Też się przymierzałem ale mnie forumowicze przekonali że to poroniony pomysł. Argumentacja że źle się biegi będzie zmieniać i ręczny zaciągać zniechęciły mnie do zakładania podłokietnika. Jeśli jesteś na maxa napalony na ten podłokietnik to na allegro jest chyba jeden do Ventki przykręca się go dość prosto i ja miałem właśnie ten zamiar kupić. Jak kupisz i będziesz zakładał to porób foty a potem opisz czy argumentacja zniechęcająca jest trafiona. Powodzonka
Osobiście widziałem podłokietnik w golfie III (2x), który został zamontowany do oparcia fotela kierowcy. Plusem takiego rozwiązania było to, że podłokietnik nie przeszkadzał w zmianie biegów oraz użyciu hamulca ręcznego...
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2008-03-28, 21:02
Większość podłokietników z allegro montuje się śrubami do tunelu środkowego i da się to zrobić nawet bez wyjmowania foteli więc montaż to żaden problem.
Co do wyglądu i estetyki to sprawa indywidualna - jakto w życiu jednemu się podoba a drugiemu nie.
A w kwestii użytkowej hmmm...
Ja swój mam jakieś 1,5 roku i nie zamierzam się go pozbywać bo bardzo wygodnie mi się z nim jeździ.
Ciężko zaciągać ręczny? W sumie fakt ale ja na ręcznym w zakręty nie wchodzę a na postoju to żaden problem trochę nadgarstek wygiąć. Biegi ciężko? To zależy od tego jak blisko będzie zamontowany ale nawet w bardzo przesuniętych do przodu po tygodniu jazdy bez problemu można się przyzwyczaić i cieszyć się plusami
Wygoda w trasie niezastąpiona, w korkach też jest gdzie łokieć położyć, schowek w środku mi się bardzo przydaje bo mam gdzie trzymać swoje drobiazgi, jak do jakiegoś MC shitu podjadę to też jest gdzie kubeczki postawić...
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-03-28, 22:27
No, czekałem aż Gavl się wypowie na ten temat. Dla każdego coś dobrego, ja jednak zanim bym załozył takowy wynalazek do Ventki najpierw proponowałbym sie przejechać u kogoś innego, mnie tez by drażnił podłokietnik, ale ma też swoje plusy.
Silnik: 1Z Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 27 Mar 2006 Posty: 53 Skąd: piekary śl
Wysłany: 2008-03-28, 22:47
mam u siebie podłokietnik (przymocowany do fotela) i osobiście uważam że to super sprawa. biegi zmienia się super, ręka sobie leży i się nie męczy. co do ręcznego to ja nie mam z tym problemu bo jestem dosyć wysoki i fotel mam odsunięty daleko więc podłokietnik mi nie przeszkadza ale np. moja żona jest niższa i kiedy przysunie fotel to z ręcznym ma kłopot. jest minus mocowania do fotela bo kiedy zbyt nisko obniżę fotel to podłokietnik haczy o tunel środkowy. oprócz tego same zalety
Silnik: 2.0 115 KM Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 132 Skąd: Reszel (Warmia)
Wysłany: 2008-03-31, 20:29
Miałem u siebie takie "cudo" http://allegro.pl/item331...des_skoda_.html w kolorze srebrno-czarnym.
Całkiem dobrze się z nim jeździło w trasie.... ale co niektórzy mieli przez niego problemy z zapięciem pasów . Zdemontowałem go i zostały mi piękne 4 otwory w osłonie hamulca ręcznego
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2008-03-31, 20:52
mckano napisał/a:
a podłokietnik składany? coś w tym stylu ...
widziałem w Krzeczowie taki u kogoś - chyba to był robertair ale głowy nie dam...
mi się nie podoba bo ma za dużo chromu i nie ma uchwytów na napoje które często wykorzystuję
ale przy takim nie ma raczej problemów z ręcznym
kwestia taka czy Ci potrzebny i do czego ewentualnie ma Ci służyć
no i najważniejsze: ma się Tobie podobać bo jak będziesz słuchał wszystkich w około to nic do auta nie kupisz
Wysłany: 2008-04-02, 23:16
ja tam wolę podczas jazdy mieć kubek z gorącą kawą z tyłu w stabilnym uchwycie niż trzymać go między kolanami cały czas się bojąc czy się nie obleję albo nie poparzę
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-04-03, 00:27
a ja tam na kawę zatrzymuje się i przy okazji można rozprostować nogi a nie wadzi mi nic pod łokciem
A na serio to w G4 i Borze jest już fajny wysuwany uchwyt na napoje co ułatwia życie. Widac w czasach gdy projektowali G3/Vento nikt nie widział sensu w uchwycie na kubki, tylko czemu...
Wysłany: 2008-04-03, 11:05
Był, był... Ale poważnie czemu wcześniej nikt na to nie wpadł... Teraz w każdym nowym aucie to standard, nawet w Matizie mojej Matuli jest miejsce na kubek.
to jest własnie dziwne ...... wydaje mi sie że jakos wtedy nie było standardów - spanie jedzenie i zycie w samochodzie, teraz przedstawiciele maja ten standard, biznesmeni i tak jakos weszlo to w życie, kto keidys pomyslał, aby jechac i miec kubek obok siebie jak u nas coca coli nie było
_________________ Vento z sercem TDi
Vento do końca moich dni
Ja mam ten wynalazek i nie wyobrażam sobie juz
teraz jazdy bez niego Co do biegów to przecież przy zakładaniu można
sobie odległosć i wysokosć dopasować.
Zrobię "mały" odkop, ale może ma teraz więcej osób podłokietniki zamontowane,
I tu moje pytanie, kto jaki poleca, (poprzednie strony z alledrogo nie działają), bo z tego co mierzyłem parę to były za wysokie, jak można to dajcie jakieś zdjęcia jak macie u Siebie.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Wysłany: 2008-09-19, 23:33
Bucus napisał/a:
poprzednie strony z alledrogo nie działają
dlatego od niedawna wszstkich namawiam na screeny - przydają się właśnie w takich chwilach.
Bucus napisał/a:
kto jaki poleca
ja żaden, nie pasuje to do ventki przez to że nie fabryczny to hamuje ruchy ręcznym itp. Mi sie to nie widzi, ale jęli już chcesz bardzo to jak najbardziej klasyczny, tak żeby wyglądał na fabrycznym wszelkie kosmiczne wynalazki pełne chromu, pseudo karbonu itp sa moim zdaniem totalnie fuj.
Jedno jest pewne ma być czarny plastyk i czarne obicie (będzie pasować do tapicerki)
A podłokietnik chcę założyć, bo mam w drugim aucie (zakładałem ten od Dinerek z allegro, i teraz wolałbym jakiś inny)i przy dłuższych trasach bardzo się sprawdza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum