Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Osłona drążka kierownicy
Autor Wiadomość
Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-09-11, 12:16   Osłona drążka kierownicy

Witam :]
Jesienią wymieniałem ową osłone, oczywiście nie ja to robiłem a majster przy okazji wymiany spręzyn.....dziś to z niej zostało:

Na zdjęciu osłona z koła prawego przy max skrecie w lewo czyli w położeniu gdy jest najbardziej rozciągnięta.

Widac jakas do bani jest gdyż między kazdym zwojem sa pękniecia.

Tak czy siak jest do wymiany....

i tu moje pytanie....jakiej firmy brac żeby było ok....są tylko takie badziewia dostepne ??

Zamierzam wymienic to sam i tu kolejne pytania:

Jak to odkręcic ?? gdy kończy się drążek od środka auta jest taka jakby kulka/zatoczenie (widac na powyższym foto) do której drażek wpada....od środka auta jest nakrętka....jak na moje oko 19mm....aby ten drązek wyjąc muszę wykrecic tylko tą nakrętkę ??

Kolejna sprawa:
Jak widac na zdjęciu poniżej na drążku jest takie wytłoczenie na które powinna wpadac końcówka osłony, ale jak na moje oko ta osłona jest strasznie rozciągnięta przy max skręcie....tak więc czy moge ją umieścic tuz obok tego zaczoczenia w które wchodzi drażek ??

No i na koniec....czy przez takie odkrecenie drażka od środka nie poleci mi zbieznosc ??

No i na koniec fotka jak z tym sobie poradziłem tak na szybko:

Jak widac brakuje trochę miejsca do tego wytłoczenia na drążku

prosze o pomoc i wszelkie sugestie
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-09-11, 12:17, w całości zmieniany 1 raz  

radobom 
Zapalony Ventkarz
BOMBA

Silnik: 1.9TeDe
Wysłany: 2009-09-11, 13:28   

JA bym to zrobił tak ściągasz koło potem końcówke drążka od piasty potem luzujesz kontre na końcówce następnie wykręcasz końcówke licz obroty! ściągasz gume zakładasz nową i składasz w odwrotnej kolejności na 90% zbierzność trzeba bedzie ustawić a gume kupiłbym Febi-ego
Ostatnio zmieniony przez radobom 2009-09-11, 13:29, w całości zmieniany 1 raz  

FWD350 
Ventomaniak

Silnik: 1Z TDI
Wysłany: 2009-09-11, 16:55   

tak tylko zdejmujac koncówke musisz ja wybic co spowiodje jej uszkodzenie wiec i koncuwki do wymiany beda a tak to wszystko opisane juz zostło.a tak nawiasem to juz z 200 razy liczyłem gwinty i zawsze i tak była zbierznosc lub rozbierznosc wiec wizyta na diagnostyca jak zawsze koszt ustawienie to w granicach 30 40 zł pozdrowienia

radobom 
Zapalony Ventkarz
BOMBA

Silnik: 1.9TeDe
Wysłany: 2009-09-11, 18:32   

chyba że ściągniesz końcówke ściągaczem albo jej nie uderzając. Bierzesz taki średni młotek i bijesz do okoła końcówki i powinna wyskoczyć w 8 na 10 przypadków tak mi sie udawało

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-09-11, 19:27   

Dzięki Panowie za naświetlenie tematu :oklaski:

Puki co osłona....stara osłona jest w miarę poskładana i raczej syf się nie powinien dostawac do srodka....ale mam nadzieję ze po niedzieli już będzie nowa na drążku.

Co mnie rozbraja....to fakt i nowe graty nawet roku nie wytrzymały.....samochód nawet bardzo na mrozach nie stał z powodu małej eksploatacji i ogrzewanego garażu. Po lewej stronie mam oryginalną osłonę....nawet zaciski są te takie jednorazowe....osłona nawet porośnięta mchem w niektórych kawałkach....jest z 93r ale trzyma się super....nie to co ten szaj co mam na prawym drażku-między każdym zwojem powierzchowne pęknięcia :mur:

Na szczęście nowe osłony (dziś kupiłem) mają znacznie grubszą i elestyczniejszą gumę :D

dziś zrobiłem trochę km....moja samoróba nadal się ładnie trzyma...
tak na wprost

przy skręcie w lewo

i prawo

No i ok....tak na koniec...tu jest drązek

od czego zacząc demontaż ??

Wyjdzie sam pręt czy tą całośc trzeba wywali ??

vezet22 
Vento to ja!
projekt vento

Silnik: 2,0 GT
Wysłany: 2009-09-11, 21:15   

popuśc najpierw śrube kątrującą końcówkę następnie samą końcówke od zwrotnicy wybij ją uderzając w samą częśc zwrotnicy naokoło trzpienia końcówki i musi wyjśc nigdy niemiałem z tym problemów następnie wykręć koncówkę i teraz morzesz zdjąć i załorzyć nową :P nawet jak będziesz liczył obroty wykręcając końcówke to zbieżność do poprawy :]

FWD350 
Ventomaniak

Wysłany: 2009-09-12, 10:37   

wiesz jak nie jest pekniete a sie tylko lekko suneła to pierscien zaciskowy i git a jak juz jest popekana to lepiej wymienic bo szkda maglownicy :]

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2009-09-12, 10:45   

Ja kupowałem drążki i końcówki wszystko z górnych półek - Lemfordera. Również osłony tej samej firmy. Nic nie pęka, nic się nie rozdwaja, jest w porządku. Ale ja bym nie ryzykował, licząc, zaznaczając gwinty, przy wymianie na nowe. Te 30 zł to nie majątek, a przynajmniej opony będziesz miał całe. Ja podziwiam tych, jak zaznaczają... Nie ważne, jakby się to zaznaczyło, zawsze coś poleci nie tak.

FWD350 
Ventomaniak

Wysłany: 2009-09-12, 15:57   

dokładnie jak pisałem wczesniej na kazdym zaznaczałem dokładnie i po załozeniu zawsze sie okazywało ze jest róznica 2-3 mm koncówki rozne czy co?? tego to nie wiem

Odpowiedz do tematu