Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2008-10-15, 23:33
takie podejdą ale ciekawe jak beda oswietlac licznik, ja bym polecal oryginal a jesli chcesz inny kolor to tylko diody super-flux, tak ze 4 sztuki i efekt murowany
inny kolor to tylko diody super-flux, tak ze 4 sztuki i efekt murowany
Tomek ma słuszną rację 4 sztuki super-flux a efekt jest murowany właśnie dwa tygodnie temu zrobił mi podświetlenie licznika naprawdę bajer to wygląda no i przy okazji zrobił mi inne ciekawe podświetlenia i tu pragnę podziękować Tobie Tomku za świetną robotę przy licznikach - podświetlenie zrobię fotki jak wrócę z sanatorium .
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-10-16, 14:25
Te diody podejdą na bank
ciągle je mam...zdaje się ze sa niebieskie.
no tylko właśnie nie ciekawie świecą...
Kiedys też wszystko miałem na niebiesko tzn licznik i nawiewy ale te diody nie dają rady...
potrzebne są znacznie intensywniej świecące.
Także odradzam te diody....
góra zegarów będzie jako tako świecić...
ale już nie zobaczysz ile masz paliwa lub jaką temperaturę ma silnik-wiem to z doświadczeń.
no i oczywiście sa tak zrobione że po zamontowaniu często nie swiecą tylko trzeba te blaszki doginać.
tomek87, czekam na fotorelacje jak dac superfluxy.
Chcialem do licznika dac te same biale diody co mialem w postojowkach ale oprawki sa innego rodzaju i nie pasuje dioda w liczniku.
Zielona folie podswietlenie licznika zdjalem, ale jak dostac sie do podswietlenia przebiegu i zegarka?
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Ostatnio zmieniony przez bradley 2008-10-16, 17:31, w całości zmieniany 1 raz
musisz niestety zdjąć wskazówki i odkręcić całe tarcze od płytki i dopiero masz dostęp do wyświetlaczy
scheisse... to zmiana odpada bo juz mialem przygode z kalibracja licznika w innym autku.
Tygrysisko napisał/a:
http://www.vwvento.org/porady/zegary/index.htm
Tym sie wzorowalem. Tam sa bledy Tzn. nie wiem po co odkrecac dwie srodkowe kratki oraz po co zdejmowac plastik nad przyciskiem od awaryjnych. Licznik wyszedl bez problemu przez srodek kierownicy (jej gore). Sadze, ze roznica wynika z tego, ze mam wersje z poduszka powietrzna a tam plastiki kolo kierownicy sa troszeczke inne.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-10-16, 21:28
bradley napisał/a:
ze mam wersje z poduszka powietrzna a tam plastiki kolo kierownicy sa troszeczkę inne.
masz deske z nowszej wersji (tzw z golfa) i stąd różnica. Mario, który pisał porade miał inną deskę niż ty i tam trzeba to wszystko zdjąć.
slaw71 napisał/a:
musisz niestety zdjąć wskazówki i odkręcić całe tarcze od płytki i dopiero masz dostęp do wyświetlaczy
na pewno? Może znowu kłaniają się rózne wersje Ventek, bo moje zegary jak rozkręciłem to mogłem bez problemu zdjąć całe zegary nie zdejmując wskazówek z nich. Całość wychodziła do góry.
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2008-10-16, 22:21
bradley napisał/a:
tomek87, czekam na fotorelacje jak dac superfluxy.
z fotoleracja bedzie problem bo mam ograniczony dostęp do neta ale moge powiedziec tyle, jak masz zdjeta folie to masz tam dziurę i w nia wklej diody na klej na goraco dwie prawie w tych samych miejscach co żarowki a dwie w srodku, a najlepiej to zapal ledy i ustaw je tak zeby wszystko ladnie swiecilo. A jesli chodzi o wyswietlacze to wiem jak to wyglada w starych licznikach VDO. Jesli inny kolor niz zielony to trzeba odkrecic wyswietlacze, kazdy 4 srobki i ze srodka wyciagnąć zielona folie, a samo podswietlenie to bajka bo wystarczy zamias zarowki dac zmatowionego fluxa
http://www.allegro.pl/ite..._nowosc_fv.html
A gdzie tam jest + a gdzie minus bo 4 nozki sa No i wydaje mi sie, ze ta dioda jest za duza na ta malutka dziurke (bez podtekstow )
Kupilem 4 diody z oprawkami takimi jak oryginalne zarowki. Wsadzilem i, podswietlenie przebiegu i zegarka ma teraz kolor zielony a nie zgnilo zolto-zielony, a zegary swieca na bialo, niestety temperatura i paliwo jest ciemniejsze, ale daje rade.
Pokombinowalem z czasem naswietlania i wyszlo mniejwiecej tak jak w rzeczywistosci. Normalnie jest ciut jasniej na dole.
Zamiast zielonej folii dalem przezroczysta wycieta, z jakiejs okladki na papiery. Tak sie zastanawiam czy w tym bialym plastiku co sie go odgina zeby wyjac folie nie nakleic jakiegos sreberka odbijajacego swiatlo, wtedy podswietlenie byloby mocniejsze i rownomierne.
Ostatnio zmieniony przez bradley 2008-10-17, 13:56, w całości zmieniany 1 raz
Tygrysisko, moez to glupie ale pomyslalem, ze jakos tak lepiej rozproszy swiatlo Przezroczysta jest, wiec nie ma roznicy
Teraz cos mi sie na imagehacku nie otwiera w ogole nawet miniaturka : /
Diody sa koloru bialego, stozkowe, nie walcowe.
Jak bedzie super ciemno na zewnatrz to wtedy bedzie dopiero widac bo ja zdjecie robilem w garazu.
Tygrysisko, chyba swieci ciemniej w rzeczywistosci bo czas naswietlania ustawilem duzy w aparacie
I sprawdzilem przed chwila jak swieci kiedy na zewnatrz jest juz ciemno i swieci jasniej niz na moim zdjeciu, ktore zamiescilem. Nie wali po oczach i widac co trzeba choc nad pomyslem "sreberka" musze sie zastanowic. Albo jakas folie aluminiowa przykleic...
Ostatnio zmieniony przez bradley 2008-10-17, 18:44, w całości zmieniany 1 raz
na pewno? Może znowu kłaniają się rózne wersje Ventek, bo moje zegary jak rozkręciłem to mogłem bez problemu zdjąć całe zegary nie zdejmując wskazówek z nich. Całość wychodziła do góry.
na płytce są przymocowane silniczki na stałe więc jak można zdjąć tarcze bez zdejmowania wskazówek,a i wyświetlacze są pod tarczami i żeby się do nich dostać to też trzeba zdjąć tarcze (mój licznik TRW)
Jak można w innych licznikach dostać się do wyświetlaczy bez zdejmowania tarcz?
Jak można w innych licznikach dostać się do wyświetlaczy bez zdejmowania tarcz?
Ja sie dostawalem w Kadziu.... ale digitalu
I mialo byc:
Tygrysisko, chyba swieci ciemniej w rzeczywistosci bo czas naswietlania ustawileś duzy w aparacie
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2008-10-17, 21:36, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-10-19, 00:36
Grucha85 napisał/a:
to sa zajeb.. zegary panowie
miałem przez jakiś czas i wymontowałem je na rzecz tych co mam teraz. Zajeb... były na początku, póki mało kto je miał, a teraz ma je kupa sobó i juzmi się nie podobają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum