Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
samoresetowanie sie licznika km "trip" oraz zegark
Autor Wiadomość
marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Silnik: ajm
  Wysłany: 2009-07-31, 17:51   samoresetowanie sie licznika km "trip" oraz zegark

witam, przedstawie krotko: od czasu do czasu resetuje mi sie licznik km "trip" oraz zegarek. Oba sa elektroniczne. Dzieje sie to przy zapalaniu (gdy dziala np cb radio i inne odbiorniki pradu). Nie jest tak zawsze. Zastanawiam sie, czy jest gdzies jakas bateryjka podtrzymujaca napiecie? Duzy licznik przebiegu nie resetuje sie.

Zapytam rowniesz o podpowiedz - zwrocilem uwage, ze nie posiadam plastikowych oslonek dolnych uchwytow siedziska kanapy tylnej (zaraz przy nogach pasazerow). Czy wiecie gdzie mozna takie plastiki nabyc? Prawdopodobnie moje zostaly na myjni. Kanapa jest dzielona, wiec brakuje 4 szt. Z gory dzieki za podpowiedzi.

Pozdro

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2009-07-31, 17:55   

Z resetowaniem to wygląda mi na za słabe aku : mysli: chociaż znając życie pewnie się mylę. A zaślepki, podejrzewam że ich nigdy tam nie było, ja tez nie mam i w cale ich nie szukam :D

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-07-31, 18:31   

gdy mialem poprzednie aku, to resetowal mi sie prawie za kazdym razem. Od roku ma nowa centre 72 Ah (wymiana dlatego, ze przy minus 15 stopniach nie chcial zakrecic), wiec ogolnie pradu powinien miec wystarczajaco. Mam auto od 2005 roku i przez pierwsze jakies 2 lata nie bylo zjawiska samoresetowania sie zegarka oraz licznika Trip. Co wlasnie ciekawe - glowny licznik (wyswietlany na tym samym ekraniku) nie ulega skasowaniu, wiec musi miec jakies wlasne podtrzymanie (?) W sumie, ten problem nie jest strasznie powazny, ale domyslam sie, ze na tym forum moze sie to juz przydarzylo :)

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2009-07-31, 18:51   

Główny licznik nie może się zresetować. A jak powyłączasz wszystkie odbiorniki prądu to też tak jest ??

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-07-31, 19:19   

jak wylacze, to przy nowym aku na pewno nie wystepuje problem jesli np zapalam silnik (a wczesniej grzeja sie swiece). Jesli silnik jest jeszcze cieply, ale nie tak chlodny by zalaczyly sie swiece zarowe, to rozrusznik czasem potrzebuje ze dwa razy przekrecic silnikiem, wowczas tez to zwykle sie pojawia (samoresetowanie zegarka i licznika "trip"). Dlatego mysle, ze moze gdzies jest jakas bateryjka podtrzymujaca pamiec?? Przy spadku napiecia w tej chwili jakby nie ma zabezpieczenia przed utrata danych.

Gavel 
detektyw forumowy

Silnik: TDI 1Z+
Wysłany: 2009-07-31, 20:38   

marizaga "bateryjki" to tam żadnej nie ma. Musisz mieć coś nie tak z aku.
Proponuję żebyś sprawdził ładowanie alternatora bo co z tego jak aku masz nowe jak altek Ci przeładowuje lub niedoładowuje.

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-07-31, 21:04   

mysle, ze to dobry pomysl, sprawdze, mam przyrzad, tylko, ze w fazie rozruchu silnika prad plynie tylko z akumulatora - resetowanie ma miejscie dokladnie w momencie zapalenia silnika (choc wlasnie w tym momencie pierwszych ruchow wirnika alternatora powinien generowac sie prad - nie wiem, nie jestem elektrykiem?). Akumulator mi sie nigdy nie rozladowuje - miasto czy trasa - obojetnie. Wiem, ze w alternatorze mialem juz jakis czas temu wymienione szczotki.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-08-01, 11:09   

Też mi się kiedyś tak robiło...po prostu już akumulator niedomagał....odpalał ale napięcie spadało i zegary się resetowały.

Michcik 
Zapalony Ventkarz
Ziutek

Silnik: AAZ
Wysłany: 2009-08-01, 20:08   

ja mialem tak samo ale wtedy palil mi se bezpiecznik, (20 albo 21) musisz go wymienic i sprawdzic czy przy zapalniczce nie ma zwarcia i bedziesz smigal nadal na dobrym liczniku :D pzdr

http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=3498

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2009-08-01, 20:10   

marizaga napisał/a:
Czy wiecie gdzie mozna takie plastiki nabyc?
ASO - czasem cena jest naprawdę OK i będą mieć każdą duperelę na zamówienie.

Co do zerowania ise zegarów - tak jak chłopaki pisza najpewniej AKU winien - kończy się. Zacznij od dokładnego wyczyszczenia klem (są do tego specjalne szczotki: http://allegro.pl/item678...tora_f_vat.html

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-08-01, 21:54   

aku jest nowy, na gwarancji centra, 72 Ah, klemy przesmarowane pasta miedziowa, zero nalotu.

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2009-08-01, 22:19   

Niemniej podsumowywując licznik jest zasilany przez bezpiecznik zapalniczki 21, może coś brudny i nie łączy, a na tym bezpieczniku siedzi jeszcze spoo innych urządzeń, więc mimo że nie jest spalony to go wyjmij i wyczyść nóżki albo wymień
Po drugie resetowanie licznika z powodu aku to już wówczas kiedy naprawde jest skończony lub klemy nie łączą, w tym przypadku skoro nowy to odpada.
No i po trzecie i nabradziej prawdodpobne: coś nie tak z licznikim. Najpierw posprwaedzaj czy dobrze dociśnięta jest wtyczka licznika, a jeśli tak to często winny jest chyba stabilizator napięcia w liczniku, wymiana i dostępność jest łatwa dla elektronika - o ile to jest to.

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-08-02, 17:54   

wielkie dzieki pablomed

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: 2.3t AERO
Wysłany: 2009-08-02, 17:55   

marizaga, wciśnij mu POMÓGŁ pod postem.

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-08-02, 17:59   

zrobione, sorrki, ale jestem u was na forum nowy :)

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: 2.3t AERO
Wysłany: 2009-08-02, 17:59   

marizaga napisał/a:
jestem u was na forum nowy

właśnie się uczysz :OK:

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-08-11, 21:04   

bezpiecznik byl dobry, ale miejsca styku z obwodem mial dosyc odcisniete (takie prawie rowki na blaszkach). Zamienilem go z innym takim samym (15A) i jak na razie nie ma samoresetowania. Dzieki raz jeszcze za sugestie Pablomed. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu