Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-23, 11:55
Jak zdjąć tapicerkę od drzwi, padły szyby
Autor Wiadomość
maz78 
Kierowca eLki
Marcin

Wysłany: 2006-08-01, 16:56   Jak zdjąć tapicerkę od drzwi, padły szyby

Witam,
Mam taki problem nie wiem dlaczego co 3-4 miesiące pada mi bezpiecznik termiczny odpowiedzilany za szyby elektryczne, kosztuje az 42 zeta. Byłem u elektryka a właściwie dwóch i nie znależli przyczyny dlaczego tak się dzieje.
Postanowiłem odpiac tapicerke od drzwi bocznych i oczyścić wszytko co odpowiada za sterowanie szybami elektrycznymi, może ktoś wie jak się konserwuje ten mechanizm, będe wdzięczny za rady.
Jeżli to nie pomoże zmieniam na korbki, nigdy nie kupie więcej samochodu z elektrycznymi szybami.
pozdr
Marcin

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2006-08-01, 20:27   

Wciśnij SZUKAJ na forum, problem zdejmowania boczków drzwi już był opisywany...

VW VENTO 2.0 GL 
Niedzielny kierowca
piecia

Wysłany: 2006-08-01, 23:15   

No co ty elektryka jest super, pomimo tego że czasami się psuje.

Stopa 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2006-08-02, 09:31   

Jeśli podejmiesz decyzję o przejściu na korbki, to ja chętnie wymienię się z Tobą :mrgreen:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-08-02, 10:55   

Doklądnie, popieram pomysł Stopy, też mogę się z Tobą wymienić:-)

maz78 
Kierowca eLki
Marcin

Wysłany: 2006-08-02, 11:07   

ja poważnie zaczynam mieć taki zamiar, trzy razy padł mi w ciągu roku bezpiecznik termiczny, który kosztuje 42 zeta i to na zamówienie w serwisie vw. Najgorsze jest to, że nikt nie może znaleźć przyczyny dlaczego on się pali.
Najgorsze jest to, że nie wiadomo kiedy padnie, ostatni padł przy trzech otwartych szybach, wsadziłem zwykły bezpiecznik 20A i udało sie szyby zamknąc.
Zaóważyłem, że bezpiecznik sie pali gdy jest otwarta tylna szyba, chyba je odłącze i zobaczę co się będzie działo.
Jeżeli jeszcze raz się spali przechodze na korby, jak ktoś jest chętny na zamianę nie ma sprawy.

VW VENTO 2.0 GL 
Niedzielny kierowca
piecia

Wysłany: 2006-08-02, 13:50   

Koniecznie ją odłącz. Mi ostatnio poszedł sterownik przy szybie prawy przód i najprawdopodobniej silnik ciągnął szybę cały czas do góry, strasznie grzał się bezpiecznik termiczny (na szczęście nie spalił się). Odłączyłem na chwilę akumulator, odpiąłem siłownik i na razie jest ok. (muszę kupić sterownik do szyby).

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-08-02, 14:29   

kurcze, musisz mieć gdzieś spięcie... Sprawdź kable na początku, może jakieś wtyczki... Niestety autkan asze mają już trochę latek i elektryka może zacząć już szwankować...

rafal00 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2006-08-02, 16:19   Re: Jak zdjąć tapicerkę od drzwi, padły szyby

nie zamieniaj na korbki u mnie w aucie woda sie leje po kablach od lusterek i szyb i jeszcze mi nic nie zepsulo sciagmij tapicerke i polej woda po drzwu=aich zobacz po jakich kablach sie leje sprobuj je umiescic w innym miejscu lub zaizolowac a tapiceke siaga sie podwazajac ja srubokretem na calej dlugosci trzyma sie tylko na 3 srubkach tam gdzie jest raczka do zamykania i klamka sciaga sie to podwazajac srubokretem jedna z poluwek tej raczki tylko uwazaj na przlacznik od szyb wyskakuje razem z kawalkiem raczki jesli juz sciagniesz to pod spodem masz mate taka wygluzajaca trzyma sie na kleju takim lepkawym mozesz ja oderwac jak bedziesz zakladal to ona sie sam przyklei do drzwi

rav 
Ventofan
1,9 TD

Wysłany: 2006-08-24, 13:44   

VW VENTO 2.0 GL napisał/a:
silnik ciągnął szybę cały czas do góry, strasznie grzał się bezpiecznik termiczny (na szczęście nie spalił się)

Prawdę mówiąc, to wolałbym, żeby się spalił termik niż silnik, bo jest to przecież zabezpieczenie. A jeżeli raz poleci termik, to musisz znaleźć przyczynę, bo jak go wymienisz bez sprawdzenia, to znowu poleci. A po nowy termik radzę się udać do sklepu elektronicznego i tam kupić za parę zeta a nie w serwisie płacić kilkanascie razy drożej.

VW VENTO 2.0 GL 
Niedzielny kierowca
piecia

Wysłany: 2006-08-28, 14:54   

Też bym wolał aby poszedł bezpiecznik, miałem pecha że coś zawiodło i padł sterownik silnika, nie silnik od szyby

kovval 
Już prawie mieszkam w Ventce

Wysłany: 2006-08-28, 15:21   

to ja sie podepne do tematu...chociaz nie na temat tapicerki...ale.... mam elekryczne szyby tylnie i oststnio wysiadlo mi "cos"....naczy sterowanie tymi tylnymi szybami z przodu. a wlasciwie to tylko lewej tylnej. ale jak sie przycisnie , ten guzik z tylu to szyba normalnie dziala. z tego wynika ze cos na drodze przekaznik przedni - tylnia szyba sie skopalo. zakladam ze kable sie nie poprzecinaly. wiec zostaje mi tylko ta kostka....ze cos w niej gruchlo. wyciagnalem ja, opatrzylem i wszystko wyglada na ok. nic nie spalone, nic nie wyskoczylo. jedyne co mi do glowy przychodzi...to tam jest taki maly rezystorek i moze on padl.? co o tym sadzicie?

maz78 
Kierowca eLki
Marcin

Wysłany: 2006-08-28, 16:32   

Witam

W sobotę, elktryk znalazł przyczynę. Po zdjęciu tapicerki z wszystkich drzwi, znaleźliśmy przyczynę. w tylnych drzwiach od kierowcy przepalił się kabelek i stykał z blachą. Kabel się przytopił i prawie przykleił do drzwi, robił takie zwarcie, że nawet nie dało się włożyć bezpiecznika bo w sekundzie się palił.
Póki co szyby działaja na zwykłym bezpieczniku, jak nic się nie będzie działo to za parę dni wymienie na termik, który kosztuje w serwisie vw 42 zeta (juz trzy mi sie spaliły). Pytałem po różnych sklepach z elektryką ale nigdzie ni mogłem kupić nic tańszego, twierdzili, że to musi być taki jak padł.
Mam nadzieję, że teraz będzie ok i wreszcie bez stresu będą mógł opuszczać szyby.

Ps. ale i tak już nie kupie samochodu z elekrycznymi szybami...

Pozdrawiam

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-08-28, 17:27   

kovval napisał/a:
co o tym sadzicie

Jak dla mnie to sam przycisk, ten który masz na desce rozdzielczej, co prawda nie mam elktrycznych szyb w aucie, ale z tego co widzę na ALlegro to jest to chodliwy towar i to bardzo...

Odpowiedz do tematu