Witam. Mam problem z szybami w moim Vento, podczas podnoszenia czy opuszczania szyba się zacina rusza się około 5-7 cm. Żeby zaknać ja lub.... trzeba kilka razy wciskac przycisk. Nie mam pojecia co może byc jak mozecie to pomozcie.
Tez mam taki problem z tylnia prawa szyba, miejscami nie ma sily sie podniesc. trzeba jej pomoc trzyma juz dobrze. z lewej strony skoleji spadla mi chyba z prowadnicy bo raz na 10 prob dziala a czasem to rekami sie opuszcza i podnosi ale jak zlapie to tez juz trzyma i nei opuszcza sie;) Doradzicie cos?
to chyba doskwiera wikszosci Vento 2 szyby ( przód kierowcy i prawy tył) wogóle nie działaja szyba pasarzera własnie zaczyna mi nawalac od strony jak próbuje od strony kierowcy otworzyc szybe to tez sie zacina i to samo przy zamykaniu a od strony pasazera wszystko gra.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-06-18, 23:55
lukasz2008 napisał/a:
zacina rusza się około 5-7 cm.
typowa awaria czujniczka obrotów silniczka szyby. To taki mały czujniczek halla znajdujący się na płytce modułu silnika w pobliżu magnesu w kształcie pierścienia wirującego na wale silnika. Silnik trzeba rozkręcić, znaczy odkrecić go od wyjętego mechanizmu i odkręcić mu pokrywkę z modułem(potrzebne dwa torxy z typowego kompletu)
Możliwe awarie:
1.magnes odkleił się od wału silniczka - rada przykleić żywicą epoksydową.
2. częstsza - czujnik stracił czułość i nie wykrywa obrotów silnika. Rada: plaqstykowy wysięgniczek na którym się znajduje od tyłu (od strony płytki) podgrzać zaplniczką gazową, ostrożnie coby nie upalić czujniczka, i przygiąć go na zewnątrz, wtedy po złożeniu czujnik znajdzie sie bliżej magnesu i bedzie "widział" jego obroty.Pomaga prawie zawsze.
czujnik jest na fotce w kółku, przyginasz go patrząc na fotkę do siebie, tyle żeby był jak najbliżej magnsu ale o niego nie tarł
[ Dodano: 2008-06-18, 23:56 ]
przyginasz cały plastykowy wysięgniczek, nie sam czujnik oczywiście
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum