Silnik: Pasek 1,9TDI Pomógł: 19 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3791 Skąd: Stare Iganie
Wysłany: 2009-07-08, 12:51 kontrolka od ABS się pali
mam problem z moim autem jak uruchomie silnik to od 3 do 5 min. w czasie jazdy działa ABS, a po tym czasie zapala się kontrolka od ABS-u i świeci się cały czas, a ABS nie działa bo sprawdzałem więc może ktoś z was miał juz taką sytuację z ABS-em u siebie albo może wiecie co jest przyczyną takiego stanu, ja podejrzewam że to czujnik ABS-u nawalił ale nie jestem pewien więc proszę o pomoc
Silnik: Pasek 1,9TDI Pomógł: 19 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3791 Skąd: Stare Iganie
Wysłany: 2009-07-08, 13:10
mam nadzieję że to od wilgoci bo wczoraj było sucho i by.ło wszystko ok jak jeździłem a dziś rano jak jechałem to się ku....a zapaliła i nie chciała zgasnąc ale to było po tym ja zaczął deszcz padac
Wysłany: 2009-07-08, 17:45
jak narazie wszystko jest po staremu, zrobiłem dziś jeszcze około 15 km jak było sucho i tak jak by się naprawiło samo ale jeszcze pojezdze i zobaczę co będzie
Podepnij sie pod komputer to chociaz bedziesz wiedzial jaki kod bledu.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Wysłany: 2009-07-18, 11:11
ABS-u nadal nie zrobiłem bo nie mam czasu ale jak wczoraj odpaliłem maszyne to po chwili kontrolka zgasła ale miałem inny objaw podczas jazdy jak delikatnie nacisnąłem na pedał hamulca to pedał drgał i odbijał efekt był taki jak przy mocnym i gwałtownym wciśnięciu pedała 2x tak miałem potem juz było normalnie
Wysłany: 2009-07-18, 16:30
no niestety lwomati, pod tylną kanapą nic takiego nie ma jest tylko pare kabli między innymi od ABS-u tył lewe i prawe koło i te co lecą do zbiornika z paliwem, nawet na ścianie grodziowej w komorze silnikowej po stronie pasażera nie ma nic takiego tak jak spyro pokazał w tym temacie http://forum.vwvento.org/...t=kontrolka+abs
Nie znajdziesz go pod tylna kanapa, nie znajdziesz pod siedzeniem pasazera ani w przegrodzie silnikowej.
Sterownik jest dokladnie pod pompa. Z prawej strony pompy jest wtyczka, juz bardziej sie nie da pokazac.
Tutaj super widac.
http://allegro.pl/item685...to_orginal.html
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
miałem inny objaw podczas jazdy jak delikatnie nacisnąłem na pedał hamulca to pedał drgał i odbijał efekt był taki jak przy mocnym i gwałtownym wciśnięciu pedała 2x tak miałem potem juz było normalnie
Pewnie ktorys z czujnikow swiruje i dostaje sprzeczne informacje ze kolo sie slizga choc sie wcale nie slizga. Stad reakcja jak byc hamowal z ABSem. Bez komputera bedziesz bladzil po omacku.
Wysłany: 2009-07-21, 20:59
już wiem co dolega mojemu dziecku i dlaczego nie działa ABS dzis był podpięty pod vaga i świruje przedni prawy czujnik ale jeszcze musze spr. wtyczkę czujnika i kable
Najpierw sprawdz jaki rodzaj wtyczki masz do czujnika.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-07-23, 10:02
Nie kupuj używek - to nie ma sensu! Kup nowe, nawet podrabiane. Ja kupiłem raz na allegro - wytrzymały 3 czy 4 lata. W tamtym roku bodajże kupiłem następne na allegro i działają bez problemu. Także nie pakuj się w używki jak nówka kosztuje 20-30 zł.
Mam problem z ABS-em natomiast przy małej prędkości do ok.30 km/h wszystko działa jak nalezy,kontrolka sie nie pali... powyzej 30 km/h sie zapali i juz nie gasnie aż do momentu ponownego odpalenia silnika i tak samo sie dzieje z predkościa do 30 działa od 30 nie działą ... POMÓŻCIE
Zapomniałem napisać ... kumpel był z VAGIEM i nie mógł sie połączyc jedynie z poduszkami.... i tu tkwi problem czy coś czasami nie było majstrowane????? no chyba ze Vag walniety??
Ostatnio zmieniony przez Paco75 2009-09-05, 18:33, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2009-09-06, 13:57
Paco75, gdyby nie udało się połączyć - zacznij od bezpieczników (jeden nad skrzynką w pozycji dodatkowej). Potem czujniki. Mierzy się ich opór po wypięciu wtyczki (tylne są pod kanapą przednie przy czujniku) i ma być 1-1,2 koma. Następnie oczyść tarcze zębatek z brudu. Na koniec sprawdź czy odległość zębatek od czujników nie przekracza 1mm. Ruszaj przy tym kołem, bo dość często przyczyną jest duży luz na łożysku - szczególnie tylnych kół, co powoduje że zębatka chwilowo za bardzo oddala się od czujnika.
Dokładniejszy opis sprawdzania ABS bez VAGA masz w książce " Vw golf i Vento" z WKiŁ. Jeśli masz starszy typ ABS (sterownik od kanapą) to w zypełności można bez vaga wszystko zdiagnozować.
przerwa miedzy czujnikiem a zebatką PRZód ok 2 mm a z tyłu wogule niema zebatek bo bebny wyglądają jak nowe ...pewnie byly wymieniane ale bez zębatki ... PYTANKO .CZY MOZNA DOSTAC ZĘBATKI NABęBNY??? czy trzeba kupic bębny z zębatką???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum