Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-23, 12:34
Coś mi buczy, prosze o pomoc
Autor Wiadomość
maz78 
Kierowca eLki
Marcin

Wysłany: 2006-03-20, 15:03   Coś mi buczy, prosze o pomoc

Od jakiegoś czasu, podczas jazdy moim ventkiem, słychać buczenie, ciężko zlokalizować skąd to pochodzi, dobrze to słychać wewnatrz kabiny. Nie jest to stały dźwięk, utrzymuje się przez kilka minut i znowu cisza przez jakiś czas. Czy może to byc łożysko w kole. Im czybciej jadę tym dźwięk bardziej się nasila.Pozdrawiam. Marcin

MAPET 
Vento to ja!

Silnik: VR6
Wysłany: 2006-03-20, 16:48   

ciezko powiedziec jak nei wiesz skad dochodzi.. oczywiscie moze to byc lozysko i tak pewnie jest .. ew wydech tez moze wchodzic w rezonans np ... moga tez byc opony...

www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne

BANDERAS_RR 
Pan i władca oktanów
BANDERAS_RR

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2006-03-20, 17:56   

dopuki nie zlokalizujesz skad to dochodzi to powiem szczerze ze to moze byc wszystko i niestety ciezko cos doradzic.pozdrawiam

Stopa 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2006-03-20, 18:01   

Nie ma innego wyjścia, jak baczna obserwacja objawów i zwracanie uwagi na to, kiedy one występują. ważne w wypadku łożysk kół jest to, czy dźwięk nasila się , gdy wystepuje dociążenie jednej ze stron auta (nie ma reguły-czasem dociążenie na zakręcie zwiększa buczenie, czasem jest wręcz odwrotnie), czy nie ma to związku z określoną prędkością (np. opony wpadające w rezonans), a może też ma związek z konkretnymi obrotami silnika (np. na luzie przy iluś tam tys. r/pm- w wypadku układu wydechowego, osłon silnika itp. Jeśli masz klimę, turbo itp. dochodzi wiele czynników. tak naprawdę awarie typu "coś stuka"lub "coś buczy" to często gehenna, bo trudno doszukać się przyczyn. Kiedyś np. miałem przypadek diesla, który zupełnie nagle zaczął wydawać dźwieki jak gti podrasowany w stodole i bez wydechu. okazało się, że ... :idea: była lużna pokrywa filtra powietrza :shock: Krótko mówiąc; znajdź regułę, która rządzi pojawianiem sie tych hałasów i będzie dużo prościej.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2006-03-21, 09:21   

Mogą to być lożyska w kołach ale u mnie to huczały tak przy 65-75km/h poniże i powyżej tych prędkości było raczej cicho ale po wymianie dopiero doznałem uczucia "cichości" w czasie jazdy. Miałem też problem z alterantorem który był poluzowany i przy 2200obratów ma minute straszliwie jarmolił. Wstarczyło dokręcenie śruby kontrującej mocowanie alternatora.

Gość

Wysłany: 2006-03-21, 21:27   

Stopa dobrze prawi,może to być wszystko: np.musisz sprawdzic czy dzwięk ten jest związany z pracą silnika, skrzyni lub też zawiasu,czy występuje podczas jazdy na luzie,skrecania,itp...Jeżeli nie dojdziesz to predzej czy pózniej dowiesz się bo się posypie.Ja tak miałem w służbowym palio coś wyło i przestawało wiec olałem,aż w końcu posypał się alternator ,bezmała na trasie wa-wa kr-ów póżną noca , dalsza jazda niemożliwa dobrze że miał assistans, to zabrali na lore a na naprawe czekałem 3 dni(długi weekend)

MAPET 
Vento to ja!

Silnik: VR6
Wysłany: 2006-03-21, 21:37   

spusc na luz i zobacz czy nadal tak samo wyje .. jak na luzie bez biegu wyje to cos niezalezne od silniak a wiec 99% kola czyli opony , lozyska itp

www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne

BANDERAS_RR 
Pan i władca oktanów
BANDERAS_RR

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2006-03-21, 21:49   

najlepiaj to wez jakiegos mechanika na poklad i go przewiez a on z pewnoscia okresli co dolega twojemu furaczowi.pozdrawiam

Odpowiedz do tematu