witam. w ostatnie dni zająłem się Vento troche go porozkręcałem gdyz puszczałem nowe kable głośnikowe... i po złożeniu autka stwierdzam fakt iż jak przekręce kluczykiem w stacyjce auto nie odpala tzn zapłon jest ale nie ma rozruchu silnika, i jak próbuje go odpalic to mi odcina akumulator w sensie ze nic związanego z elektryką nie działa miał ktoś coś podobnego?? dodam to iż akumulator był wyjęty na jakieś 2 tygodnie celem naladowania.
prosze o pomoc. pozdr
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2010-03-13, 15:35
TCP mlody, podłacz prostownik bo najwyrazniej masz spadek napiecia i słaby akumulator ,moze był nie doladowany Jak masz drugi samochód to przełóż akumulator i sprawdz.
Ale ja obstawiam za słaba bateria
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
Silnik: 1,8 Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 193 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2010-03-13, 17:17
Kolego przyczyną może być nie akumulator a zanieczyszczone klemy , wyczyść szczotką drucianą klemy oraz plus i minus na akumulatorze dobrze podokręcaj by nie miały żadnego luzu , powinno pomóc o ile akumulator jest naładowany .
Silnik: AHU+ Pomógł: 8 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 1278 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2010-03-13, 19:41
tak jak FWD350, pisze sprawcź kostke stacyjki...
jak ona nawala to przy odpaleniu gasną kontrolki i nie odpala...
zaobserwuj czy przy próbie odpalenia kontrolki nie zapalą się na ułamek sekundy
jak kręce na rozruch z zapłonu to wszystko gasnie odrazu. cale podswietlenie w srodku auta normalnie wszystko i rzeby cos uruchomic co jest na prąd to musze zdjąć klemre i założyć ją z powrotem i dopoki znowu nie spróbuje zapalic auto wsystko jest w porządku.
wydaje mi sie iż mogl paść komputer... ale nie jestem pewien... w pon spróbuje do mechanika sie dostac i zobaczyc co jest nie tak....
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-03-14, 10:58
TCP mlody, wyczyść klemy na aku, dokładnie aż do czystego metalu i zapodaj wazeliny, obejrzyj same klemy czy kable w nich dobrze siedzą. Nie szukaj tu skomplikowanej usterki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum