Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: theority
2017-02-21, 17:11
Nie grzeją świece żarowe
Autor Wiadomość
tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Silnik: 1,9TD
Wysłany: 2006-09-08, 22:14   Nie grzeją świece żarowe

Koledzy problem jest taki ja już głupieje ale może ktoś miał podobny problem , chodzi o Vento 1,9 TD . Problem polega na tym , że przekręca się zapłon a tu nie świeci lampka świec żarowych , pozatym podczas próby uruchamiania auta nie dostaje prądu na elektrozawór w pompie wtryskowej przez to auto nie pali . Może ktoś miał podobny problem jestem mechanikiem samochodowym ale przy tym troszeczke sie pogubiłem . Stawiam na kostke w stacyjce lub sterownik świec zarowych , przekażnik jest dobry , świece też dobre , bezpieczniki tez ok. Problem jest jeszcze taki , że to Vento kolegi i próbuje mu pomódz ,a piszemy przez gg bo różnica jest 400km. Pozdrawiam acha czujnik temperatury też jest ok.

Stopa 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2006-09-08, 22:36   

Zbieżność, o której piszesz (świece i zawór elektromagn) rzeczywiście wskazuje na stacyjkę.

rav 
Ventofan
1,9 TD

Wysłany: 2006-09-09, 11:07   

U mnie czasem też nie zaświeca się kontrolka świec żarowych po przekręceniu kluczyka, ale wtedy włączam rozrusznik i pali na dotyk. Ale nie jest to za każdym razem, przeważnie kontrolka się zaświeca.Trudno powiedzieć co by to mogło być, ale przegląd elektryki nie zaszkodzi.

ali 
Niedzielny kierowca
VW Vento 1,9 TD

Wysłany: 2006-09-19, 11:57   

Tez mam podobne problemy, jak na razie wydałem 500 zł na mechaników i jeszcze nie jest do końca sprawny, wszystkie świece przepaliło i jeszcze jakiś czujnik. Najśmieszniejsza sytuacja jest wtedy jak mam końcówkę paliwa w zbiorniku (normalnie jeszcze robiłem 50-60km), przy wciśniętym gazie do dechy samochód zaczyna tracić obroty po przekroczeniu 3000-3500 RMP, a przy każdorazowej zmianie biegu gaśnie mi silnik :co?: Co jak sobie wyobrażacie stważa ogrone problemy kiedy trzeba się zatrzymać na czerwonym świetle :głupek2:
Ogólnierzeczbiorąc mój samochodzik robi się coraz bardziej zabawny.

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2006-09-19, 19:10   

tomala2301 napisał/a:
Stawiam na kostke w stacyjce

Powiem Wam, że kosta w stacyjce daje różne dziwne objawy. U mnie elektrycy się głowili, jeden nawet chciał wymieniac cała instalację elektryczną, a okazało się że powodem moich problemów była głupia kostka stacyjki... Także możliwe że i w tym wypadku to ona jest problemem, bo poprostu waruije elektronika w aucie...

MarianG 
Kierowca eLki
Srebrna V-strzała

Wysłany: 2006-09-19, 19:19   

Ja mialem podobne objawy tez zwiazane ze stacyjka, a dokladniej z kostką. Byly niezle jaja gdy odcinala zaplon, jade jade a tu nagle auto staje. Czasem przy zapalaniu to samo, nie krecil i nawet nie wlaczal sie zaplon. Raz gdy skrecilem ten plastik oslaniajacy trzon kierownicy i stacyjke uslyszalem trzask ( mini spiecia elektryczne) i z okolic stacyjki i auto stanelo na srodku skrzyzowania :) Zanim rozkrecilem to i poruszylem kostka to minelo z 10 min :D A no i na koniec dodam ze ta kostke wymienilem dopiero jak mialem maly pozar w aucie :D Zrobilo sie tam jakies powazne spięcie w tej stacyjce i dym buchal spod deski rozdzielczej. Serce mi prawie stanelo gdy po przekreceniu stacyjki zaczal leciec siwy dym ze wszystkich nawiewow i innych szpar w desce. Dobrze ze nie mialem gasnicy bo takto bym zapaskudzil cale wnetrze. Szybko otworzylem maske i odlaczylem akumulator. Okazalo sie ze zjaral sie po dlugości caly kabel od stacyjki do czegos pod maska ( chyba rozrusznik czy jakis przekaznik ). Nie chce nawet myslec co by bylo gdyby ta otoczka kabla zaczela sie palic otwartym ogniem........ :(

danielufo 
Kierowca eLki
miłosnik VENTYLA

Silnik: 1.9 TD AAZ
Wysłany: 2006-10-01, 22:45   

sprawdz czy dochodzi prąd do sterownika który jest na samej górze skrzynki bezpieczników

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Silnik: 1,9TD
Wysłany: 2006-10-02, 20:23   

Dzięki za podpowiedzi , ale miał namieszane w skrzynce z bezpiecznikami , podjechał do elektryka i się sprawa rozwiązała.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi