Witam. Z moim ventkiem czasem dzieją się cuda. Mianowicie co jakiś podczas uruchamiania wchodzi na obroty i po jakiejś sekundzie gaśnie, potrafi się tak dziać kilka razy z rzędu. Ale kiedy się już uruchomi to podczas jazdy jest zawsze ok.Zdarzyło sie nawet raz że przez kilka dni nie chciał sie odpalić, a kiedy go przyholowałem do domu, to nagle zaskoczył. Byłem z nim u elektryka, a ten jak na złość u niego prawidłowo odpalał. Nikt nie wie co sie z nim dzieje. Jeśli ktoś miał, albo ma takie problemy, to proszę o wyjaśnienie tego problemu.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-09-28, 16:58
immobilajzer, stacyjka, czyjnik halla, cewka i mase innych rzeczy. Musisz poczekać na awarię, wtedy proś kogoś o pomoc żeby sprawdzić czy jest iskra gdy nie chce zapalić. Wtedy można ukierunkować dalsze poszukiwania.
Mam taki sam problem, tzn. może nie gaśnie choć i to się zdarza, ale wrzucając na luz obroty spadają do ok 500obr (na granicy zgaśnięcia). Podczas przyśpieszania też potrafi zamulić i dopiero po paru sekundach wejść na obroty. Jak już jadę z nogą na gazie jest ok, najgorzej jak przychodzi się zatrzymać, np. przed światłami, wtedy obroty wariują. Też nie wiem co to może być i chętnie posłucham podpowiedzi.
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 10 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Mar 2006 Posty: 1226 Skąd: SZAMOTULY
Wysłany: 2008-10-02, 00:48
filip0985 napisał/a:
Mam taki sam problem, tzn. może nie gaśnie choć i to się zdarza, ale wrzucając na luz obroty spadają do ok 500obr (na granicy zgaśnięcia). Podczas przyśpieszania też potrafi zamulić i dopiero po paru sekundach wejść na obroty. Jak już jadę z nogą na gazie jest ok, najgorzej jak przychodzi się zatrzymać, np. przed światłami, wtedy obroty wariują. Też nie wiem co to może być i chętnie posłucham podpowiedzi.
w twoim przypadku stawiam na czujnik temperatury zle steruje ssaniem koszt niewielki i pracy na 30 minut
Mlekołakow
nie wykluczylbym ze konczy ci sie pompa paliwa
_________________ ŻYCIE BEZ SILNIKÓW SPALINOWYCH BYŁO BY NUDNE! I NIE TYLKO
Ostatnio zmieniony przez BANDERAS_RR 2008-10-02, 00:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-10-14, 14:23
Tygrysisko dobze myśli o czujniku temp mam taki sam problem poradzili zeby wyjąć wtyk i zobaczyć i wtedy jak reką odjoł teraz jeżdze bez czujki bo nie moge narazie takiej znaleźć
to właśnie radze ten czujnik sprawdzić
czy ten czujnik co mówicie, to jest czujnik cieczy chłodzącej?
Tak, to właśnie czujnik temperatury cieczy chłodzącej.
filip0985 napisał/a:
Znajduje się na przewodach co idą z chłodnicy?
Oczywiście. Gruba rura gumowa, co idzie do bloku silnika, a na niej znajduje się ten czujnik. Łatwo go zauważysz, gdyż ma on 4 kabelki różnego koloru, na górze jest wtyczka - na prawdę - rzuca się w oczy
filip0985 napisał/a:
I jakiej firmy najlepiej kupić czujnik?
Tylko i wyłącznie oryginalny, kupiony w serwisie. Koszt 80-90 zł, ale na prawdę warto wydać taką kaskę, bo masz problem z głowy na kilka lat. W sklepie kupisz za 25 zł np., ale od razu po założeniu będzie Ci albo źle pokazywać temperaturę, albo świrować itp. Nie warto oszczędzać na tym. Wydasz więcej pieniędzy na te podruby miesiąc po miesiącu, a tak dasz raz, a dobrze i spokój na dłuuugi czas
Kup od razu z gumowym oringiem uszczelniającym, tak w razie czego, bo nie wiadomo, w jakiej kondycji jest stary, co by się nie okazało, że podczas wymiany gumka się rozleci, pęknie i będzie przeciekać. W ogóle to za każdym razem powinno się tego typu oringi wymieniać. To aż takie tanie nie jest, ale chyba znajdzie się u Ciebie jakieś... 50 groszy
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-11-15, 17:14
Takie sa ceny za oryginały w ASO....niestety.
filip0985, tylko nie wymieniaj tego czujnika na ciepłym silniku...bo wiadomo....gorący płyn a do tego ciśnienie w przewodach...co prawda małe ale krzywdę może zrobić....wiem coś o tym i od tej pory wszystkich ostrzegam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum