosze.
dodal do tego jeszcze dwa kartony smieci i orginalny silnik .
powiem szczerze , ze nalezy bazowac na silnikach ze tak powiem sprawdzonych.
wiec jesli chcesz fachowo podejsc do tematu to najpierw porownaj konstrukcje aut.
wes opisy , ksiazki obu . porownaj . przelicz . zobaczysz ile problemow z zamej ksiazki zauwazysz .
ale mimo wszystko warto.
otwierasz mache na zlocie i wszystkim pingpongi wyskakuja z orbit.
Napewno nie odkryje przed Tobą ani przed kolegami z forum , ale chce Ci przypomnieć, że taka zabawa troche kosztuje... i pieniędzy i czasu, a niekiedy i zdrowia. Jak powiedział kolega "spyro" takiej siły nie wytrzyma twoja skrzynia i to napewno!!
Swoją drogą trafiło mi sie kilka takich przeróbek do podrasowania chipa.... niebyły to co rawda przeróbki na bazie Vento.
babyy82 napisał/a:
zawieszenie,
zawieszeni od audi??
po co?
Hehhe no nie od audi. Nie zrozumiales mnie. Przy mozniejszym silniku pasuje zmienic zawieszenie na twardsze - nizsze zeby auto jakos sie prowadzilo. Co mu z takiej mocy jak autem bedzie byjalo i bedzie sie kladl w zakretach.
Tak samo hamulce jesli cos juz tak przyspiesza i lapie takie predkosci to trzeba to jakos zatrzymac a niesadze zeby zwykle tarcze z Vento daly rade.
I tak dalej. Mnostwo zabawy, czasu, i pieniedzy. Jak dla mnie gra niewarta swieczki.
Ale jesli ktos robi sobie samochod od podstaw na zloty i do pokazywania nieliczac sie z kosztami a na normalne jezdzenie ma drugi samochod to czemu nie.
Rownierz uwazam ze to nei warte. tu nie wystarczy przelozyc sam silnik i skrzynie, pokolei Ci podochodzi juz nie bede mowil ze teraz masz linke a tdi jest sterowany komputerowo i pan Henio to Ci nawet powie ze sie nie da bo to go przerosnie. Oczywiscie mozna wszystko jak sa fundusze
Vent_karz, moje zdanie jest takie że jak masz Vento po grubym tuningu
i do pełni szczęscia został tylko silnik to warto wsadzać taki rarytas zeby dopełnić
projekt natomiast w innym przypadku wydaje mi się to nieopłacalne bo kase
utopisz a przy sprzedazy to będzie cały czas Vento z 92 roku.
Z drugiej strony jak masz czas i pieniądze to do roboty
Jedno jest pewne , kosztów takiej zabawy z góry nie da rady przewidzieć .
Silnik: 2.0 2E Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 169 Skąd: Dąbrowa Tarnowska
Wysłany: 2008-04-03, 09:05
a ja powiem tak: jeżeli jesteś pasjonatem to TAK
jeżeli podchodzisz do sprawy ekonomicznie to NIE, bo jasne że się nie opłaca.
Ale są na świecie ludzie co są pasjonatami i pakują nie takie silniki pod maski swoich samochodów nie zwracając uwagi na koszty, liczy się końcowy efekt.
_________________ VW VENTO 2.0 GT
Ostatnio zmieniony przez andrewb25 2008-04-03, 09:07, w całości zmieniany 1 raz
Silnik AUDI VW 1.9 TDI 130KM czy ten silnik da sie wstaić do Ventki?? Chodzi dokladnie o Vento r.1992 1.9TD. Acha i jeszcze mam pytanie jak najlepiej sprawdzic co sie kupuje czyli jak sprawdzic czy kupowany silnik jest w dobrym stanie i wmiare oszacowac jego przebieg.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum