Wysłany: 2009-11-13, 18:41 Czy na odpis aktu urodzenia mozna wziac kredyt?
Moja kolezanka jakis czas temu dostala dziwnego maila od jakiegos prawnika z Hiszpani, ze zmarl jej daleki krewny xxx yyy. Mail brzmial rzeczowo, wiarygodnie i nie byl nachalny. Jednak i tak wzbudzil podejrzenia
Po ostatnim liscie "Ronalda" juz na 100% wiadomo, ze jest to przekret scam, fraud czy jak to tam zwal. Chcemy teraz odbic pileczke i zabawic sie kosztem tego ku...sa. Napisalem ostatnio do niego maila, ze oczywiscie przeslemy mu odpis aktu urodzenia (chcial wczesniej prawko albo dowod ale sie nie zgodzilismy - a pisal ze potrzebuje to do tego aby sprawdzic czy napewno ten osobnik to ten i chodzi o ta rodzine;) ) ale potrwa to troche z powodu biurokracji urzednikow. Jednoczesnie ubolewamy nad tym i jestesmy wdzieczni za jego cierpliwosc i pomoc w spelnieniu ostatniej woli zmarlego.
No i teraz pytanie: czy na taki odpis moze wziac jakies kredyty czy cokolwiek zrobic?
I tak pewnie zrobi sie zdjecie tego odpisu i w photoshopie zrobi mala edytke danych he he he
Generalnie jak tego kolesia udupic zeby spotkala go kara i jesien z dupy sredniowiecza za wykorzystywanie ludzi ?
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-11-13, 18:49
bradley, ja bym wydrukował to co juz on do Was napisał i co Wy do niego wraz z właściwościami maila, gdzie będzie IP itp. i z tymi wydrukami poszedłbym na policję. Stracisz pewnie z 2 godziny ale pomyśl ilu osobom pomożesz - ich już nie naciągnie. Co by nie mówić na polska policję to oddziały poświęcone walka z oszustwami internetowymi są naprawdę świetne, także warto coś takiego zgłosić.
Kolezanka dala ciala i nie dala zeby zapisywalo wyslane maile. Ale Ronald jest malo inteligentny i piszac listy odpowiada na nie, w sensie, ze na dole listu jest poprzedni, nasz mail.
Jestem ciekaw co odpisze teraz bo byc moze go przestraszylem po ostatnim mailu jak napisalem o wdziecznosci za jego cierpliwosc. Moze polknie rybka przynete
Poprosilismy go zeby przeslal akt zgonu no i przeslal. Ale uwierz mi, dziecko 7letnie w paincie zrobiloby to lepiej
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Nie sadze, gosc jest na 90% zagraniczny. Wyczuwam wrecz od niego czarna skore pochodzenia Nigeryjskiego Jakos stamtad przekrety na lewe czeki sa dosc rozpowszechnione.
Jak bede wiedzial cos wiecej to napewno was poinfrmuje. Co do policji to obawiam sie, ze na komisariacie moga olac sprawe. W sumie koles nic nie zrobil, maila mogl pisac sobie ot tak, nie oszukal (narazie) nikogo na kase, prosi tylko o odpis aktu urodzenia... no mozna to ew podciagnac pod wyludzenie dokumentow czy kradziez. Sadze, ze to za malo zeby zrobic mu kuku.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-11-15, 05:01
a ja myślę, że nie za mało bo śledzą takie akcje i sami mogą dalej zrobić podpuchę...
A jak Ci się nie chce iść na policję, chociaż to najlepsze rozwiązanie - dzięki temu będzie mniej takich podpuch - to zrób skan oryginalnego aktu urodzenia ale pozmieniaj wszelkie dane osobowe, przekręć nazwisko, zmień PESEL itp. Chociaż na bank zanim coś zrobią to sprawdzają na pewno prawdziwość aktu... Weź zarzuć skan dokumentu, który do Was wysłali.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum