posiadam w swoim sprzecie klime manualna , a mazy mi sie klimatronik .
pytanie jest nastepujace .......
czy wystarczy zakupic tylko sterownik do klimy , czy to jednak grrubszy temat .....
ile zachodu trzeba , by dokonac takiej zmiany ......
klima ---------->klimatronik .
? ? ? ? ?
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2009-01-22, 22:46
nie mam pojęcia jak z przeróbką ale jakbyś znalazł komplet climatronika to bierz - ja od Ciebie wtedy odkupię klimę więc zakup climatronika dużo Cię nie wyniesie
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2009-01-22, 22:47
Myslę, że to grubsza zabawa. Chyba musiałbyś wymienić wszystko to co masz pod dechą. Ja też mam zwykłą klimę, Wszystkie klapy w przewodach wentylacyjnych sterowane linkami, w klimatroniku pewnie elektrycznie. Sądzę,że to nie takie proste i pewnie drogie, ale wszystko jest do zrobienia
temat zglebiomy na blizniaczym forum golfa ...... no i temat groby , jak Oberix .
dla wszystkich chetnych pi razy oko przedsawie , jak to sie ma ......
1. ja juz mam z gorki , bo mam klime , wiec odchodzi mnustwo zeczy takich jak :
-lapa pompy , pompa , weze , dodatkowa chlodnica , dodatkowy sterownik wentylatorami .... itd .
2. w moim wypadku potrzebny jest kombajn przedmuchu powietrza wraz z zamontowanym w nim wentylatorem , sterownikiem , nagrzewnica .... ( dla uproszczenia dalej nazywac bede ten element nagrzewnica .
a tak to wyglada ......
wazne by byl komplet okalowania i bardzo wazny sterownik klimatronikiem ( przykrecone male , czerwone pudelko z wtyczka i przewodami) .
nagrzewnica moze byc kupiona od mk IV , z racji tej , ze roznice sa jedynie w otworach mocowania ( czyli zadne - nawiercic nowe otwory )
3 okazuje sie , ze duzo taniej wychodzi zamontowanie panela czolowego od mk IV , poniewaz kosztuje w granicach 100 - 150 zlotych. panel od mk III to koszt okolo 300 - 400 PLN.
- panel od mk III
- panel od mk IV
plus takiego zabiegu , to ladne czerwono - niebieskie oswietlenie ( a w wypadku panela z seata cale czerwone )
minus to gdzies to trzeba wlozyc i troszke pozezbic .......
4 . panel czolowy podlaczamy do nagrzewnicy ori wiazka , natomiast z nagrzewnicy pozostaje podlaczyc 5 przewodow zasiljacych , plus jeden uruchamiajacy pompe klimy .
i to by bylo na tyle .
temat ( jesli o mnie chodzi ) otwarty , bo mm w planach ta modyfikacje .....
jakies sugestie ??
ps. mam jeszcze pare niewiadomych jak np. ktory przewod odchodzi do gniazda ODB itd , ale w schematach od mk IV napeno beda takie info .
Ostatnio zmieniony przez przemolas4 2009-01-23, 01:12, w całości zmieniany 2 razy
Z tego co wiem, to jeszcze trochę czujników jest potrzebnych, m.in. pod dachem jest jakiś czujnik
dokladnie . potrzebny jest czyjnik naslonecznienia ( mocowany na tapicerce ) oraz czujnik temperatury zewnetrznej .
czujnik wewnetrzny juz jest w panelu .
Silnik: Brak :P Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 172 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-01-23, 01:33
Kurde... ja jakos nie jestem przkonany do climatronica :O W Toyocie mialem zwykla klime i miala ona poporstu chlodzic... A w Vectrze teraz jest climatronic i musze jakos mieszac, bawic sie tymi temperaturami... tak poprostu przestawialem na zimne i wlaczalem przycisk ac i tyle I to bylo dobre
Ostatnio zmieniony przez Reth 2009-01-23, 01:33, w całości zmieniany 1 raz
a ja sie wzialem za ten temat , bo mam uzkodzonykielich weza nagrzewnicy i musze wymienic , co sie wiaze i tak z zadyma w aucie , wiec przy okazji mozna by pokombinowac troszku .....
Reth napisał/a:
bawic sie tymi temperaturami...
moze malo czynnika ...... bledow nie wywala ?
Ostatnio zmieniony przez przemolas4 2009-01-23, 01:42, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-01-23, 22:47
climatronic to wogle inna jazda. Niebo a ziemia w stosunku do zwykłej klimy. Tkaze jak masz czas, i warunki to baw się w zmiany. Świetna sprawa, ale ja zamontowałbym z Vento/Golf3 a nie z późniejszych wersji, bo poprostu z G4 nie pasuje wizualnie moim zdaniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum